Täydellinen leikkuri moneen eri laattatyyppiin

Laattojen paksuus, tyyppi ja materiaali vaikuttaa koneen leikkaustarkkuuteen. Tässä testaamme kolmea konetta viiteen eri laattatyyppiin.

Täydellinen leikkuri moneen eri laattatyyppiin

Vesileikkurilla saat helpoiten parhaimman tuloksen kaikille laatoille.

Uusien laattojen asennus kylpuhuoneeseen, keittiöön tai eteiseen on suosittu tee se itse -projekti.

Mutta mikä työkalu pitäisi valita laattojen leikkaamiseen?

Tässä 3 eri työkalua josta valita:

  • Laattaleikkuri naarmuttaa laatan pinnan rikki, minkä jälkeen laatta taitetaan poikki.
  • Kulmahiomakone voi leikata melkein mitä tahansa, mutta vaatii vakaan käden.
  • Vesileikkuri on kallein vaihtoehto, mutta se takaa joka kerta tarkan työnjäljen.

Artikkelissa testaamme kolmea työkalua viiteen eri laattatyyppiin.

Nämä viisi laattatyyppiä ovat tyypillisempiä tee se itse -projekteissa. Laatat ovat hauraista seinälaatoista kestäviin lattialaattoihin.

Lattialaattojen pitää kestää kovempaa painetta kuin seinälle asennettavien laattojen. Lattialaatat on tehty hienojakoisesta savesta, ja ne ovat yleensä paksumpia kuin seinälaatat. Lattialaatat on puristettu kovemmassa paineessa ja poltettu kovemmassa kuumuudessa. Valmistus tapa vaikuttaa siihen, kuinka helppoa tai vaikeaa laattojen leikkaaminen on.

Laattojen leikkaamiseen tarkoitettujen koneiden hinnat vaihtelevat laidasta laitaan. Tässä jutussa testataan sekä kallista 40 euron timanttilaikkaa että halpaa seitsemän euron timanttilaikkaa kulmahiomakoneen kanssa. Testasimme myös pientä, 60 euron hintaista vesileikkuria sekä isoa ja kehittynyttä 300 euron hintaista mallia.

Olimme yllättyneitä siitä, että sekä vesileikkurit että timanttilaikat tekivät suunnilleen yhtä siistiä jälkeä. Työkaluissa oli kuitenkin myös eroja. Kalliimpien työkalujen käyttäminen oli helpompaa ja nopeampaa, ja ne pitivät pienempää ääntä. Lisäksi isompi vesileikkuri sopi isommille laatoille.

Laattaleikkuri

Käsikäyttöinen laattaleikkuri naarmuttaa laatan pinnan rikki, minkä jälkeen laatta taitetaan poikki. Leikkuri sopii melko hyvin ohuiden seinälaattojen katkaisuun, mutta se ei riitä paksujen ja kovien lattia­ laattojen katkaisemiseen. Hinnat alkaen 15 euroa.

+ Halpa
+ Helppo käyttää
− Ei sovi koville ja paksuille laatoille

Kulmahiomakone

Timanttilaikalla ja kulmahiomakoneella voi leikata melkein mitä tahansa. Timanttilaikka tekee kaiken­ laisiin laattoihin siistit reunat, jos konetta käytetään rauhallisesti. Kulma­ hiomakoneella voi leika­ ta myös kaarevia muotoja, mutta sillä on vaikea leikata siististi leveitä laattoja. Timanttilaikkojen hinnat alkavat noin 7 eurosta.

+ Leikkaa kaikenlaisia laattoja
+ Halpa
− Vaatii vakaata kättä
− Sopii huonosti pitkiin leikkauksiin

Vesileikkuri

Vesileikkurissa on vedellä viilennettävä timanttilaikka. Vesi vähentää kitkaa ja lisää laikan käyttöaikaa. Työstä ei synny pölyä, ja vesileikkurilla on helppo leikata kovia lattia­ laattoja tarkasti ja varovasti. Vesileikkuri on parhaimmillaan kovien lattialaattojen kanssa. Hinnat alkaen 60 euroa, pienet mallit. Hinnat alkaen 300 euroa, isot mallit. Molempia leikkureita voi myös vuokrata.

+ Tekee siisteintä jälkeä
+ Helppo käyttää
− Hankalan muotoinen
− Isot mallit ovat kalliita

Näin luet taulukkoa

Testasimme, miten koneet sopivat viiden erityyppisen laatan leikkaamiseen. Jokaisen laatan alla kerrotaan, kuinka hyvin leikkurit toimivat niiden kanssa. Kolmonen ja sitä paremmat numerot kertovat, että tulos on hyväksytty.

Onnistumisprosentti kertoo, kuinka moni viidestä yrityksestä tuotti hyväksytyn tuloksen. Arvosana on arvio siitä, kuinka hyvin koneet toimivat tietyn laatan kanssa. Kolme viidestä tai enemmän tarkoittaa, että suoritus on hyväksytty.

Kannattaa muistaa, että kuvat on otettu hyvin läheltä. Pienet virheet näkyvät paljon selkeämmin kuvissa kuin valmiiissa seinässä, joka on saumattu.

Näin luet taulukkoa

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut