Työkaluopas – mikä kone kannattaa valita?

Oikeilla työkaluilla voi sahata mitä tahansa. Tiedätkö, mitä konetta ja terää kannattaa käyttää? Kävimme läpi 10 erilaista materiaalia.

Valitse oikeat työkalut ja ... Sahaa siististi!

Tiskialtaan reikä, valokatteen reuna tai terassilaudan pää pitää sahata oikeilla välineillä, jotta työn jälki näyttää siistiltä.

Kävimme läpi Boschin terävalikoiman ja selvitimme, mitä työkaluja ja teriä eri materiaalien kanssa pitää käyttää.

Työkaluoppaan taulukossa on 10 erilaista materiaalia. Kerromme, mitä sahaa ja terää niiden kanssa kannattaa käyttää. Materiaalit ovat:

 • Kovat puulajit
 • Laminaatti
 • Valokatteet
 • Mineriittilevyt
 • Teräskourut
 • Alumiiniputket
 • Kevytbetoni
 • Kattotiilet
 • Polykarbonaatti
 • Betonilaatat

Kova puu

TYÖKALU: KÄSISIRKKELI

TERÄ: Multi Material

HINTA NOIN: 89 € (Ø 165 mm)

PERUSTELUT: Uuden terassin lautojen päät pitää katkaista siististi. Käsisirkkelillä ja ohjain­ kiskolla katkaistuista laudoista tulee varmasti suorat, eivätkä lautojen päät jää tikkuisiksi.

Käsisirkkeliin kiinnitetty Multi Material ­terä katkaisee laudat helposti. Terä on karkaistua terästä, ja siinä on tarkkuus­ hiotut karbidihampaat. Ulko­ reunan lovet viilentävät terää ja vähentävät tärinää, joten sahaaminen tuntuu vakaalta. Terästä lähtee myös tavallista vähemmän ääntä.

Laminaatti

TYÖKALU: PISTOSAHA

TERÄ: T 308 BFP Precision for Hard Wood

HINTA NOIN: 19 € (3 kpl)

PERUSTELUT: Altaan reiän sahaaminen kalliiseen pöytä­ levyyn voi hermostuttaa myös kokenutta rakentajaa.

Työssä on helppo onnistua pistosahan ja kovapuuterän avulla. Yläpuolella näkyvän terän hampaat osoittavat vas­ takkaisiin suuntiin. Se tarkoit­ taa, että leikkauspinnasta tulee siisti, vaikka reikä sahataan levyn yläpuolelta. Levyyn ei tule rosoja tai tikkuja, kun reikä sahataan tarkasti ja rauhallises­ ti merkkiviivaa pitkin.

Valokate

TYÖKALU: PISTOSAHA

TERÄ: T 102 H Clean for PVC

HINTA NOIN: 15 € (5 kpl)

PERUSTELUT: Valoka televyjen sahaaminen on hankalaa, sillä ylikuumenevat levyt sulavat ja tarttuvat kiinni terään. Toisaalta liian kylmät levyt lohkeavat helpommin kuin huoneen lämpöiset. Levy pitää kiinnittää aloilleen laudalla ja puristimilla molemmista päistä, jotta levy ei pompi hol­ tittomasti sahaamisen aikana.

Valokatelevyn sahaamiseen tarvitaan pistosaha ja PVC muovi terä. Paina levyä vapaalla kädellä sahaamisen aikana.

Mineriittilevy

TYÖKALU: KÄSISIRKKELI

TERÄ: Best for Marble

HINTA NOIN: 120 € (Ø 230 mm)

PERUSTELUT: Mineriittikate­ levy eli niin sanottu varttikate on tehty kuitusementistä. Levyt ovat kovia, eikä niitä ole helppo sahata siististi. Levy kannattaa kiinnittää työpöytään ja sahata käsisirkkelillä ja marmorille tarkoitetulla terällä.

Pyri leikkaamaan levy poikki yhdellä kertaa. Levyyn tulee yleensä pieni lovi, jos terä pitää nostaa ylös ja painaa takaisin.

Teräskouru

TYÖKALU: PISTOSAHA

TERÄ: T 318 A Basic for Metal

HINTA NOIN: 23 € (5 kpl)

PERUSTELUT: Pistosahalla voi tehdä yllättävän paljon erilaisia töitä. Metalliterällä ja pistosa­ halla voi katkaista esimerkiksi räystäs kouruja ja syöksytorvia.

Vaikeinta työssä on suoraan sahaaminen, sillä sahaaminen panee räystäs­ kourun heilumaan. Työ sujuu hyvin, kun kourun toinen pää kiinnitetään paikalleen puristi­ mella ja sahauslinja merkitään selkeästi.

Alumiiniputki

TYÖKALU: KÄSISIRKKELI

TERÄ: Multi Material

HINTA NOIN: 89 € (Ø 165 mm)

PERUSTELUT: Alumiiniputken päästä tulee siisti, kun se katkaistaan käsisirkkelillä. Työnnä putken pää työpöydän reunan yli ja purista putki lujasti kiinni ruuvipuristimella. Jutun juju on pitää saha tasapainossa. Tue käsisirkkelin pohjan etuosa putkeen ja työnnä konetta hitaasti eteenpäin.

Multi Material terä sahaa alumiiniputkea kevyesti. Varmista, että käsisirkkelin sahaussyvyys (yleensä noin 55 milliä) on isompi kuin putken halkaisija.

Kevytbetoni

TYÖKALU: PUUKKOSAHA

TERÄ: S 1243 HM Endurance for Brick

HINTA NOIN: 55 € (300 mm)

PERUSTELUT: Kevytbetoni harkkojen sahaamiseen on vain yksi oikea työkalu: puukkosaha ja kevytbetonille sopiva terä.

Yläpuolella näkyvässä terässä on isot, 1,27 senttiä pitkät hampaat, jotka leikkaavat kevytbetonia nopeasti. Viisi senttiä leveä ja 1,5 milliä paksu terä on tavallista isompi, joten sahaaminen tuntuu vakaalta ja helpolta.

Kevytbetonin sahaaminen sujuu helposti kunnon puukko­ sahalla.

Kattotiili

TYÖKALU: KULMAHIOMAKONE

TERÄ: Standard for Stone

HINTA NOIN: 3 € (Ø 230 mm)

PERUSTELUT: Katon harjalle ja savupiipun ympärille asen­ nettavat tiilet pitää yleensä leikata sopiviksi.

Työhön sopii parhaiten iso kulmahiomakone ja kiven leik­ kaamiseen tarkoitettu laikka. Iso, 230­millinen laikka yltää helposti aaltoilevan katto­ tiilen läpi.

Purista kattotiili kiinni työpöytään ja varmista, ettei laikka osu sormiin.

Kova muovi

TYÖKALU: PISTOSAHA

TERÄ: T 102 H Clean for PVC

HINTA NOIN: 5 € (2 kpl)

PERUSTELUT: Pistosahalla ja PVC:n sahaamiseen tarkoite­ tulla terällä on helppo sahata muovilevyihin suoria linjoja ja kaarteita. Yläpuolella olevan terän hampaat on suun­ niteltu estämään muovin sulamista ja rajoittamaan muoviroskan syntymistä.

Nykyaikaisten pistosahojen vauhtia voi säätää. Vähennä kierroksia, jos muovi kuumenee liikaa.

Betonilaatta

TYÖKALU: KULMAHIOMAKONE

TERÄ: Standard for Universal

HINTA NOIN: 20 € (Ø 150 mm)

PERUSTELUT: Harva työkalu sopii yhtä moneen työhön kuin kulmahiomakone. Sillä voi sahata kovia materiaaleja, eikä se hyydy raskaassa työssä.

Kulmahiomakone sopii erin­ omaisesti myös betonilaattojen leikkaamiseen. Katkaisu­ laikalla voi leikata betonia ilman pelkoa laatan halkea­ misesta.

Aseta laatta esimerkiksi kuormalavan päälle ja ota leveä haara­asento, ennen kuin aloi­ tat sahaamisen. Hyvä työpiste vähentää onnettomuuden toden näköisyyttä.

  Lisää samasta aiheesta Työkalut