Työkalulaatikko kaikille tarvikkeille

Rakenna työkalulaatikko, jossa on tilaa kaikelle tarvittavalle, myös pitkille työkaluille kuten käsisahalle ja sorkkaraudalle. Samalla saat pienen työpöydän ja vankan alustan, jonka päällä voit seistä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
50 euroa

Johdanto

Jos haluat viedä mökillesi käsisahan, sorkkaraudan ja vesivaa’an, et selviä tavallisella rautakaupasta ostetulla työkalupakilla. Se on aivan liian lyhyt näille usein käytettäville työkaluille.

Selviät tilanteesta rakentamalla työ-kalulaatikon, joka on paljon muutakin kuin vain tarpeeksi pitkä laatikko, sillä se myös suojaa herkkiä työkalujasi kuten talttoja. Pyörät helpottavat laatikon siir-tämistä ja työkalulaatikko toimittaa myös matalan työpöydän virkaa. Lisäksi se on niin vankka, että sen päällä voi tarvit taes sa seistä työskenneltäessä.

Työkalulaatikko on myös hyvin helppo rakentaa, joten tehtävä sopii kaikille. Hieman yksinkertaistaen kuvat-tuna rakennamme 12 mm:n vanerista laatikon, jonka yläosa sahataan irti. Ylä-osa toimii laatikon kantena ja se kiinni-tetään pitkällä pianosaranalla. Laatikko jaetaan osiin yksinkertaisilla väliseinillä ja varustetaan pidikkeillä, joihin terävät työkalut voi asettaa turvallisesti.

Rakenteen kannalta on ratkaisevaa, että kaikki osat kootaan nykyaikaisilla MS-polymeeripohjaisilla liimoilla.

Liiman kovetuttua liitos on puutakin vahvempi, vaikka se hieman irviste-lisikin. Tämä työkalulaatikko kestää!

Työkalulaatikko rakennetaan kokonai sena, suljettuna laatikkona. Yläosa (piirroksessa vaaleammat osat) sahataan irti ja asetetaan kanneksi pitkän piano-saranan avulla.

Tämän työkalulaatikon sisämitat ovat 70 x 35 x 40 cm. Voit sovittaa mitat omien työkalujesi ja autosi takaluukun mukaan.

Vaaka-asennossa ollessaan laatikko lepää sivu jensa (A) varassa. Kun sitä nostaa pää-dystä, se on pyöriensä varassa, ja sitä on helppo siirtää.

Laatikossa on paljon tilaa, ja te rä -vät työkalut pysyvät suojassa.

Laatikko on niin vankka, että sitä voi käyttää pöytänä ja alustana.

Pyörät osuvat maahan vasta, kun laatikon nostaa viistoasentoon.

Ohjeet

01
Laatikko kootaan 3 Vaihe

1

Sahaa osat pistosahalla. Työ sujuu helposti ja liima pitää, vaikka osien liitoksista ei tulisikaan täysin tiiviitä. Upotus-sahan ja ohjainkiskon avulla työ helpottuu entisestään. Kaikkein helpointa on sahauttaa kaikki osat valmiiksi jo liikkeessä.

2

Esiporaa uppokantanauloille 2 x 40 mm:n reiät levyjen reunaan. Uppokantanaulojen on ensisijaisesti pidettä-vä kappaleet paikallaan liiman kovettumis en ajan, mutta ne myös vahvistavat liitosta, ellei puu halkea. Kannattaa siis esiporata.

3

Sivut (A), päädyt (C) ja ylä- ja ala-levyt (B) kootaan liimalla ja nauloil-la. MS-liimaa pursotetaan liimaus reunaan saumapistoolilla. Naulat on help po iskeä esiporattuihin reikiin, kun osat ovat paikal-laan. Yhdistä sivut ensin päätyosiin.

02
Pyörät ja kahvat 3 Vaihe

1

Piirrä pyörien ympärille tehtävät pyöris tyk set pienen lautasen avulla. Pyöristyksen ansiosta pyörät, jotka jäävät pari milliä irti maasta laatikon seistessä vaa-ka- asennossa, osuvat maahan laatikkoa kallis tettaessa. Tee pyöristykset pistosahalla.

2

Kiinnitä pyörät pohjalevyyn (B) 2 cm:n päähän sivusta (A). Käytämme kääntyviä pyöriä, jotka on helpompi kääntää laatikon alle. Kiinteät pyörät ovat halvempia ja hiukan helpommin ajettavia. Esiporaa ruuveile reiät ja käytä liimaa vahvistukseksi.

3

Liimaa ja ruuvaa kahvat kiinni. Sivukahvan paikka on 5-6 cm ylä reu-nasta. Se on tarkoitettu yläosan kan nen aukaisemiseen. Päätykahvat sijoite taan vä hän keskikohdan yläpuolel le. Ne lii ma taan ja ruuvataan, jotta laatikkoa voi nostaa niistä.

03
Kansi sahataan irti 2 Vaihe

Ennen kuin työtä jatketaan, laatikko jaetaan osiin sahaamalla se ympäriinsä kat ki 10 cm:n päästä yläreunasta. Yläosasta tulee laatikon kansi, ja se k iinnitetään pitkällä pianosaranalla ja varustetaan kahdella pikalukolla vastakkaiselta puolelta.

Laatikko sahataan hyvällä käsisahalla, sillä sitä on helppo ohjata ja se liukuu nopeasti vanerin läpi. Voit halutes-sasi käyttää myös pyörösahaa.

1

Sahaa kansi irti laatikosta. Laatikon ympäri piirretään viiva 10 cm:n päähän yläreunasta ja yläosa sahataan irti. VINKKI: Varo, ettei ulkopinta rispaannu. Jos käytät käsisahaa, älä sahaa liian vaaka-asennossa, vaan mieluummin enemmän pystyyn.

2

Jyrsi saranalle tila laatikon alaosaan. Jyrsi koko saranan paksuuden (4 mm) syvyyteen alempaan laatikon osaan. VINKKI: Kiinnitä sivuun lauta (X), jota vasten voit tukea ja ohjata jyrsintä kapeaa reu-naa työstäessäsi, ja johon voi myös jyrsiä.

04
Laatikko sisustetaan 5 Vaihe

Nyt laatikossa on valmiina pyörät ja kah-vat, mutta vasta tässä vaiheessa siitä tulee työkalulaatikko.

Tämän voi tehdä monella tapaa, joten sisusta laatikko niiden työkalujen mukaan, joita yleensä haluat kuljettaa mukanasi. Tässä käyttämämme periaate on kuitenkin hyvä: väliseinä helpottaa hieman eri tarvikkeiden löytämistä, vankistaa laatikkoa ja jättää tarjottimen pienemmille tarvikkeille.

Tarjotin on otettu vanhasta työkalu-laatikosta, ja sen leveys määrittelee väli-seinän paikan. Kun väliseinä on paikoil-laan, leikkaamme kaksi ”harjapidikettä”, joihin puukot ja taltat asetetaan.

1

Liimaa ja naulaa väliseinä (D) ja lista (E) kiinni laatikkoon niin, että etäisyyys sopii työkalutarjottimelle. Väli-seinä on hiukan matalampi kuin laatikko ja lista sijoitetaan samalle korkeudelle, jotta tarjotin voi levätä niiden päällä.

2

Sahaa "harjapidikkeiden" kaaret (F). Ne on piirretty pyörien kulmissa käyttämämme lautasen avulla. Kolojen ideana on helpottaa harjojen alla olevaan kapeaan tilaan pääsemistä, mikäli alaosaan sattuisi putoamaan jotakin.

3

Leikkaa harjakset noin 3 cm pitkiksi. Puristamme harjasten päät parin listan väliin, jotta harjakset on helpompi leikata puukolla. Nyt ne ovat tar peeksi jäykät pitääkseen työkalut paikoillaan.

4

Aseta harjakset kaarien (F) päälle ja kiinnitä valmiit pidikkeet liimalla tilan molemmista päistä tarjottimen alla. Naulaa ne vielä kiinni parilla naulalla. Voit myös asentaa useampia käteviä ”harjapidikkeitä” peräkkäin.

5

Itse tehty työkalulaatikko on helppo asettaa autoon, näin tärkeimmät työkalut ovat aina mukanasi.

Materiaalit

12 mm:n vaneria:

  • 2 sivulevyä (A) á 44,4 x 72,4 cm
  • 2 ylä- ja alalevyä (B), á 30 x 70 cm
  • 2 päätyosaa (C) á 37,4 x 30 cm
  • 1 väliseinä (D), 70 x 25 cm
  • 1 kantava lista (E), 70 x 2 cm
  • 2 kaarta (F) pidikkeille, á 22 x 13 cm

Lisäksi:

  • 2 kääntyvää kalustepyörää
  • 3 kahvaa
  • 2 pikalukkoa
  • 1 pianosarana, 50 cm (Biltemasta, tuotenro 86738)
  • 2 harjaa MS-polymeeriliimaa
  • Uppokantanauloja: 2 x 40 mm
  • Ruuveja: 3 x 10 ja 4 x 40 mm (pyöreäkantaisia)

Vie aikaa

Jos varaat hankkeeseen viikon lopun, voit työsken-nellä rauhalliseen tahtiin.

Hinta

Koko komeus maksaa noin 50 €.

Vaikeusaste

Helppo tehtävä. Varsinkin siinä tapauksessa, että sahau tat osat jo liikkeessä.

Piirustus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut