15 vinkkiä: Edulliset ja toimivat työkalut

Halvan ei missään nimessä tarvitse aina tarkoittaa samaa kuin huono. Rautakauppojen alehyllyiltä löydetyillä tarvikkeilla selviää usein oikein hyvin. Keräsimme tähän 15 esimerkkiä, joiden hankinnassa voit säästää rahaa.

TURVAJALKINEET
Noin 25 euron turvakengiltä ei välttämättä kannata odottaa järisyttävää mukavuutta tai keveyttä. Ne hoitavat kuitenkin perimmäisen tehtävänsä: suojaavat jalkojasi. Useimmissa alemalleissa on naulaanastumissuoja ja teräskärki, jotka jo suojaavat jalkaa monissa töissä, ja lisäksi niissä on yleensä antistaattinen ja iskuja vaimentava pohja.

KULMAHELA
Heloja koskee kultainen sääntö: osta ne laatikoittain. Se tulee paljon halvemmaksi kuin jos ostaisit aina yhden kerrallaan. On järkevämpää maksaa 10 € 100 kappaleen pakkauksesta kuin 30–50 senttiä yhdestä helasta.

KUULOSUOJAIMET
Onko 10 euron kuulosuojaimista mihinkään? Vastaus: KYLLÄ. Jopa halvimmat kuulosuojaimet on testattu ja hyväksytty EU-standardien mukaan. Niiden lujuuteen ei tosin ole uhrattu montaa työtuntia, joten ne eivät usein kestä kovaa käsittelyä.

PUUKKOSAHA
Et voi työskennellä halvalla puukkosahalla koko päivää, mutta harvoinpa moista työurakkaa edes tulee eteen. Alle 70 eurolla saat jo laitteen, joka toimii. Edullinen saha on yleensä tavallista äänekkäämpi ja painavampi, mutta se ei ole niin tärkeää, koska puukkosahaa tulee käytettyä vain harvakseltaan. Hyvä terä on paljon tärkeämpi, joten sijoita rahasi mieluummin siihen.

NURMILANNOITE
Unohda erikoissuunnitellut ja hävyttömän kalliit istutuslannoiteseokset. Ammattilaiset ovat yhtä mieltä siitä, että hyvät ja halvat vanhanajan NPK-lannoitteet riittävät sekä ruohon itämiseen että sammaleen poissa pitämiseen.

SIVELLINSARJA
Valmistajat tekevät siveltimien valinnasta mielellään tiedettä. Tosiasia kuitenkin on, että jos aiot vain käsitellä ulkokalusteet puunsuojalla, selviät hyvin alelaarin sivellinsarjalla. Hintana on, että joudut nyppimään puupinnalta silloin tällöin muutaman irtoharjaksen pois. Hyvä uutinen on se, että siveltimen puhdistamiseen ei tarvitse käyttää aikaa – ainakaan taloudellisista syistä.

TERÄSHYLLYT
Jos haluat runsaasti edullista säilytystilaa, tarjolla on monia erilaisia, mainioita teräshyllyjärjestelmiä (galvanusta levyprofiilista). Jo 30 eurolla saa yllättävän kestävän hyllykön, kunhan suostuu kokoamaan hyllyn itse. Asennus hoituu yleensä täysin ilman ruuveja, ja jos tarvitset useita hyllyköitä, ne on helppo niitata tai pultata yhteen. Tämä myös lisää hyllyköiden vakautta merkittävästi.

HIOMAPAPERI
Hiomapaperia tarvitaan jatkuvasti, ja on mukavaa, jos varastosta löytyy hyvä valikoima erilaisia papereita. Jos olet ostanut niitä valmiiksi leikattuina 10 kpl:n pakkauksissa, tiedät, että papereille kertyy hintaa. Tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti tavoitella ”määräalennusta”. Jos ostat 50 metriä noin 10 eurolla, paperit eivät heti lopu. Hinta edellyttää, että katkaiset palat itse.

RUUVIPENKKI
Halpa ruuvipenkki ei toki ole kovin tarkka eikä räätälöity, ja se voi myös hieman tärähtää kiristettäessä. Jos et tarvitse ruuvipenkkiä muuhun kuin pieniin kiristystöihin silloin tällöin, selviät mainiosti jo 20 euron penkillä. Riittää, että penkki on tehty teräksestä ja siinä on reiät pöytäkiinnitystä varten.

MUURAUSTYÖKALUT
Hyvä, ruostumaton muurauskauha, jossa on tunnetun valmistajan leima, voi helposti maksaa 40 euroa. Tätä hankintaa on kuitenkin syytä miettiä hetki: useimmiten korjaustyöt ovat pieniä, ja niihin töihin riittää hyvin halpakin välineistö. Nyt siis voit saada rahoillesi todella vastinetta, kunhan kestät sen, että työkalu ruostuu ajan saatossa.

SORKKARAUTA
Rohkaisemme kaikkia ”hairahtumaan” halpaan sorkkarautaan. Edes 5 euron hintainen ja 60 cm:n varrella varustettu sorkkarauta ei tuottanut pettymystä. Jos haluat varastoosi useita erikokoisia sorkkarautoja, ne kannattaa ostaa sarjana. 5 sorkkaraudan (18–61 cm) sarjan saattaa löytää jopa alle 20 eurolla.

RULLAMITTA
Emme vielä tähän päivään mennessä ole törmänneet rullamittaan, joka olisi mitannut väärin. Yleensä virheen tekee mittaa pitelevä käyttäjä! Nauti siis 2 metrin rullamitasta, joka maksaa vain vitosen, kunhan et pudota sitä lattialle, sillä rullamitassa on yleensä säästetty kestävyydestä. Ei kuitenkaan tarkkuudesta.

JAKOAVAIN
Moni voi hämmästyä huomatessaan, että tarjolla on 10 euron hintaisia jakoavaimia, joilla on 10 vuoden takuu. Tällä rahalla saa kestävästä kromivanadiumiteräksestä valmistetun työkalun, jonka varsi on päällystetty pehmeäksi. Vakuuttavaa!

KÄSISAHA
Tämäntyyppiset sahat ovat usein hyvin herkkiä, ja juuri tämän vuoksi 5 euron käsisaha puolustaa joskus paikkaansa. Naulaan sahaaminen ei ole mikään katastrofi, jos sahanterä ei maksanut maltaita, eikä hankalienkaan materiaalien, kuten kipsilevyn tai kevytbetonin, sahaaminen huoleta.

KULMAHIOMAKONE
Moni meistä tarvitsee kulmahiomakonetta hyvin harvoin, joten kannattaa valita laite, joka on laadukas mutta jota ei ole tarkoitettu käytettäväksi koko päivää. Voit löytää todella hyvänkin kulmahiomakoneen vähällä rahalla: esimerkiksi kuvassa oleva 2 000 W:n rälläkkä maksoi alle 70 euroa, ja sen laikan halkaisija on 230 mm.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Työkalut