Valitse oikea terä

Poranterät näyttävät niin samanlaisilta, että niitä on vaikea erottaa toisistaan. Silti jokainen kierre, reuna ja kärki on vuosikymmeniä kestäneen kehitystyön tulosta. Valitse terä työn mukaan, jotta reiästä tulee täydellinen.

Valitse oikea terä

Valitse oikea terä ja poraa täydellinen reikä joka kerta.

Rautakaupoissa myydään karkeasti neljänlaisia poranteriä. Hyllyissä on puuteriä, metalliteriä, kiviteriä ja yleisteriä. Puun poraamiseen voi käyttää melkein mitä tahansa terää, sillä jopa useimmilla kiviterillä saa tehtyä reiän puuhun.

Muiden materiaalien poraamisessa terän valinnalla on enemmän merkitystä.

Tiilen ja betonin poraamiseen tarvitaan kivi- tai yleisterä. Raudoitetun betonin poraamiseen kannattaa käyttää poravasaraa ja nelikärkistä kiviterää, jonka kierteet nostavat porauspölyn ja kivenpalat nopeasti pois reiästä. Oikea terä säästää paljon aikaa ja vaivaa etenkin silloin, kun reikiä pitää porata paljon.

Myös metalliterän valinnassa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä tehtyä tiskipöytää pitää porata kobolttipintaisella terällä, jonka kärki on 135 asteen kulmassa. Terän tavallista tylpempi kärki pysyy hyvin paikallaan liukkaalla pinnalla. Lisäksi kobolttipinnoite kestää äärimmäistä kuumuutta, ja terän ylimääräinen kierre jäähdyttää terää. Tavallinen metalliterä ei sovi myöskään karkaistun teräksen poraamiseen. Siihen pitää käyttää terää, jossa on kovametallinen karbidikärki.

LUE LISÄÄ: Testissä 18 V porakone-ruuvinvääntimet

Erikoisterät ovat parhaita

Neljänteen teräryhmään kuuluvat yleisterät. Yleisterä on itse asiassa kiviterä, jossa on timanttihiottu kovametallikärki.

Ensisilmäyksellä yleisterä ei näytä siltä, että sillä voisi porata metallia. Ulkonäkö hämää, sillä aiemmat testimme ovat osoittaneet, että yleisterä poraa kiven lisäksi myös metallia ja puuta.

Yleisterän ainoa huono puoli on, ettei se poraa puuta ja metallia yhtä nopeasti kuin erikoisterät. Lisäksi yleisterän kohdistaminen voi olla hieman vaikeampaa.

Täydellisen reiän poraaminen onnistuu vain oikealla terällä. Erikoisterät tekevät siisteintä jälkeä materiaalista riippumatta.

Seuraavilla sivuilla sukelletaan syvemmälle teräkategorioihin ja esitellään terät, jotka tekevät täydel-listä jälkeä.

Tässä jutussa on taulukko, jossa esitellään neljä terätyyppiä:

  • Puuterä
  • Metalliterä
  • Kiviterä
  • Yleisterä

Puu

PUUPORANTERÄ

Kova ja pehmeä puu, laminaatti, lasikuitu ja muovi.

Kaikkein ylenkatsotuin terä siinä mielessä, että moni käyttää puun poraamiseen mustaa metalliterää. Hyvin samanlainen kuin kierukkaterä, mutta helpom­ pi käyttää, koska terässä ei ole vetävää keskityskärkeä.

Varsi: 6-kulmainen ja kartio
Halkaisija: 3-30 mm
Kone: Käsiporakoneet ja pylväsporakoneet

LATTATERÄ

Kova ja pehmeä puu, laminaatti, lasikuitu ja muovi.

Lattaterä tekee erittäin siistejä reikiä, mutta ei poista lastuja reiästä. Kun kärki menee puun läpi, terän voi vetää pois ja reiän voi viimeistellä siististi toiselta puolelta.

Varsi: 6-kulmainen ja kartio
Halkaisija: 6-40 mm
Kone: Käsiporakoneet ja pylväsporakoneet

KIERUKKATERÄ

Kova ja pehmeä puu. Myös tuore ja märkä puu.

Perinteinen puuterä Perinteinen puuterä painuu puuhun tehokkaasti kierteisen keskityskärjen ansiosta. Terässä on yksi leikkaava kärki, jonka takana oleva kierre tai tuplakierre siistii reiän ja siirtää puulastut eteen päin.

Varsi: 6-kulmainen ja kartio
Halkaisija: 6-32 mm
Kone: Käsiporakoneet. Isolle terälle tarvitaan lisäkahva.

OKSATERÄ

Kova ja pehmeä puu sekä laminaatti.

Tasapohjaisten reikien tekemiseen tekemiseen tarvitaan oksa­ terää. Kaikissa oksaterissä on pieni keskityskärki, kaksi tasaista pohjaterää ja kaksi sivuterää. Käytetään etenkin tulppien ja saranoiden asentamiseen.

Varsi: Kartio
Halkaisija: 10-50 mm
Kone: Käsiporakoneet ja pylväsporakoneet.

Metalli

METALLITERÄ

Useimmat metallit, muovi ja puu.

Perinteinen musta metalliterä on kehitetty raudan ja teräksen poraamiseen, mutta sillä voi porata kaikkia tasalaatuisia mate­ riaaleja kuten alumiinia ja muovia. Terällä voi porata myös valmiit ruuvinreiät puuhun.

Varsi: 6-kulmainen ja kartio
Halkaisija: 1-13 mm
Kone: Käsiporakoneet ja pylväsporakoneet.

HIOTTU, KOVAMETALLIKÄRKI

Valurauta, mineriitti ja karkaistu teräs.

Kovametalli- eli karbiditerän kärki on tarkoitettu kovien materiaalien kuten karkaistun teräksen poraamiseen. Tylsyneen terän voi hioa teräväksi pieni­ jyväisellä hiomakivellä.

Varsi: 6-kulmainen ja kartio
Halkaisija: 1-16 mm
Kone: Käsiporakoneet ja pylväsporakoneet.

HIOTTU METALLITERÄ

Useimmat metallit, muovi ja puu.

Terävät reunat ja ristiinhiotut reunat ovat hiotun metalliterän vahvuudet. Se on syrjäyttämässä mustan metalliterän parhaana jokapaikanteränä. Poraa hyvin useimpia metalleja, muovia ja puuta.

Varsi: 6-kulmainen ja kartio
Halkaisija: 1-20 mm
Kone: Käsiporakoneet ja pylväsporakoneet.

KOBOLTTI-METALLITERÄ

Ruostumaton teräs.

HS-teräksessä on 5-8 % kobolttia, suhteellisen tylppä 135 asteen kärki ja jyrkkä kierre. Terällä voi porata sileitä ja kovia materiaaleja kuten haponkestä-vää ruostumatonta terästä. Suo-sittelemme pylväsporakonetta.

Varsi: 6-kulmainen ja kartio
Halkaisija: 1-16 mm
Kone: Pylväsporakoneet

Kivi

KIVITERÄ

Pehmeät tiilet, kovat tiilet ja kaasubetoni.

Iskuporakoneeseen kiviterä kiviterä painuu tehokkaasti kivi seinään. Kone lyö terää eteenpäin, kääntää terää hieman, lyö taas ja työntää samalla pölyä taaksepäin. Ydin on voimakas ja tarkoitettu kovaan työhön.

Varsi: Kartio
Halkaisija: 3-25 mm
Kone: Käsiporakoneet iskutoiminnon kanssa.

NELIKÄRKINEN PORAVASARANTERÄ

Kaikki tiilet, luonnonkivet ja raudoitettu betoni.

Iso poravasaraterä Iso poravasaraterä on syrjäyt-tämässä pienemmän kaksikiertei tämässä-sen terän. Nelikierteinen terä on tehokas, ja sillä voi porata myös raudoitettua betonia.

Varsi: SDS, SDS Plus/Max
Halkaisija: 5-32 mm
Kone: Poravasarat

KAKSIKÄRKINEN PORAVASARANTERÄ

Kaikki tiilet, betoni ja luonnon kivet.

Poravasaraterä on betonille ja luonnon kivelle. Hitaat ja kovat iskut rikkovat melkein mitä tahansa. Terän kanssa pitää käyttää poravasaraa, jossa on SDS- tai SDS Plus-istukka.

Varsi: SDS, SDS-Plus
Halkaisija: 3,5-26 mm
Kone: Poravasara

Yleis-

YLEISTERÄ

Puu, metalli, pehmeä tiili.

Sama terä ei sovi kaikkeen täydellisesti, täydellisesti, mutta yleisterää voi käyttää monipuolisesti. Sillä voi esimerkiksi porata reiän yh -dellä kertaa listaan ja kiviseinään. Joillakin yleisterillä voi iskuporata, mutta kärki ei kestä kaikkea.

Varsi: Kartio

Halkaisija: 3-13 mm

Kone: Käsiporakoneet

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut