Väkivahvat paineilmatyökalut

Verkkovirralla ja akulla toimivien koneiden voimat eivät vedä vertoja paineilmatyökaluille. Markkinoilla on paljon edullisia paineilmalla toimiva koneita. Kompressori on tämän unelmaverstaan sydän. Jos et vielä omista kompressoria, kipaise kiireesti rautakauppaan!

Voit saada pikkurahalla erittäin vahvoja työkaluja, jotka kestävät lähes loputtomiin, sillä nissä ei ole moottoria, jotka voisi kulua.

Voit saada pikkurahalla erittäin vahvoja työkaluja, jotka kestävät lähes loputtomiin, sillä nissä ei ole moottoria, jotka voisi kulua.

Vanhat kunnon paineilmatyökalut unohtuvat helposti nykyaikana, kun kaiken pitää toimia akulla. Se on sääli, sillä paineilmamutterinväännin irrottaa ruostuneen pultin nopeasti, mutta akkukone ei pääse edes alkuun.

Kompressorista on paljon hyötyä, sillä lähes kaikista työkaluista on kehitetty paineilmalla toimivia malleja. Parasta paineilmatyökaluissa on, että ne ovat vahvempia ja halvempia kuin verkkovirta- ja akkukoneet.

Kokosimme tähän juttuun 9 loistavaa tee se itse -paineilmatyökalua, jotka nostavat verstaasi uudelle tasolle.

Klikkaa otsikoita päästäksesi suoraan oikeaan osioon.

1. Paineilmalapio tehokkaaseen purkamiseen

Scheppach Aero2 -paineilmalapio on oikea työkalu laattojen purkamiseen, betonin hakkaamiseen ja kivikovan maan kaivamiseen. Lapion mukana tulee paljon erilaisia talttoja ja purkutyökalu, joten työskentelyn alkuun pääsee helposti ja nopeasti. Koneen käyttämiseen tarvitaan kompressori. Hinta noin 150 euroa.

Vaatimukset:

 • Ilmanpaine: 6,3 bar
 • Ilmavirta: 280 l/min.
Aero2-paineilmalapion leveällä purkutaltalla voi irrottaa muun muassa lattialaatat.

Aero2-paineilmalapion leveällä purkutaltalla voi irrottaa muun muassa lattialaatat.

2. Ruuvaa, hio ja lyö Stanleyn työkalusarjalla

Stanleyn työkalusarja on hyvä esimerkki siitä, mitä hyvää paineilmatyökaluissa on. Sarjaan kuuluu neljä työkalua ja paljon tarvikkeita, ja koko sarja maksaa vain noin 100 euroa. Laatikossa on esimerkiksi mutterinväännin ja kymmenen siihen sopivaa hylsyä.

Vaatimukset:

 • Ilmanpaine: 6 bar
 • Ilmavirtaus: 200 l/min.

3. Siistimmät saumat paineilmasaumaimella

Kokeile saumaamista paineilmapistoolilla – et halua enää koskaan käyttää tavallista massapistoolia. Pistooli toimii varsin matalalla paineella ja tekee saumasta siistin ja yhtenäisen. Työkalua on helppo käyttää, sillä se käyttää vain vähän massaa. Massan tulo loppuu heti, kun kahva nousee ylös. Halvimmat mallit maksavat noin 20 euroa.

Vaatimukset:

 • Ilmanpaine: maks. 3 bar
 • Ilmavirta: 25 l/min.

4. Naulain isoon urakkaan

Paineilmanaulain sopii urakkaan, johon tarvitaan tuhansia nauloja. 1,4 kiloa painava Air Mounty -viimeistelynaulain ampuu 15–50 milliä pitkiä nauloja ja maksaa noin 30 euroa. Naulain on puolet kevyempi ja noin kymmenen kertaa halvempi kuin akkumallit.

Vaatimukset:

 • Ilmanpaine: maks. 8,6 bar
 • Ilmavirta: 25 l/min.

5. Nosta auto tunkilla

Bilteman pieni tunkki on yksi parhaista autolle tarkoituista paineilmatyökaluista. Tunkki on melko kallis muihin paineilmatyökaluihin verrattuna, mutta sitä on kevyempi siirrellä kuin tavallista hydraulitunkkia. Paineilmatunkki pitää vain liittää kompressoriin ja asettaa auton alle. Tunkki toimii kahvaa vääntämällä, ja sitä on todella helppo käyttää. Tunkki nostaa kahden tonnin kuorman 38,5 sentin korkeuteen. Hinta 359 euroa.

Vaatimukset:

 • Ilmanpaine: 8 bar
 • Ilmavirtaus: 25 l/min.
Työnnä tunkki auton alle ja vedä oikeanpuoleisesta kahvasta. Kun rengas on vaihdetty, vedä vasemmasta kahvasta. Auto laskeutuu alas hitaasti ja rauhallisesti.

Työnnä tunkki auton alle ja vedä oikeanpuoleisesta kahvasta. Kun rengas on vaihdetty, vedä vasemmasta kahvasta. Auto laskeutuu alas hitaasti ja rauhallisesti.

6. Vaihda renkaat F1-vauhtia mutterinvääntimellä

Mutterinväännin on niin nopea ja voimakas, että se irrottaa pultit talvirenkaista yhdellä napin painalluksella. Pultti irtoaa kevyesti, vaikka se olisi ruostunut kiinni talven aikana. Kesärenkaiden kiinnittämiseen tarvitaan momenttihylsy. Pultteja ei voi vääntää takaisin maksimivoimalla, jotta pultin tai vanteen kierteet eivät mene rikki. Hinta noin 150 euroa.

Vaatimukset:

 • Ilmanpaine: 6 bar
 • Ilmavirtaus: 125 l/min.

7. Poista ruoste ja maali neulahakkurilla

Neulahakkuri on auton tuunaajan paras ase. Työkalulla voi irrottaa nopeasti vanhaa maalia, ruostetta ja hitsausroiskeita, ja kone sopii myös jarrurumpujen puhdistamiseen. Käytä kuulosuojaimia, sillä kone pitää korviahuumaavaa ääntä, vaikka neulat liikkuvat vain parin millin verran!

Vaatimukset:

 • Ilmanpaine: 6 bar
 • Ilmavirtaus: 80 l/min.

8. Puhalla pöly (kauas) pois puhalluspistoolilla

Kompressorin seuraksi tarvitaan puhalluspistooli, joka puhaltaa ilmaa kompressorin maksimivoimakkuudella. Markkinoilla on paljon erilaisia puhalluspistooleja, joiden hinnat alkavat noin neljästä eurosta. Puhalluspistooli on monipuolinen työkalu, jolla voi puhdistaa esimerkiksi imurin suodattimen ja pölyiset työvaatteet tai siivota pölyt pois kuivausrummusta.

Vaatimukset:

 • Ilmanpaine: 3 bar
 • Ilmavirtaus: 25 l/min.

9. Pumppaa renkaat renkaantäyttöpistoolilla

Renkaantäyttöpistooli on yksi kätevimmistä paineilmatyökaluista, sillä sen avulla voi pumpata nopeasti pyörän, auton, puutarhatraktorin tai kottikärryn renkaat. Renkaantäyttöpistoolista on hyötyä myös lasten kanssa, sillä pistoolilla on helppo täyttää jalkapallot, uimalelut ja ilmapatjat. Halvimmat renkaantäyttöpistoolit maksavat noin 15 euroa.

Vaatimukset:

 • Kompressori: 8 bar
 • Ilmavirtaus: 25 l/min.

Kompressori työkalujen mukaan

Suurin osa kompressoreista tuottaa 8–10 barin paineen, mutta puhallusilman määrä vaihtelee huomattavasti. Pienimmät ja halvimmat mallit tuottavat noin 50 litraa minuutissa, kun isompien ja kallimpien mallien teho on 250–300 litraa minuutissa.

Kompressori pitää valita sen mukaan, mitä työkaluja sillä käytetään. Esimerkiksi pieni porakone tarvitsee 50 litraa minuutissa, mutta pistosaha käyttää samassa ajassa reilusti yli 200 litraa. Paineilmatyökalujen käyttöohjeissa kerrotaan, kuinka paljon painetta ja puhallusilmaa niiden käyttämiseen tarvitaan.

Paineilmatyökalujen ainoat huonot puolet ovat, että niitä voi käyttää vain suhteellisen pienellä alueella ja kompressori pitää kovaa ääntä. Toisaalta kompressorin kanssa voi käyttää monen kymmenen metrin pituista paineilmaletkua. Se tarkoittaa, ettei kompressorin tarvitse olla työskentelypaikan vieressä.

Paineen tarkistaminen

Kaikissa kompressoreissa on vähintään yksi manometri, josta voi tarkistaa työkaluille menevän paineen. Painetta säädetään yleensä venttiiliä vääntämällä.

3 erihintaista kompressoria

Halpa kompressori
Biltema 11-8 on pieni ja halpa kompressori, jossa on vain kahdeksan litran säiliö. Se tarkoittaa, että kone vie vain vähän tilaa. Pieni kompressori ei tuota yhtä paljon ilmaa kuin isommat mallit mutta sopii kevyeen työhön kuten pyörän renkaan pumppaamiseen ja pienen porakoneen käyttämiseen. Pienen kompressorin voi kytkeä mihin tahansa pistorasiaan.

Jännite: 230 v
Moottorin teho: 1,1 hv
Säiliö: 8 l
Paine: 8 bar
Ilmantuotto/6 bar: 54 l/min.
Melutaso: 91,8 dB
Paino: 17 kg
Hinta: 79 euroa

Keskihintainen kompressori
Scheppach HC52DC ja muut saman kokoluokan kompressorit on tarkoitettu kovaan työhön. Koneessa on iso säiliö ja vahva moottori, jossa on kolmen hevosvoiman sylinterit. Kone tuottaa niin paljon ilmaa, että se riittää useimmille työkaluille. Tämä malli toimii 230 voltin virralla, mutta jotkut saman hintaluokan koneet pitää kytkeä 400 voltin voimavirtapistorasiaan.

Jännite: 230 v
Moottorin teho: 3 hv
Säiliö: 50 l
Paine: 8 bar
Ilmantuotto/6 bar: 176 l/min.
Melutaso: 91,2 dB
Paino: 44 kg
Hinta: Noin 300 euroa

Kallis kompressori
Metabo Kompressor Mega 520-200 D ei hyydy koskaan ja riittää kaikenlaisten työkalujen käyttämiseen täydellä teholla. Kone tuottaa 10 barin paineen, ja siinä on valtava 200 litran säiliö. Noin 1500 euron hinta tarkoittaa käytännössä sitä, että kompressori on tarkoitettu ammattilaisille. Lisäksi koneen käyttämiseen tarvitaan 400 voltin voimavirtaa.

Jännite: 400 v
Moottorin teho: 4 hv
Säiliö: 200 l
Paine: 10 bar
Ilmantuotto/6 bar: 240 l/min.
Melutaso: 96 dB
Paino: 131 kg
Hinta: Noin 1500 euroa

Lisää samasta aiheesta Työkalut