Valitse oikea ruohotrimmeri

Ruohotrimmeri on paras ystäväsi, kun haluat nurmikon näyttävän hyvältä myös reunoilta. Pääset helposti leikkaamaan kasvilavojen ympäristöä, sisäkulmia ja muita paikkoja, kun käytössäsi on sopiva ruohotrimmeri.

Ruohotrimmerit ovat käteviä ja edullisia. Oikeanlaisen valinta useista erilaisista malleista voi kuitenkin olla vaikeaa.

Tässä artikkelissa tutustumme rautakauppojen puutarhaosastojen valikoimiin ja käymme läpi asioita, jotka on hyvä tietää valittaessa itselle ja omalle pihalle parhaiten sopivaa ruohotrimmeriä.

Nurmikkoa vai vesakkoa?

Nurmikon reunojen siistimisessä ja vesakkojen raivaamisessa on eroja. Saatavilla on trimmereitä, jotka leikkaavat sekä terillä että siimalla, ja niiden teho vaihtelee eri tehtävissä.

Laitetta pitää jaksaa kannatella

Ruohotrimmeriä valittaessa tärkeintä on se, sopiiko ergonominen muotoilu käyttäjän vartalolle. Siksi sinun kannattaa koekäyttää trimmeriä jonkin aikaa sopivaa mallia valitessasi. Ei ole hyvä juttu, jos laite pakottaa käyttäjän huonoon työasentoon.

Tutustu koneisiin

Ruohotrimmerin voi hyvin ostaa verkosta, mutta suosittelemme käväisemään rautakaupassa tutustumassa muutamiin malleihin ja kuvittelemaan niiden käyttöä.

Milloin tarvitaan ruohoraivuria?

Ruohotrimmerin ja ruohoraivurin erot muistuttavat pistosahan japuukkosahan eroja. Ne toimivat suunnilleen samalla tavalla, mutta eri mittakaavassa. Ruohotrimmeri on pieni ja kevyt verrattuna suurempaan ja painavampaan ruohoraivuriin, jolla pystyy leikkaamaan huomattavasti paksumpia kasveja kuin ruohotrimmerillä.

Laitteiden nimet selittävät käyttökohteet hyvin, mutta tämä ei tarkoita, etteikö niissä olisi päällekkäisyyksiä. Siksi molempiin työkaluihin on saatavana sekä teriä että siimapäitä. Tämä tarjoaa hieman joustavuutta molempiin suuntiin.

Akku vai johto?

Akulla tai ilman akkua varustettujen trimmereiden erot ovat suuria liikuteltavuuden mutta pieniä hinnan osalta. Lisäksi nykyaikainen trimmeri toimii helposti 45 minuuttia yhdellä latauksella. Siksi suosittelemme akkukäyttöistä trimmeriä.

Akkukäyttöisen ruohotrimmerin hinta on noin 50 euroa tai enemmän merkistä ja lisävarusteista riippuen. Hinta on luonnollisesti korkeampi, jos mukana toimitetaan akku ja laturi.

Akun ja laturin hinta on 30–50 prosenttia ruohotrimmerin kokonaishinnasta. Siksi kannattaa ostaa trimmeri, johon sinulla on jo akkuja. Tällöin uusi trimmeri ei ole kovinkaan suuri investointi.

Harkinnan arvoista

Ruohotrimmerissä on monia eri toimintoja. Näihin seikkoihin on hyvä tutustua ennen myymälässä tehtävää ostopäätöstä. Siten löydät helpommin juuri omiin tarpeisiisi sopivan laitteen.

Kolme mallia, joissa on hyvä ergonomia

Ergonomia on tärkein tekijä uutta ruohotrimmeriä valittaessa, ja siitä kannattaakin maksaa hieman enemmän. Perehdy muutamaan myymälässä olevaan malliin ja kiinnitä erityistä huomiota siihen, ovatko ranteesi ja selkäsi oikeanlaisessa asennossa, jotta trimmeripää osuu nurmikolle siististi.

Siima vai terä?

Ruohotrimmereiden leikkuupäässä voi olla joko siimaa tai pienet muoviset terät. Lisäksi saatavilla on ruohotrimmereitä, joissa voi käyttää molempia.

Erot on helppo kuvata: Siima on tylsempi, mutta edullisempi käyttää. Se on myös joustavampi, joten sillä kestää osua kovempiin materiaaleihin kuin terillä. Terillä voi sen sijaan leikata paksumpia kasveja.

Siima riittää hyvin nurmikolle, mutta jos trimmattavana on vesakkoa, terät ovat oikea valinta. Jos sinulla on mahdollisuus ostaa trimmeri, jossa voi käyttää molempia, se on paras ratkaisu. Useimmiten siimalla toimiva ruohotrimmeri on kuitenkin riittävä.

    Lisää samasta aiheesta Puutarhakoneet