Tarkkoja mittauksia kotitekoisilla työkaluilla

Tarpeen vaatiessa on keksitty monia pieniä niksejä, kun tavalliset keinot eivät riitä. Tässä esitellään fiksuja mittausniksejä, joille on varmasti käyttöä tee se itse -projekteissasi.

Tarkkoja mittauksia klotitekoisilla työkaluilla

Kotitekoinen mittapalikka varmistaa oikean etäisyyden lautojen välillä terassin lattiaa asennettaessa.

Niin ammattilaiset kuin kotinikkaritkin ovat saattaneet joutua tilanteisiin, joissa mittanauha tai taittomitta ei toimi tarkoitetulla tavalla, koska mitattava kohde on liian lyhyt, pitkä tai kapea.

Tässä on 12 niksiä tilanteisiin, joissa tavalliset mittatyökalut eivät riitä.

Jos olet joskus kironnut lattian asennuspuuhissa vinoa seinää tai jos valaisin ei riipu aivan ruokapöydän keskikohdan yllä, tässä on sinulle sopivia niksejä.

1. Tasainen etäisyys

Käytä reikäkolikkoa, kun haluat piirtää seinää myötäilevän viivan lattialautaan. Laita kynän terä aukkoon ja rullaa kolikkoa seinää pitkin. Näin seinän vinoudet näkyvät lattiaan piirtyvässä viivassa.

Kolikon sijasta voidaan käyttää reiällistä mittapalikkaa.

2. Kätevä mittapalikka

Tämä mittapalikka on helppo tehdä, eikä se putoa jatkuvasti lautojen väliin. Se valmistetaan vanerista, jonka paksuus on sama kuin haluttu lautojen välinen etäisyys. Lisäksi kappaleessa on 15 millin aukko sormelle ja palikan läpi asennettu tappi.

Mittapalikkaan liimataan tavallinen 6 x 30 millin tappi.

3. Kaiverrusmitta

Kaiverrusmitta tekee pysyvän merkinnän, joka on selkeä eikä pyyhkiydy pois. Tarvitset vain pienen puukappaleen ja ruuvin. Ruuvi säädetään haluttuun syvyyteen, minkä jälkeen voit aloittaa kaiverrusmitan käytön.

4. Mittaaminen ahtaissa paikoissa

Tarvitset vain kaksi listaa, kun mittaat paikoissa, joihin taittomitta tai mittanauha ei mahdu. Tue listat mitattavan kohteen reunoja vasten ja merkitse viiva toiseen listoista. Mittaamalla listat saat oikean mittaustuloksen.

5. Luotilanka ja meisti

Lanka, jonka alapäässä on paino, sopii täydellisesti valaisimen ripustuspaikan määrittämiseen tai pisteen siirtämiseen lattiasta kattoon. Jos kiinnität langan toiseen päähän meistin teräslangan ja teipin avulla, meisti roikkuu terä alaspäin täydellisen luodin tavoin.

6. Kauniit, pyöreät kulmat

Masoniitista ja listoista tehdyllä sapluunalla saat ympyröistä aina samanlaisia. Leikkaa masoniittilevystä neliö ja poraa sen keskelle reikä reikäsahalla. Levyn kahteen reunaan naulataan tai niitataan listat, jotta sapluuna on helppo asettaa pyöristettävään kulmaan.

7. Sapluuna vetimille

Keittiön kaappien vetimien asentaminen jää usein viimeiseksi tehtäväksi uudessa keittiössä. Asentamisessa onkin kuitenkin oltava tarkkana, jotta lopputuloksesta tulee onnistunut. Voit varmistaa tämän tekemällä yksinkertaisen pienen sapluunan. Kiinnitä listaan masoniittipala ja poraa kaksi reikää tarkasti sille korkeudelle, johon vedin tulee. Listassa olevan loven avulla voit määrittää, mihin kohtaan vedin asetetaan sivusuunnassa.

1

Pidä vetolaatikon takapuolella palikkaa porauksen aikana, jotta reiän reunat eivät rikkoudu.

2

Sapluuna kannattaa tarkistaa asennettavalla vetimellä.

8. Putken merkitseminen

Jos haluat tehdä kohtisuoran merkinnän pyöreään esineeseen, taita jäykkä paperiarkki sen ympärille. Saat kohtisuoran linjan paperin reunojen osuessa toisiinsa ja voit piirtää helposti paperin reunaa pitkin.

Teippaa paperi tarvittaessa kiinni, kun olet saanut sen oikealle paikalleen.

9. Edullinen ja tarkka harppi

Listan tai sekoitustikun voi helposti muuttaa harpiksi. Ruuvaa lista kiinni levyyn, poraa reikä oikealle etäisyydelle ja aloita ympyrän piirtäminen.

Kynän kärjen ja sekoitustikun reiän on oltava samankokoiset, jotta saat mahdollisimman tarkan tuloksen.

10. Löydä pyöreän tolpan keskikohta

Keskipistemitta tehdään nopeasti ohuesta vaneripalasta ja parista listanpätkästä. Listat yhdistetään toisiinsa 90 asteen kulmassa. Aseta mitta materiaalin päälle ja käännä sitä hieman merkintöjä tehdessäsi.

11. Sapluuna ulkokulmille

Voit helposti siirtää vinon mitan esimerkiksi lattialaudalle paperin avulla. Leikkaa paperi toiselta puolelta kuvan osoittamalla tavalla. Taivuta sitten liuskoja terävästi vinoa kulmaa kohti. Leikkaa ylimääräinen paperi ja siirrä mittaustulos työstettävään materiaaliin.

Liuskat ovat noin 1 sentin levyisiä.

Tee reunasta jäykempi teipin avulla.

12. Sapluuna sisäkulmille

Leikkaa pahvinpalaa niin, että se mahtuu nurkkaan, josta olet tekemässä merkintöjä, ja teippaa pahvi kiinni. Leikkaa tai sahaa pieni määrä listanpätkiä, paina ne täysin kiinni seinään ja liimaa kiinni pahviin. Sisäkulman muoto voidaan tämän jälkeen siirtää työstettävään kohteeseen.

1

Varmista, että seinään säilyy pieni etäisyys.

2

Kiinnitä sapluuna lattiaan teipillä.

3

Voit käyttää pieniksi paloiksi leikattua vanhaa listaa tai sekoitustikkua.

    Lisää samasta aiheesta Työkalut