Lomalaudoitus

Katso, miten ammattilaiset työstävät suositun ja kauniin lomalaudoituksen välttäen kaksi perinteistä virhettä.

Johdanto

Lomalaudoitus on perinteinen ulkoseinän verhoilutapa: ensin asennetaan kerros lautoja, joiden väleihin jää pienet raot, ja sen jälkeen toinen, raot peittävä lautakerros edellisen päälle. Verhoilua ei sinänsä ole vaikea tehdä, mutta se edellyttää työhön ryhtyvältä kahta asiaa: ensinnäkin toisen lautakerroksen kiinnittäviä ruuveja tai nauloja ei saa kiinnittää alla olevan lautakerroksen läpi.

Tällöin voi nimittäin käydä hullusti, mikäli ilman kosteuspitoisuus muuttuu, ja laudat turpoavat tai kutistuvat. Laudat halkeavat, ja koko julkisivu on vaurioitunut. Toisekseen lautojen välistä rakoa ei saa säädellä vain välikkeen käytöllä, sillä lautojen leveys vaihtelee aina hieman.

Ohjeet

01
Tee näin 9 Vaihe

1

Asenna ensimmäinen lauta pystysuoran viivan mukaan, joka osoittaa laudan toisen reunan. Muista piirtää rasti sille puolen viivaa, johon lauta asennetaan.

2

Esiporaa laudan keskelle. Alempi (sisempi) lautakerros kiinnitetään keskeltä lautaa. Muista kääntää laudan ydinpuoli ulospäin.

3

Kiinnitä ruuvi. Käytä ulkokäyttöön tarkoitettuja ruuveja, mielellään sellaisia, joiden kannan alla on jyrsinurat, jotta ne senkkautuvat itsestään lautaan.

4

Merkitse loppulautojen paikat. Merkitse, mihin laudan reuna tulee. Säätele lautavälejä niin, että saat seinän molempiin päätyihin täysleveät laudat.

5

Välikkeiden käyttö on kielletty! Lautojen leveys vaihtelee hieman ja määrälevyinen välike tuottaa epätasaisen verhoilun.

6

Ota mitat ulompaa lautakerrosta varten. Niiden täytyy sijoittua keskelle sisemmän lautakerroksen rakoa. Tässä laudan reuna sijoittuu 2,6 cm:n etäisyydelle raon reunasta.

7

Kiinnitä ruuvi/naula viistoon. Se ei saa mennä täysin suoraan laudan läpi, mutta sen on kuitenkin kiinnitettävä lauta. Muista kääntää ydinpuoli ulospäin.

8

Näin ruuvit on asennettava. Ne kiinnittyvät alla olevaan runkoon vinosti laudan läpi ruuvaten.

9

Näin! Perinteinen lomalaudoitus-verhoilu on valmis ja suojaa talon ulko - seiniä monta vuotta. Verhoilun voi toteuttaa erilevyisillä laudoilla.

Video

TIPS: Asenna pystylaudat vaakatuen avulla

TEKNIIKAT: Suorat ruuvirivit ulkovuoraukseen

Porausohjaimella työ sujuu nopeasti ja riveistä tulee suorat

TIPS: Mittaa reunasta reunaan

TIPS: Johda vesi maahan laudan päästä

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työtekniikat