20 parasta kivityövinkkiä

Aiotko tehdä uuden laattaterassin tai pihatien? Lue tästä jutusta ammattilaisten parhaat vinkit kestävän ja tyylikkään kiveyksen tekemiseen.

Jos haluat saada tyylikkään ja kestävän kiveyksen, tarvitset hyvän pohjan. Tässä jutussa kerrotaan tärkeimmät asiat, joiden avulla saat kestävän ja hyvän näköisen pihakiveyksen.

1

Harjaa terassi usein ja pidä se siistinä pitkään

Laattaterassi kannattaa harjata usein. Säännöllinen harjaus ehkäisee sammaleen ja levien tarttumista kivien pintaan ja saumoihin. Tarkista samalla, pitääkö saumat täyttää uudelleen. Se on helppo tehdä harjaamisen yhteydessä.

2

Älä käytä liian pieniä kiviä

Jos kiveyksen keskellä on kaivonkansi tai jokin muu este, kivet kannattaa asentaa sen ympärille siististi. Kiinnitä huomiota siihen, etteivät
kannen ympärille tulevat kivet ole liian pieniä, jotta ne eivät lähde irti.

3

Kostuta hiekka, jotta se tiivistyy

Kuivaa hiekkaa on vaikea tiivistää kunnolla. Sen sijaan kevyesti kostutettu hiekka tiivistyy hyvin, ja hiekanjyvät painuvat toisiaan vasten. Kun pohja on tiivis, kiveyksestä tulee kestävämpi.

4

Tasoita helposti laudalla reunoja pitkin

Pihakujan molemmille puolille tulee yleensä reunatuki. Jos asennat reunatuet kujan molemmille puolille, voit käyttää niitä ohjaimina hiekan tasoittamisessa. Sahaa laudan molempiin päihin sopivan syvyinen lovi ja vedä lautaa hiekkaa pitkin.

5

Tasoita helposti laudalla reunoja pitkin

Pihakujan molemmille puolille tulee yleensä reunatuki. Jos asennat reunatuet kujan molemmille puolille, voit käyttää niitä ohjaimina hiekan tasoittamisessa. Sahaa laudan molempiin päihin sopivan syvyinen lovi ja vedä lautaa hiekkaa pitkin.

6

Iso tärylevy lisää kiveyksen käyttöikää

Kiveys kestää yleensä sitä pitempään, mitä isommalla tärylevyllä sen pohja tiivistetään. Pohja pitää tiivistää hyvin, jotta sen päälle asennettavat kivet eivät vajoa. Se koskee etenkin pihatietä, jolla ajetaan autoilla. 120 kiloa painavan tärylevyn eli lätkän vuokraaminen ei maksa paljon, mutta se tiivistää hiekan ja murskeen paremmin kuin kevyempi malli.

7

Asenna laatat samalle tasolle nurmikon kanssa

Nurmikon viereen tulevat laatat kannattaa asentaa samalle tasolle ruohon kanssa. Ruohon leikkaaminen sujuu helpommin, kun koneen voi työntää laattojen päälle. Trimmaamiseen kuluu vähemmän aikaa, kun laattojen ympärille ei jää pitkää ruohoa.

8

Koelaatoitus helpottaa kuvion latomista

Suunnitteletko monimutkaista asennuskuviota? Siinä tapauksessa kannattaa tehdä koeladonta, jotta näet, miten kivet sopivat siististi niille varattuun tilaan.

9

Ota mitta viiden laatan välein, jotta saumoista tulee yhtä leveät

Jos aloitat kivien asentamisen reunasta ja jatkat eteenpäin sen kummemmin mittailematta, saumat voivat alkaa kiemurrella. Mittaa joka viidennen rivin paikka, jotta kivet ja saumat pysyvät suorissa linjoissa.

10

Asenna leikatut kivet lopuksi ja säästä aikaa

Kaikki kokonaiset kivet kannattaa asentaa ensin ja leikata palaset vasta lopuksi. Muuten latominen keskeytyy vähän väliä leikkaamisen takia.

11

Lyö terävät nurkat pois yhtenäisyyden vuoksi

Monissa kivissä kuten suosituissa kartanokivissä on rosoiset reunat. Kun kiveä leikataan, reunasta tulee suora, ja se pistää silmään. Reunasta on helppo tehdä samanlainen kuin muista hakkaamalla sitä vasaralla.

12

Tarkka linjalanka

Linjalangan kanssa on tärkeää pitää huoli siitä, ettei lanka osu mihinkään. Jos lanka osuu johonkin, linja menee vinoon, ja sen jälkeen menevät myös kivet.

13

Rakenna helposti käsijuntta

Kunnolla tiivistetty pohja on kestävän kiveyksen ehdoton edellytys. Jos aiot tehdä pienen terassin, polun tai kiveyksen, voit tiivistää pohjan kotitekoisella käsijuntalla sen sijaan, että vuokraat tiivistämiseen tärylevyn. Voit tehdä käsijuntan helposti paksusta tolpasta poraamalla siihen reiän ja työntämällä sen läpi pyörölistan tai putkenpätkän, jota käytät kahvana.

14

Saumaa koko ajan, jotta kivet eivät liiku

Iso kiveys kannattaa saumata sitä mukaa, kun työ etenee. Muuten kivet liikkuvat helposti, kun niiden päällä kävellään. Saumahiekka tiivistyy kivien väliin ja estää niitä liikkumasta. Voit levittää saumahiekan esimerkiksi viiden rivin välein ja harjata sen rakoihin.

15

Sekoita eriväriset kivet, jotta pinta näyttää tasapainoiselta

Eriväriset kivet kannattaa sekoittaa tasaisesti ympäri pihaa, jotta valmiista pinnasta tulee tasapainoisen näköinen. Jos kaikki tummat tai vaaleat kivet menevät samaan nurkkaan, kiveyksestä tulee omituinen vaikutelma.

16

Tasoita tarkasti putkia pitkin

Asennushiekkakerros pitää tasoittaa niin tarkasti kuin mahdollista. Yksi hyvä tapa on upottaa hiekkaan kaksi putkea ja tasoittaa hiekka linjarilla niitä pitkin. Hiekka on helppo vetää tasaiseksi putkia pitkin. Jos hiekan vetäminen tuntuu raskaalta, voit keventää sitä siksak-liikkeellä.

17

Siirrä kuormat pois ja estä kivien värjäytyminen

Älä säilytä esimerkiksi kiviä tai hiekkaa uuden kiveyksen päällä, jotta kiviin ei tartu vääriä värejä. Varsinkin hiekka kerää kosteutta, ja sen seassa oleva humus voi värjätä kiveyksen.

18

Harjaa nurkittain, jotta saumat täyttyvät

Levitä hiekka saumoihin viistosti, jotta saumat täyttyvät kunnolla. Hiekka ei nouse pois saumoista ja tiivistyy paremmin, kun harjakset eivät liiku niitä pitkin. Harjaa monta kertaa, jotta saumat täyttyvät kokonaan.

19

Säästä aikaa reunatukien valamisessa

Kuivabetonia ei ole pakko sekoittaa veteen ennen valamista, sillä jauheen voi kaataan suoraan maahan ja lisätä sen päälle vettä. Betoni kovettuu ajan kanssa ja reunatuesta tulee tarpeeksi kestävä.

20

Asenna kivet askeltesi mukaan

Jos teet pihakujan erillisistä liuskekivistä tai laatoista, voit kokeilla aluksi, miten ne sopivat omille askeleillesi. Sen jälkeen voit säätää kivien paikkaa niin, että polulla on mahdollisimman mukava kävellä.

    Lisää samasta aiheesta Laatoitus