Reunakivien kunnostaminen

Toinen pihakäytävää reunustavista nupukiviriveistä on kallistunut niin pahasti, että kivet ovat lähes kyljellään.

Ensimmäiseksi laattakäytävästä poistetaan kaikki nupukivet.Maahan isketään kaksi tolppaa, joiden avulla reuna tulee sopivalle korkeudelle ja linjaan kukkapenkin kanssa.Toinen tolppa tulee 30 cm edellisestä käytävän keskustaan.

Etäisyys vastaa kahta riviä nupukiviä. Sama tehdään toisessa päässä. Siellä tolppien väliin pingotetaan linjalanka. Etummainen nupukivi tulee jalkakäytävän korkeudelle. Sopivan kaadon määrittämiseksi linjalanka pingotetaan vaakasuoraan vesivaa'an avulla.

Maahan isketään tolppa siihen kohtaan, johon reunan ensimmäinen osa laskeutuu. Linjalangat osoittavat nupukivirivien ulkoreunoja, ja niiden on tietysti oltava suorassa molemmista päistä. Maata on kaivettava sen verran, että tilaa jää vähintään 5 cm:n ja mielellään 10 cm:n betonikerrokselle.

Jos tiellä kulkee esimerkiksi autoja, kerroksen paksuuden on oltava vähintään 10 cm. Tässä on kaivettu 25 senttimetrin syvyyteen, mikä vastaa 10 cm betonia ja 15 cm kiviä. etoniseokseen tulee 5 osaa kantavaa soraa ja yksi osa sementtiä, jotka sekoitetaan kuivana.

Jotta kiveys ei tuhriinnu, betoni sekoitetaan kottikärryssä ennen veden lisäämistä. Betonin on tarkoitus olla vain maakosteaa, eli siinä on oltava sen verran vettä, että seoksen voi puristaa kädellä kiinteäksi massaksi.Seos kaadetaan aukkoon niin, että koko aukossa on betonia noin 10 senttimetrin paksuudelta.

Nupukivet asetetaan täsmälleen samalla tavalla kuin tavalliseen asennushiekkaan. Kun molemmat rivit on ladottu, rivien ja kukkapenkin väliin laitetaan tarpeeksi betonia niin, etteivät kivet varmasti kaadu.

Käytävä lakaistaan puhtaaksi niin, ettei laatoille kuivu betoninjäänteitä. Sitten linjalangat ja tolpat voi poistaa. Kivimies kaataa soralastin nupukivireunalle. Se estää nupukivirivien väliin kaadettavaa betonia leviämästä kiveyksen päälle. Saumoihin tulevaan seokseen käytetään 3 osaa soraa ja 1 osa sementtiä.

Kivet kastellaan ennen sekoituksen kaatamista. Näin varmistetaan, ettei betoniseos kuivu kivien pinnalle niin, että siitä jää rumia tahroja. Saumoihin kaadettavan betoniseoksen pitäisi muistuttaa koostumukseltaan kaurapuuroa.

Se levitetään saumoihin harjalla. Sen jälkeen pinta huuhdellaan heti puutarhaletkulla, jolloin betoni irtoaa nupukivien reunoista ja uppoaa paremmin saumoihin. Osa sorasta levitetään kivien päälle, josta se lakaistaan muutamaan kertaan saumoihin.

Näin kivet puhdistuvat ja saumoissa olevat halkeamat täyttyvät. Vuorokauden kuluttua betoni on kovettunut, ja soran voi poistaa. Kun kivien asentamiseen käytetään betonia, kiveyksestä tulee varmasti kestävä. Nyt kivet kestävät myös kävelyä.

Muut lukevat juuri nyt …