Valitse oikea laser

Tiedätkö, mitä eroa on pyörivällä laserilla, linjalaserilla, ristilinjalaserilla ja monilinjalaserilla? Jos et, et ole ainoa. Ei hätää, sillä kerromme tässä jutussa lasereiden eroista. Luettuasi jutun osaat valita laserin, joka sopii omiin tarpeisiisi ja omaan budjettiisi.

Myös kokeneet rakentajat ja Tee Itsen kokeneet toimittajat ovat välillä ihmeissään, miten erilaiset laserit toimivat ja mihin niitä käytetään. Myös laserien nimet aiheuttavat sekaannusta, sillä eri valmistajat ja kauppiaat kutsuvat samanlaisia laitteita eri nimillä. Se johtuu ennen kaikkea siitä, että lasereita nimetään niiden toimintojen mukaan.

Samassa laitteessa voi kuitenkin olla monta erilaista toimintoa, joten yksi valmistaja voi korostaa eri toimintoa kuin toinen. Bosch on nimennyt lähes kaikki laserinta linjalasereiksi, kun taas Stabila on jakanut laserinsa tarkasti ristilinja-, yhdistelmä ja pistelasereiksi.

Erot nimeämistavoissa tarkoittavat käytännössä sitä, että tee se itse -rakentajan kannattaa tutkia tarkasti eri laitteiden toiminnot eikä ostaa laseria pelkän nimen perusteella.

Täydelliset, suorat linjat

Kaikille lasereille (kalliita pyöriviä lasereita lukuun ottamatta) on yhteistä se, että niiden toiminta perustuu valonlähteeseen ja peileihin, jotka on kiinnitetty vapaasti riippuvaan heiluriin. Painovoima pitää huolen siitä, että laserista lähtevä valojuova on aina tarkasti pysty- tai vaakasuorassa.

Lasereiden väliset erot syntyvät siitä, miten ne heijastavat valon ulos. Ainoa oikea tapa laserin valinnassa on käydä läpi eri toiminnot yksi kerrallaan.

Jaoimme toiminnot kahdeksaan luokkaan, jotka sopivat melkein kaikkiin markkinoilla oleviin lasereihin.

Laserin 8 toimintoa

Useimmissa lasereissa on useampia toimintoja. Se tarkoittaa, että valmistajat voivat nimetä samanlaisen laitteen eri tavoilla, kun toinen korostaa eri toimintoa.

Samassa laitteessa voi olla useampia toimintoja, kuten linjalaser ja 360 asteen laser. Laitteessa voi olla lisäksi ristilinjalaser ja pistelaser. 3x360 asteen laserissa on sekä linjalaser, 360 asteen laser että ristilinjalaser. Jotkut kutsuvat sitä monilinjalaseriksi.

Jokaisessa kuvassa oleva musta laatikko näyttää, mihin päin huonetta laser asetetaan. Laattalaserin paikka on huoneen nurkassa, kun muut laserit ovat huoneen keskellä. Hinnat kertovat, kuinka paljon toiminnon sisältävä laser maksaa.

1. Linjalaser

Yksinkertaisin lasertoiminto, joka heijastaa vaakasuuntaisen lasersäteen yhteen suuntaan. Laser on kuin pitkä vatupassi. Bosch kutsuu kaikkia lasereitaan linjalasereiksi, sillä niissä on vähintään linjalaser.

Hinta alkaen 40 euroa

2. Ristilinjalaser

Toiminto, jossa laitteen ympärille heijastuu pysty- ja vaakasuuntainen viiva, jotka muodostavat ristin. Siitä on hyötyä esimerkiksi seinälaattojen asentamisessa. Pystyviivasta on apua myös väliseinän paikan merkitsemisessä.

Hinta alkaen 60 euroa

3. 360 asteen laser

Toiminto heijastaa ympärilleen katkeamattoman vaakasuoran viivan. Se on kuin linjalaser tavallista pitemmällä viivalla. Siitä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun sama korko pitää merkitä monelle seinälle.

Hinta alkaen noin 130 euroa

4. Pistelaser

Toiminto heijastaa pisteen ylöspäin ja yleensä myös laserin alle. Pistelaserista on hyötyä esimerkiksi silloin, kun kattoon pitää ripustaa lamppu ruokapöydän keskelle tai väliseinän paikka pitää merkitä kattoon ja lattiaan.

Hinta alkaen 150 euroa

5. 2 x 360 asteen laser

Toiminnossa on kaksi katkeamatonta viivaa pysty- ja vaakasuorassa laitteen joka puolella. Periaatteessa sama asia kuin ristilinjalaser ja 360 asteen laser, mutta viivat heijastuvat joka puolelle. Kätevä esimerkiksi väliseinien pystyttämisessä.

Kaksi yhtenäistä viivaa piirtää seinille kaksi ristiä.

Hinta alkaen 200 euroa

6. 3 x 360 asteen laser

Jotkut valmistajat kutsuvat toimintoa monilinjalaseriksi. Kolmella viivalla voi tehdä kaikki lasermittaukset. Toiminto pääsee oikeuksiinsa väliseinän kulman tekemisessä, sillä laserin voi asettaa nurkan kohdalle.

Katossa ja lattiassa olevat ristit toimivat pistelasereina.

Hinta alkaen 300 euroa

7. Pyörivä laser

Laser heijastaa pisteen, joka pyörii vinhaa vauhtia laitteen ympäri. Piste erottuu selvemmin kuin muissa lasereissa, ja se näkyy paljon kauemmas. Toiminnon toteuttaminen ei ole helppoa, ja se näkyy laitteen hinnassa.

Hinta alkaen 700 euroa

8. Laattalaser

Laite on tarkoitettu vain lattioiden laatoittamiseen. Laserissa on kolme viivaa, ja se asetetaan lattialle. Kaksi viivoista on kohtisuoria, ja ne ovat samassa linjassa kuin saumat. Kolmas viiva menee huoneen nurkasta nurkkaan.

Hinta alkaen 80 euroa

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Työkalut