17 VÄLTTÄMÄTÖNTÄ verstaan varustetta

Joskus pieni tarvike voi pelastaa työn. Korjaus onnistuu, tai vältytään täydeltä epäonnistumiselta, koska apuna on jokin tietty, pieni väline. Kokosimme tähän joitakin “ensiapuvälineitä”, tarvikkeita, jotka kannattaa hankkia, mikäli niitä ei vielä työkalupakista löydy.

1. OTSALAMPPU

Otsalamppu on erinomainen väline. Kun lam-pun on hankkinut, ei voi edes ymmärtää, miten on pärjännyt ilman. Molemmat kädet ovat käy-tettävissä työhön, ja lamppu valaisee juuri sen alueen, jota kohti päätä kääntää.

2. MAALARINTEIPPI

Maalarinteipin takapinnan liimaa on annosteltu niin, että teipin voi jälleen irrottaa ilman, että siitä jää selviä jälkiä. Koska teippi kestää hyvin myös pituussuuntaista vetoa, se on mainio tuote esim. puukappaleiden yhteenliimaukseen. Lisäksi pät-källä maalarinteippiä voi välttyä siltä, että puu tai pleksi särkyy tai rispaantuu sahattaessa.

3. KIPSILEVYTULPPA

Kipsilevytulppa on todellinen aarre kipsilevy-seiniä työstettäessä. Sen avulla välttää poraami-sen. Tulppa ruuvataan suoraan levyyn ja se lähes kiilautuu kiinni siihen. Tämän jälkeen ruuvi on help-po kiertää tulppaan. Kätevä ja kestävä ratkaisu.

4. YHDEN KÄDEN PURISTIN

Nikkari työskentelee usein yksin, jolloin yhden käden puristimelle on käyttöä. Samalla kun pitelee kahta kappaletta yhdessä yhdellä kädellä, ne voi puristaa yhteen toisella. Väline onkin täysin korvaamaton työtoveri.

5. ULOSVETOMAGNEETTI

On lähestulkoon luonnonlaki, että taskusta ei löydy toista sen kokoista mutteria, ruuvia tai kärkeä, joka juuri vahingossa putosi. Tällöin taskuun mahtuva pieni taskulamppu, jossa on teleskooppinen koukku ja magneettinen kärki, on huikea väline. Sillä voi poimia myös haaru-kan tai avaimen terassilautojen välistä...

6. SAUMAPALA

Useimmat ovat kostuttaneet etusormen pesuve-teen ja silottaneet sauman sormella. Keino toimii joten kuten, mutta jos sauma on leveä, sauma-massa myrkyllistä tai saumasta on saatava täysin yhtenäinen, on saumapala ainoa oikea väline.

7. NIPPUSITEET

Moni on oivaltanut kapeiden, itselukittuvien nippusiteiden edut. Siteet ovat lähes katkeamatto-mia sen jälkeen, kun ne on lukittu, mikä tarjoaa paljon käyttömahdollisuuksia verstaalla: pyöreiden osien niputus, tarvikkeiden kiinnitys ja välineiden ripustus onnistuvat niiden avulla.

8. AKRYYLISAUMAMASSA

Vesiohenteinen saumamassa, joka on maa-lattavissa, on usein suuri pelastus. Sillä voi täyttää halkeamat niin levysaumojen kuin putkien läpivientien ympäriltä. Massa tart tuu kaikkeen betonista ja la-sista alumiiniin ja puuhun.

9. KIPSILAASTI

Hiekkatasoite sopii hyvin korjauksiin, joissa kerrospaksuu-deksi riittää muutama senttimetri - paksummat tasoi-tekerrokset kutistuvat ja halkeilevat. Tällöin vain kipsilaasti on sopiva materiaali. Kipsilaastia voi nimittäin levittää jopa 50 mm:n kerrokseksi ilman, että se vetäytyy, ja lisäksi se on edullisempaa kuin hiekkatasoite, jos työstettävänä on isompia alueita.

10. KULMATYÖSTÖPÄÄ

Kulmatyöstöpää on itse asiassa hyvin yksinkertainen työkalu, mutta se voi olla ratkaiseva apu monessa tilanteessa. Kulmatyöstöpään avulla voi ruuvata tai porata muutoin lähes mahdottomissa kulmissa ja ahtaissa olosuhteissa ja kohteissa.

11. KEMIALLINEN PUUTÄYTE

Jos olet korjaamassa vanhoja, lahoalttiita ikkunoita tai vain täyttämässä puussa olevia isoja porausreikiä, kemiallista puutäytettä parempaa ainetta saa hakea. Kun kovete on sekoitettu, on työskenneltävä ripeästi. Se nimittäin kovettuu kivikovaksi ja tarttuu lähes kaikkeen. Toisaalta nopea kuivumisaika mahdollistaa urakan nopean edistymisen.

12. ILMASTOINTITEIPPI

Ilmastointiteippi, jeesusteippi tai roudarinteippi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä - ja mahdollisuutta. Teippiä ON OLTAVA verstaalla, sillä siihen upotetut puuvillakuidut tekevät teipistä niin uskomattoman vahvaa, että sitä voi käyttää kaikkeen hätäkorjauksista pysyviin korjauksiin.

13. PARTAKONEEN TERÄ

Jos vahingossa maalaa kohdan, jota ei ollut tarkoi-tus maalata, terävä partakoneen terä on kullanar-voinen tarvike. Nykyisin sen saa kätevällä varrella varustettuna, jolloin terään ei loukkaa itseään. Väline on korvaamaton esim. poistettaessa lasipinnasta maalia.

14. REIKÄNAUHA

Reikänauhaa tai reikävannetta käytetään tuulijäykistyksiin ja ankkurointiin. Jos nauhaa löytyy varastostasi, voit kokemus-temme perusteella käyttää sitä moneen muuhunkin. Sillä on helppo pitää pyöreät kappaleet yhdessä tai paikoillaan. Voit kiinnittää ruuvit suoraan reikiin, minkä jälkeen nauhaa ei voi vetää irti. Toisaalta voit myös ”purkaa” liitoksen pelkästään ruuvaamalla ruuvit auki.

15. SÄÄTÖKULMAIN

Kun lautojen tai jalkalistojen kulmista halutaan hieman vinot, säätökulmai-mesta on iso apu. Toisin kuin tavallista puu-sepän kulmainta, säätökulmainta voi säätää niin, että sillä voi kopioida kaikki mahdolli-set ja mahdottomat kulmat, lukita ne ja siir-tää kulmat todella helposti kappaleeseen.

16. 2-KOMPONENTTILIIMA

Kun tavallinen liima menettää otteensa, on hankit-tava vahvempaa liimaa. Nykyaikaisella kaksikom-ponenttiliimalla voi yhdistää mitä erilaisimpia materiaaleja. Se kiinnittyy esim. metalliin, puuhun, kumiin ja muoviin. Liimatyypin mukaan voit työs-tää sekä täysin jäykkiä että hyvin joustavia liitoksia.

17. MUOVIPALAT JA -KIILAT

Joskus osat eivät ole yhtä pitkiä, korkeita tai leveitä kuin ajatte-limme. Tällöin pienestä välikkeestä tai kätevistä muovikiiloista on paljon iloa. Ohuilla muovikiiloilla voi esimerkiksi nostaa keittiönsokkelia muutaman millimetrin niin, että sokkelin saa vaateriin.

    Lisää samasta aiheesta Työkalut