1. Pumppaa vettä ruuvinvääntimellä
Alle 15 euroa maksava kätevä lisälaite tekee ruuvinvääntimestä tehokkaan vesipumpun, jolla voi pumpata vettä kukkapenkeille ja nurmikolle esimerkiksi sadevesisäiliöstä. Laite yhdistetään ruuvinvääntimeen, ja sen lisäksi tarvitaan kaksi puutarhaletkun pätkää.
Laite pumppaa 3 000 litraa vettä tunnissa, jos ruuvinväännin pyörii 2 800 kierrosta minuutissa. Valmistajan mukaan pumppu jaksaa suihkuttaa 30 metriä korkean vesipatsaan.
Lisävaruste: Alle 15 euroa.
2. Käytä yläjyrsintä penkkiporakoneena
Jos haluat porata tarkkoja ja pystysuoria reikiä esimerkiksi kaapin oveen saranoita varten, voit käyttää yläjyrsintä penkkiporakoneen sijaan. Yläjyrsimen pohja pitää huolen siitä, että terä pysyy suorassa ja rei’istä tai koloista tulee tasaisia.
Lisävaruste: 0 euroa.
3. Pese perunat ruuvinvääntimellä
Uusien perunoiden kuori irtoaa harjaamalla, mutta se voi olla hidasta. Onneksi perunat voi kuoria kätevästi ämpärillisellä vettä, uudella, ohutvartisella vessaharjalla ja ruuvinvääntimellä.
Kaada ämpäri puolilleen vettä ja lisää perunat. Työnnä vessaharjan varsi ruuvinvääntimen istukkaan, harja veteen ja paina nappia. Sen jälkeen perunat puhdistuvat kuin itsestään.
Lisävaruste: 3 euroa.
4. Käytä nauhahiojaa smirgelinä
■ Penkkihiomakone eli smirgeli on melko kallis työkalu, jota ei kannata ostaa satunnaiseen käyttöön. Jos sinulla on nauhahiomakone, voit muuttaa sen smirgeliksi parilla puristimella. Kone pitää vain kääntää ylösalaisin ja kiinnittää lujasti tukevan pöydän reunaan.
Lisävaruste: 0 euroa.
5. Kiillota kivipinta kulmahiomakoneella
Onko marmoripintaan tullut naarmu, josta haluat eroon? Voit tehdä sen kätevästi ostamalla kulmahiomakoneeseen timanttikiillotuslaikan ja sille sopivan hiomapohjan. Pohja kiinnitetään koneen karaan, ja hiomalaikka tarttuu pohjaan tarralla.
Hiomalaikkoja voi käyttää myös epäkeskohiomakoneen kanssa. Kulmahiomakone pyörii kuitenkin kovemmilla kierroksilla, joten sillä on helppo pyyhkiä naarmut pois nopeasti myös kovista kivistä.
Lisävaruste: 30–120 euroa.
6. Tiivistä betoni poravasaralla tai tasohiomakoneella
Ilmakuplat voi tiivistää pois betonista tavallisilla sähkötyökaluilla liikuttamalla niitä valumuottia vasten. Esimerkiksi tasohiomakone tai poravasara ajaa joskus saman asian kuin oikea tärysauva. Tärkeintä on, että kone tärisee muotin pintaa vasten. Muista valita kone sen mukaan, kuinka jäykkää betoni on, sillä kiinteän massan seassa on enemmän ilmaa.
Esimerkiksi pöytälevyn voi tiivistää hiomakoneella, mutta paksun valun tärisyttämiseen tarvitaan esimerkiksi poravasara tai puukkosaha.
Lisävaruste: 0 euroa.
7. Reikäsaha kulmahiomakoneeseen
Porakoneeseen kiinnitettävä reikäsaha on monelle tuttu, mutta tiesitkö, että myös kulmahiomakoneeseen voi asentaa timanttireikäsahan? Sillä on helppo tehdä reikiä esimerkiksi graniittiin ja marmoriin? Timanttireikäsaha kiinnitetään kulmahiomakoneen karaan, johon kiinnitetään normaalisti tavallinen laikka.
Lisävaruste: 20 euroa.
8. Käytä pistosahaa lehtisahana
Puuhun voi tehdä hyvin yksityiskohtaisia koristeleikkauksia myös tavallaisella pistosahalla, kun sitä käytetään lehtisahan tapaan. Ota pieni pala pöytälevyä ja tee siihen reikä, josta pistosahan terä mahtuu läpi. Kiinnitä saha ylösalaisin levyn alle pohjassa olevista asennusrei’istä. Sen jälkeen voit ohjata levyä tarkasti kaksin käsin.
Lisävaruste: 6 euroa.
9. Tee yläjyrsimestä tasohöylä
Voit tehdä yläjyrsimestä tasohöylän tapaisen työkalun kapeiden pintojen höyläämiseen. Tee yläjyrsimelle tukeva koroke, joka pitää sen pohjan hieman irti höylättävästä puusta. Sen jälkeen voit työntää jyrsintä korokkeen päällä ja säätää syvyysrajoittimen oikeaan korkeuteen. Lopuksi voit liikuttaa jyrsintä puun päällä ja höylätä sen tasaiseksi.
Lisävaruste: 0 euroa.
10. Poista laastisaumat monitoimityökalulla
Monitoimityökalu on todella kätevä kone laastisaumojen poistamiseen. Koville materiaaleille tarkoitetulla karbiditerällä voi jyrsiä tarkasti sekä vaaka- että pystysaumat. Monitoimityökalua on helppo ohjailla esimerkiksi kulmahiomakoneeseen ja jyrsinsarjaan verrattuna. Jos laastisaumat ovat hyvin hapertuneita, voit käyttää mitä tahansa vanhaa monitoimityökalun terää, vaikka se ei olisi tehty kovasta metallista.
Lisävaruste: 15 euroa.
11. Puhdista grilli kulmahiomakoneella
Voit puhdistaa lian ja ruosteen grilliritilästä käden käänteessä käyttämällä teräsharjaa, jonka voi kiinnittää kulmahiomakoneeseen tai porakoneeseen. Vinhaa vauhtia pyörivä harja puhdistaa ritilän nopeasti siihen verrattuna, kuinka kauan ritilän hinkuttaminen teräsharjalla kestää.
Lisävaruste: 7 euroa.
12. Koukut kiinni ruuvinvääntimellä
Ripustuskoukkuja ei tarvitse vääntää kattoon paljain käsin. Voit kiinnittää silmukan ruuvinvääntimen istukkaan ja vääntää koukun kiinni kattoon sen avulla. Fiksua!
Lisävaruste: 0,5 euroa.
13. Tee huullos sähköhöylällä
Jos sähköhöylän terä yltää pohjan reunaan asti, voit käyttää sitä huulloksen jyrsimiseen. Tarvitset höylän lisäksi vain sivuohjaimen, joka yhdessä syvyysrajoittimen kanssa pitää huolen siitä, että huulloksesta tulee oikean levyinen ja syvyinen. Kun höylä on säädetty oikein, höylääminen sujuu helposti.
Lisävaruste: 0 euroa.
14. Kuori omenat porakoneella
Omena pysyy tukevassa otteessa, kun kiinnität sen lattaterään. Sen jälkeen voit painaa nappia ja kuoria omenan pitämällä kuorimaveistä toisessa kädessä omenaa vasten. Kuori irtoaa niin nopeasti, ettet ole uskoa silmiäsi. Tällä tekniikalla voit kuoria ämpärillisen omenoita hetkessä.
Lisävaruste: 7 euroa.