Kivien suoristaminen

Tässä näkyy selvästi, miten kivet ovat vajonneet. Se johtuu siitä, että kiviin on kohdistunut suurempi kuormitus kuin minkä mukaan perustukset on mitoitettu. Nyt kivimies suoristaa kivet niin että pinnasta tulee tasainen.

Kaikki vajonneet kivet nostetaan ylös, ja siihen käytetään erikoistyökalua, laattanostinta, joka on suunniteltu kivien nostamiseen. Laattanostimen avulla nostaminen on helppoa, mutta se sujuu myös kapealla esineellä kuten meisselillä tai vastaavalla.

Kun kaikki vajonneet kivet on nostettu, reunat puhdistetaan sauman jäänteistä meisselillä. Kun sauman jäänteet on poistettu, reikään lisätään pari lapiollista soraa, jotta kivet saadaan aiemmalle korkeudelle.

Sora levitetään aukkoon tasaisesti, minkä jälkeen se tiivistetään polkemalla jaloilla. Ennen kuin kivet asetetaan taas paikoilleen, ne puhdistetaan vielä kertalleen. Sitten ladotaan kivet. Kahta kiveä pidetään vinossa tällä tavalla niin että ne kiilautuvat aukkoon. Näin ne mahtuvat paremmin.

Osa sorasta pitää levittää sivummalle käsillä, ennen kuin kivet ladotaan. Kun kaikki kivet on ladottu, ylimääräinen sora ja sauman jäänteet lakaistaan pois.

Nyt kivet juntataan varovasti uuteen soraan. Kivet juntataan noin senttimetrin syvyyteen niin että ne tulevat muiden kivien tasolle. Kun kivi on juntattu, kivimies kokeilee jalallaan, että kivi on tarpeeksi syvällä.

Nyt reikä on korjattu, mutta ennen kuin työ on täysin valmis, saumat täytetään saumahiekalla. Tässä käytetään hiekkaa, joka estää rikkaruohoja kasvamasta.

Hiekka levitetään kaikkiin saumoihin harjalla. Kaikki kivet juntataan vielä kertaalleen niin että hiekka painuu saumoihin. Saumat täytetään vielä hiekalla, ja nyt kivet ovat kauniisti suorassa.

Lue lisää: Pihakivet

    Muut lukevat juuri nyt …