Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nupukivien latominen

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Nupukivet ovat kivimiehelle tuttua materiaalia. Kivimies näyttää, miten niitä ladotaan. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi kivimies lajittelee nupukivet leveyden mukaan, sillä kullakin rivillä on mieluiten käytettävä samanlevyisiä kiviä.

Terassin reunalle tulee kukkapenkki, jonka reunalle kummallekin puolelle tulee rivi nupukiviä. Sitä varten terassin päihin asetetaan tolpat, ja niiden väliin pingotetaan muurauslanka. Lanka säädetään niin, että se seuraa nupukivien reunaa muttei mene niiden päälle.

Tolppaan tehdään merkintä 7 cm korkeudelle. Se vastaa nupukivien yläreunaa. Lankaa siirretään niin, että se tulee tarkalleen viivan kohdalle. Sama merkintä tehdään toiseen päähän. Tämä tarkoittaa, että reunaan tulee sama kaato kuin terassiin.

Terassin ja ensimmäisen tolpan kohdalle asetetaan suorakulma. Siitä mitataan 68 cm, joka vastaa kahden 14-senttisen nupukiven ja 40 cm:n levyisen kukkapenkin leveyttä. Tolppa isketään siis tähän.Vesivaa'an avulla määritetään korkeus suhteessa jo merkittyyn 7 senttimetriin.

Sama tehdään toisessakin päässä, ja kun tolppien väliin pingotetaan lanka, merkintä on valmis.Soraa kaivetaan noin 5 syvyydeltä niin, että nupukiville tulee tilaa. Ennen kivien latomista ne asetetaan terassille siihen järjestykseen, mihin ne tulevat.

Näin joidenkin kivien paikkaa voi vaihtaa ja niitä voi kääntää niin, että parhaan näköinen sivu tulee ylös. Samalla voi katsella, miltä valmis tulos näyttää.Nyt päästään asettamaan ensimmäinen kivi.

Nupukivien käsittelyyn käytetään isoa kiveäjän vasaraa, jolla voi sekä iskeä kovempaa että kaivaa enemmän soraa kuin pienemmällä, noppakivien käsittelyyn tarkoitetulla vasaralla.Kun kivien järjestys ja yläpuoli on päätetty, nupukivien latominen sujuu melko nopeasti.

Kaikissa kiveystöissä on tärkeää, että kivet tulevat langan suuntaisesti. Vasaran lapiopuolella poistetaan sora siitä, mihin kivi tulee. Kun ensimmäinen kivi on asetettu, sitä naputetaan vasaralla niin, että se painuu noin 2-5 cm syvälle soraan. Ei ole sääntöjä siitä, miten paljon kiveä pitää naputtaa.

Jotkut kolkuttavat hiljempaa, toiset kovempaa. Kiven pitää kuitenkin aina tulla samaan syvyyteen kuin muut kivet.Kun ensimmäinen rivi on ladottu, toinen puoli asetellaan täsmälleen samalla tavalla.

Kiveyksestä tulee kauniimpi, jos kivien väriä voi vaihdella, kuten tässä, mutta sen voi tehdä myös samanvärisistä kivistä. Kukkapenkin päädyt näyttävät siistimmältä, kun sinne mahtuu kokonainen kivi. Siksi kiveä joutuu ehkä kääntelemään sopivan puolen löytämiseksi.

Jos kivi painuu muita kiviä vasten, se on varmasti liian iso. Siksi sen toiselta puolelta hakataan pois pieni pala. Nyt kivi sopii täydellisesti. Langat voi nyt poistaa.

Jos haluaa varmistua siitä, ettei multaa pääse saumojen väliin, ne voi tiivistää käyttämällä hieman betonia. Maakosteaa betonia painetaan käsin kivien väliin, jolloin ne sulkevat sauman. Nyt kukkapenkkiin voi panna multaa, ja se on valmis kukkien istuttamista varten.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Video: Nupukivien latominen
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin