Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Graniitin lohkominen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Myös täyttä graniittia olevan katukiven voi paloitella helposti pienempiin osiin. Tähän tarvitaan kivitalttaa ja moukaria.

Halkaisukohtaan piirretään liidulla viiva. Kivitaltan kärki on vino. Terän loivempi kulma, joka on tässä merkitty punaisella, tulee sille puolelle kiveä, jota on tarkoitus käyttää. Kivi on asetettava joustavalle alustalle, joka ottaa vastaan vasaraniskut.

Mukulakivi lohkeaa helposti parilla lujalla iskulla. Kivitaltta asetetaan vinosti viivan kohdalle ja nostetaan pystyyn. Näin käsi ei jää iskulinjalle, ja se on suojassa graniitinsiruista, joita voi sinkoilla työskenneltäessä.

Samasta syystä taltan on oltava iskettäessä pitkittäin itseen nähden. Vasaraa pitelevä käsi pidetään sillä puolella kiveä, jota on tarkoitus käyttää leikkaamisen jälkeen. Taltta on sillä puolella, jota ei käytetä. Tämä johtuu siitä, että isku tulee luonnostaan hieman vinoon vasarapuolelle.

Tärkeintä on lyödä tarpeeksi kovaa. Aluksi naputetaan merkintää kevein iskuin ja sitten kivi halkaistaan parilla kovalla lyönnillä oikeaan kohtaan Jos isku on liian hiljainen, pintaan tulee vain pieni naarmu, eikä kivi halkea.

LUE LISÄÄ: Leka: Nämä asiat pitää tietää

Graniittia voi halkaista halutun suuntaisesti. Sekä poikittain, pitkittäin että vinosti. Jos isketään kiven suonia pitkin, kivi lohkeaa helposti, mutta iskettäessä poikittain se on hieman vaikeampaa. Jos halkaistavan kiven voi valita, on helpompi lohkaista sileää kuin karkeaa kiveä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin