Lehtisaha – kätevä pieniin yksityiskohtiin

Lehtisaha on täydellinen tarkkaan työhön, olipa kyse sitten puusta, muovista tai metallista.

Käsikäyttöinen lehtisaha saattaa olla sinulle jo tuttu. Se on mukava pieni saha, jossa on korkea, kaareva runko ja erittäin hieno, helposti rikkoutuva sahanterä. Saha sopii hyvin pieniin harrasteluprojekteihin, mutta siinä on omat puutteensa.

Pöytälehtisahalla voi sen sijaan tehdä kaarevia aukkoja jopa 52 mm paksuihin kappaleisiin. Tässä esittelemämme lehtisaha on monipuolinen ja tarkka. Sillä voi tehdä kaikkea palapeleistä lattian korjaustöihin, ja oikeanlaisella sahanterällä voi itse asiassa sahata sekä muovia että metallia.

Lue lisää ja katso, mihin saha pystyy, kun haastamme sen sahaamalla kovaa puuta.

Käyttö

Ohjausluistia on helppo säätää ylös ja alas sormiruuvilla, mikä varmistaa, että sahattava materiaali ei pääse liikkumaan.

Sormiruuvi lukitsee laitteen haluttuun kulmaan. Säätöalue on 0–45 astetta.

Puhallustoiminto pitää sahanpurun jatkuvasti poissa sahauslinjalta.

Pölynimuriliitäntä tekee sahalla työskentelystä mahdollisimman pölytöntä.

Nopeutta säädetään käynnistys- ja pysäytys­painikkeiden vieressä olevalla säätimellä. Sahan pyörimisnopeus on 400–1 600 kierrosta minuutissa.

Sahaaminen

Näytämme tässä, miten lehtisahaa käytetään sahaamalla cumaru-puulajista rusetti.

Lankkupöydän lankut liikkuvat hieman jatkuvasti. Tämä voi aiheuttaa kutistumishalkeaman laajentumisen, jos pöytään ei jyrsitä yhtä tai useampaa rusettia. Käytännöllisyyden lisäksi rusetti on myös koristeellinen.

Rusetteihin kannattaa käyttää kovaa jalopuuta, sillä kovat puulajit elävät vain vähän.

1

Jos rusetti kiinnitetään tämänsuuntaisesti suhteessa puun vuosirenkaisiin, rusetin osat voivat repeytyä irti toisistaan suuren lankun eläessä.

2

Käännä rusetti niin, että vuosi­renkaat ovat rusetin suuntaisesti. Silloin rusetin osia on lähes mahdoton saada irtoamaan toisistaan.

3

Säädä ohjausluistia ennen sahaamisen aloittamista. Kovapuuta sahattaessa, kuten tässä, konetta ja sahanterää painetaan hieman, ja puu saattaa siksi nopeasti hypähtää sahauspöydällä. Se ei ole hyvä asia tarkkuussahauksessa.

4

Aloita sahaamalla pienet kulmat pois. Älä paina sahaa liian kovaa, sillä se vain kärventää puun ja tekee sahausjäljestä vinon.

5

Täysin terävän kulman saamiseksi sahaa kulmasta sisäänpäin kerralla.

6

Materiaalin ohjaaminen vakaalla sahalla on helppoa. Saha kannattaa kuitenkin pysäyttää kokonaan, kun vedät sahattavan kappaleen pois sahanterästä.

7

Rusettiin on helppo tehdä pieniä säätöjä lopuksi. Aloittamalla jälleen ulkopuolelta voit varmistaa, että rusetin keskellä olevasta sahauskohdasta tulee täysin terävä. Lopputuloksena on rusetti, jossa on veitsenterävät reunat. Tämä helpottaa sen jyrsimistä pöytätasoon niin, että lopputuloksesta tulee hyvä.

Listat ja korjauspalat

Lehtisaha pääsee oikeuksiinsa myös perinteisimmissä rakennusprojekteissa. Se sopii hyvin esimerkiksi ovenkarmien ja lattioiden korjaukseen.

Ovenkarmin korjauspala

Joskus korjauskohtiin kannattaa käyttää pientä puupalasta sen sijaan, että korjattavaa kohtaa tasoittaisi monta kertaa. Tarkkuutta vaativa työ voi olla hankalaa tavallisella pistosahalla. Tällöin lehti­saha pääsee jälleen oikeuksiinsa.

Lamellilattian uusi sauva

Parkettilattian uusi sauva on sahattava erittäin tarkasti. Se käy helposti kuviosahalla.

Pikkulistojen mukauttaminen

Pieniä peitelistoja ja vinoa seinää voi olla vaikea saada näyttämään hyvältä yhdessä. Siistein lopputulos saavutetaan kuitenkin sovittamalla lista seinään sen sijaan, että raot vain saumattaisiin.

Lehtisahasta on jälleen paljon apua, koska sahauspöytää voi kallistaa, jotta lista voidaan muotoilla täydellisesti.

    Lisää samasta aiheesta Sähkösaha