Valitse oikea terä

Valitse oikea terä ja poraa täydellinen reikä joka kerta.

Rautakaupoissa myydään karkeasti neljänlaisia poranteriä. Hyllyissä on puuteriä, metalliteriä, kiviteriä ja yleisteriä. Puun poraamiseen voi käyttää melkein mitä tahansa terää, sillä jopa useimmilla kiviterillä saa tehtyä reiän puuhun.

Muiden materiaalien poraamisessa terän valinnalla on enemmän merkitystä.

Tiilen ja betonin poraamiseen tarvitaan kivi- tai yleisterä. Raudoitetun betonin poraamiseen kannattaa käyttää poravasaraa ja nelikärkistä kiviterää, jonka kierteet nostavat porauspölyn ja kivenpalat nopeasti pois reiästä. Oikea terä säästää paljon aikaa ja vaivaa etenkin silloin, kun reikiä pitää porata paljon.

Myös metalliterän valinnassa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä tehtyä tiskipöytää pitää porata kobolttipintaisella terällä, jonka kärki on 135 asteen kulmassa. Terän tavallista tylpempi kärki pysyy hyvin paikallaan liukkaalla pinnalla. Lisäksi kobolttipinnoite kestää äärimmäistä kuumuutta, ja terän ylimääräinen kierre jäähdyttää terää. Tavallinen metalliterä ei sovi myöskään karkaistun teräksen poraamiseen. Siihen pitää käyttää terää, jossa on kovametallinen karbidikärki.

LUE LISÄÄ: Testissä 18 V porakone-ruuvinvääntimet

Tässä jutussa on taulukko, jossa esitellään neljä terätyyppiä: puuterä, metalliterä, kiviterä ja yleisterä.