Testasimme
6 ruohoraivurit:
- Stiga SBC 232 D
- AL-KO BC 500 B
- Texas BCU43S
- Stihl FS 131/R
- Biltema BC 43
- Echo SRM-222ES

Stiga SBC 232 D
Iskutilavuus: 32,6 cm³
Kierrokset: 11 000/min.
Hinta: 250 euroa

AL-KO BC 500 B
Iskutilavuus: 50 cm³
Kierrokset: 9 000/min.
Hinta: 190 euroa

Texas BCU43S
Iskutilavuus: 43 cm³
Kierrokset: 7 200/min.
Hinta: 180 euroa

Stihl FS 131/R
Iskutilavuus: 36,3 cm³
Kierrokset: 9 500/min.
Hinta: 600 euroa

Biltema BC 43
Iskutilavuus: 42,7 cm³
Kierrokset: 9 000/min.
Hinta: 140 euroa

Echo SRM-222ES
Iskutilavuus: 21,2 cm³
Kierrokset: 10 500/min.
Hinta: 290 euroa
Ruohoraivurit
Tavallinen trimmeri riittää mainiosti nurmikon reunojen ja pitkän ruohon leikkaamiseen, mutta se ei mahda mitään tiheille pusikoille, paksuille oksille ja puiden maaversoille. Niiden leikkaamiseen tarvitaan ruohonraivaussaha eli ruohoraivuri. Siinä on enemmän voimaa kuin trimmerissä ja kiinteä terä, joka kestää kovaakin käyttöä.
Markkinoilla on laadukkaita ja voimakkaita akulla toimivia ruohoraivureita, mutta ne eivät vedä vertoja vahvoille bensakoneille.
Valitsimme tähän testiin kuusi suosittua bensalla toimivaa ruohonraivaussahaa, joiden kanssa voi käyttää sekä siimaa että kiinteää terää.
Yllättävät testitulokset
Koneet ovat ensinäkemältä hyvin samanlaisia, mutta testissä kävi selväksi, että niiden voimakkuudessa ja ergonomiassa on isoja eroja. Eroa oli myös tasapainossa ja koneiden mukana tulevien valjaiden laadussa.
Yllättävintä testissä oli, ettei koneen moottorin koolla näytä olevan minkäänlaista yhteyttä sen kanssa, kuinka tehokkaasti kone toimii. Itse asiassa testin tehokkaimmissa koneissa oli testin pienimmät moottorit.
Toinen niistä oli huippuluokan ammattilaismalli ja testin selvästi kallein kone. Sen sijaan toinen oli testin halvimpia ja siksi melko yllättävä testivoittaja. Siitä tuli samalla tämän testin hyvä ostos.
Näin testasimme
Testin kaikki kuusi konetta toimivat sekä kiinteällä terällä että siimalla. Terä sopii etenkin oksien leikkaamiseen, kun taas siima yltää kauemmas ja leikkaa ruohoa nopeammin. Testasimme molempien toiminnan. Sahasimme terillä pyörölistoja ja raivasimme siimalla pusikkoa.
Ruohoraivuri joutuu kokemaan kovia. Työ ja moottorin tärinä vaativat materiaaleilta paljon, joten arvioimme koneiden laadun.
Koneet näyttävät hyvin samanlaisilta, mutta niiden ergonomiassa on isot erot. Ne johtuivat etenkin tasapainosta ja valjaiden laadusta.

ARVOSANA
Yleisarvosana on voiman, nopeuden, laadun ja ergonomian keskiarvo.

VOIMA
Arvioimme, kuinka helposti koneiden terät katkaisivat 10 ja 25 milliä paksut pyörölistat.

NOPEUS
Raivasimme 2 neliön kokoisen alueen pusikkoa siimalla. Teimme testin kahteen kertaan ja laskimme aikojen keskiarvon.

LAATU
Testasimme ja arvioimme nappien, liitosten, liikkuvien osien ja koneen yleisen laadun.

ERGONOMIA
Arvioimme koneiden ergonomian. Otimme huomioon muun muassa painon, tasapainon, valjaat ja kahvan paikan.
Tulokset
Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Stiga SBC 232 D
Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

AL-KO BC 500 B
Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Texas BCU43S
Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Stihl FS 131/R
Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Biltema BC 43
Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Echo SRM-222ES
Testitaulukko
Testitaulukosta on helppo nähdä kokonaiskuva ja vertailla koneita toisiinsa.

Kirjaudu tai hanki pääsy to see the drawing
Testivoittaja ja hyvä ostos

Kirjaudu tai hanki pääsy to see the drawing
Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon
Paras mutta halpa
Stiga SBC 232 D
Stigan kone on voimakas, laadukas ja erittäin ergonominen. Lisäksi sen hinta on erittäin kilpailukykyinen. Se tarkoittaa, että testivoittaja on myös testin hyvä ostos.
Stigan ruohoraivuri voitti testin pienellä erolla Stihlin koneeseen verrattuna. Stigan kone on kuitenkin suunnattu lähinnä kotikäyttöön, kun Stihlin ruohoraivuri on suunnattu ammattilaisille. Myös Stigan kone on laadukas ja todella edullinen. Se tarkoittaa, että kone otti testivoiton lisäksi hyvä ostos -maininnan.
Paperien perusteella Stigan kone ei ollut testin vahvimpia malleja, sillä sen moottori oli testin toiseksi pienin. Siitä huolimatta kone nousi voimakokeen kakkoseksi leikkaamalla sekä 10 että 25 millin pyörölistat poikki ilman minkäänlaisia vaikeuksia. Koneessa oli myös testin kovimmat kierrokset, jopa 11 000 minuutissa. Se voi selittää sen, että kone ehti raivata kahden neliön kokoisen pusikon vain 45 sekunnissa. Se oli testin nopein suoritus.
Kova paino ja hyvä ergonomia
Melkein kahdeksan kilon painoisen koneen pitää olla tasapainoinen ja ergonominen. Stiga täyttää vaatimukset kirkkaasti. Valjaat ovat tukevat, hyvin pehmustetut, ja niitä on helppo säätää. Ne voi kiinnittää koneessa viiteen eri kohtaan, mikä tarkoittaa, että painopistettä on helppo säätää leikkaajan toiveiden mukaan. Asia on suunniteltu hyvin ja toteutettu yksinkertaisesti.
Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Kahvassa kädensijan yläpuolella on liitin, jossa on viisi pientä reikää valjaiden kiinnittämistä varten. Reiän valinta vaikuttaa koneen painopisteeseen.

Isosta käyttökahvasta saa hyvän tuntuman koneeseen. Napit ovat luontevissa paikoissa, joten niihin on helppo yltää.

Kova selkäosa tekee valjaista tukevat, ja hihnojen pehmusteet varmistavat, että valjaiden käyttäminen tuntuu mukavalta.
Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Osta valmista kaksitahtibensaa
Kaikissa koneissa on kaksitahtimoottori, joka toimii öljypitoisella bensiinillä. Kaksitahtibensaa ei enää myydä jokaisella huoltoasemalla, joten joudut ostamaan valmista kaksitahtibensaa kanisterissa tai ostamaan kaksitahtiöljyä ja sekoittamaan sen bensaan itse.
Tässä testissä käytettiin valmiiksi sekoitettua biobensiiniä, jossa on kaksi prosenttia biologisesti hajoavia öljyjä ja vähemmän ympäristölle haitallisia aineita. Se tarkoittaa, että pakokaasu on puhtaampaa eikä bensankatku haise yhtä pahalta. 5 litran kanisteri valmiiksi sekoitettua biobensiiniä maksaa noin 25 euroa.
Lehtiversio
Lataa lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.



Kirjaudu tai hanki pääsy jotta voit ladata lehtiartikkelin