HITSAUS: Hieman harjoittelua tarvitaan, mutta hitsaamaan oppii nopeasti. Kun olet kerran hitsannut, et malta enää lopettaa.

HITSAUS: Hieman harjoittelua tarvitaan, mutta hitsaamaan oppii nopeasti. Kun olet kerran hitsannut, et malta enää lopettaa.

Näytämme, miten pistehitsaat, saumahitsaat ja työstät T-liitoksen. Opit myös, miten menetellä hitsauksen jälkeen.

TAVALLINEN HITSAUS

**1. Hitsauskoneen virta säädetään.** Mitä paksumpaa kappaletta aiotaan hitsata, sitä suurempi virran tulee olla. Myös kaasumäärä on säädettävä. Jos olet aloittelija, joudut ensin hiukan kokeilemaan.

1. Hitsauskoneen virta säädetään. Mitä paksumpaa kappaletta aiotaan hitsata, sitä suurempi virran tulee olla. Myös kaasumäärä on säädettävä. Jos olet aloittelija, joudut ensin hiukan kokeilemaan.

**2. Hitsauspistoolin päätä pidellään noin senttimetrin päässä hitsattavasta kappaleesta.** Pistoolia pidetään hiukan viistossa, noin 80 asteen kulmassa. Nyt voit ryhtyä hitsaamaan.

2. Hitsauspistoolin päätä pidellään noin senttimetrin päässä hitsattavasta kappaleesta. Pistoolia pidetään hiukan viistossa, noin 80 asteen kulmassa. Nyt voit ryhtyä hitsaamaan.

**3. Voit yhdistää kappaleita ja korjata levyjä heftaamalla,** jolloin sulatat vain pieniä määriä hitsauslankaa korjauskohtiin. Tarkista työn aikana, että levyt ovat yhä oikeassa kulmassa.

3. Voit yhdistää kappaleita ja korjata levyjä heftaamalla, jolloin sulatat vain pieniä määriä hitsauslankaa korjauskohtiin. Tarkista työn aikana, että levyt ovat yhä oikeassa kulmassa.

**4. Saumahitsauksessa pistoolia liikutetaan tasaisesti eteenpäin.** Oikealta etäisyydeltä ja oikeassa kulmassa tehdyn hitsauksen pitäisi kuulostaa nopealta, yhtenäiseltä tikitykseltä ilman rätinää.

4. Saumahitsauksessa pistoolia liikutetaan tasaisesti eteenpäin. Oikealta etäisyydeltä ja oikeassa kulmassa tehdyn hitsauksen pitäisi kuulostaa nopealta, yhtenäiseltä tikitykseltä ilman rätinää.

**5. Jos haluat yhdistää kaksi rauta- tai teräskappaletta 90°:n kulmaan, nk.** T-liitokseksi, kuljeta pistoolia eteenpäin siksak-liikkein, niin hitsaussula kiinnittyy molempiin kappaleisiin.

5. Jos haluat yhdistää kaksi rauta- tai teräskappaletta 90°:n kulmaan, nk. T-liitokseksi, kuljeta pistoolia eteenpäin siksak-liikkein, niin hitsaussula kiinnittyy molempiin kappaleisiin.

HITSAUKSEN JÄLKIKÄSITTELY

**1. Hitsauksen jälkeen pinta on aina epätasainen ja metalli voi olla värjääntynyt.** Värjääntymiä voi kiillottaa kulmahiomakoneeseen kiinnitetyllä teräsharjalla. Ne voi myös hioa pois.

1. Hitsauksen jälkeen pinta on aina epätasainen ja metalli voi olla värjääntynyt. Värjääntymiä voi kiillottaa kulmahiomakoneeseen kiinnitetyllä teräsharjalla. Ne voi myös hioa pois.

**2. Epätasaisuudet hiotaan kulmahiomakoneella.** Käytä ensin metalliin tarkoitettua hiomalaikkaa. Hio tämän jälkeen lamellilaikalla. Kiillota hitsattu alue lopuksi kulmahiomakoneen teräsharjalla.

2. Epätasaisuudet hiotaan kulmahiomakoneella. Käytä ensin metalliin tarkoitettua hiomalaikkaa. Hio tämän jälkeen lamellilaikalla. Kiillota hitsattu alue lopuksi kulmahiomakoneen teräsharjalla.

**3. Jos haluat lakata tai maalata hitsaamasi kappaleen,** poista pinnasta ensin kaikki rasva ja lika alkoholilla tai asetonilla. Tämän jälkeen voit lakata tai pohjamaalata.

3. Jos haluat lakata tai maalata hitsaamasi kappaleen, poista pinnasta ensin kaikki rasva ja lika alkoholilla tai asetonilla. Tämän jälkeen voit lakata tai pohjamaalata.

VALITSE OIKEAT VARUSTEET

Hitsattaessa on käytettävä turvavarusteita. Joitakin niistä sinulla on varmasti jo entuudestaan.

SILMIÄ suojataan kypärällä. Hitsauskypärä kattaa koko kasvojen alueen. Suojuksessa tulee olla tummennettu lasi, jossa on merkintä DIN9.

VARTALO on peitettävä vaatteilla, jotka eivät sisällä keinokuituja, sillä ne voivat polttaa ihosi.

KÄDET suojataan paksuilla nahkahansikkailla, jotka kestävät korkeaa lämpöä. Kun et hitsaa, saat pihdeistä yms. paremman otteen käyttämällä puuvillahansikkaita, joissa on liukumaton pinnoite.

JALAT ovat suojassa, jos käytät umpikenkiä tai -saappaita, ja housusi ovat niin pitkät, että kekäleet ja roiskeet eivät voi pudota kengillesi.

VINKKI: LEVY PÖYDÄLLE

Jos aiot käyttää verstaasi työpöytää hitsaustöihin, joudut hankkimaan paksun rautalevyn, jonka voit asettaa pöydän päälle. 10 mm paksu levy on hyvä, ja jos se työntyy hieman pöydän reunojen yli, voit helpommin kiinnittää hitsattavia kappaleita hitsauspihdeillä.

Hitsauspihdeistä on monta eri mallia, ja niillä voi tarttua, pidellä ja kiinnittää hitsauskappaleita.