Halkaise polttopuut helposti

Klapikone halkoo puut keveämmin kuin kirves. Tutustu kolmeen erilaiseen klapikoneeseen, jotka voivat sopia juuri sinulle.

Halkaise polttopuut helposti

Klapikoneella voit halkaista puut helposti – ilman selän hikoilua.

Jos halottavia puita on paljon, kannattaa satsata klapikoneeseen.

Valitse laitteen tyyppi tarpeidesi mukaan.

Tutustu kuvaukseen jokaisesta kolmesta klapikonetyypistä. Näet, miten suuria puita ne voivat halkoa ja miten niitä normaalisti käytetään. Kerromme myös, kuinka paljon kukin koneista maksaa, jos haluat ostaa sellaisen.

Katso 3 erilaista mallia

 1. Käsikäyttöinen (halpa)
 2. Vaakamalli (välimalli)
 3. Pystymalli (kallis)

1. Käsikäyttöinen (halpa)

Käsikäyttöisessä klapikoneessa ei ole moottoria tai hydrauliikkaa.

Se ei oikeastaan ole kone vaan teline, jonka alaosassa on terä. Teline pitää pilkottavan puun pystyssä, kun sitä lyödään terää vasten lekalla tai kirveen hamaralla. Terä painuu iskun voimasta puuhun ja halkaisee sen. Laite on tavallaan kuin väärin päin oleva kirves.

Markkinoilla on myös malleja, joissa on pitkä terä ja kahva. Ne toimivat kuin leikkuri tai leivänsiivuttaja, mutta ne sopivat lähinnä sytykkeiden tekemiseen.

 • Kapasiteetti:
  20–35 senttiä pitkät puut, joiden halkaisija on noin 20 senttiä.

 • Käyttö:
  Puu asetetaan telineeseen. Puu lyödään terää vasten lekalla, moskalla, kirveen hamaralla tai muulla raskaalla esineellä.

 • Sopii:
  Käsikäyttöinen malli on parhaimmillaan sytykkeiden tekemisessä, mutta sillä voi tehdä myös jonkin verran isompia klapeja.

 • Hinta:
  Noin 50 eurosta 200 euroon.

2. Vaakamalli (väli­malli)

Vaakasuuntaiset klapikoneet ovat kaikkein suosituimpia. Koneen mäntä liikkuu vaakasuorassa, mikä tarkoittaa, että pilkottavat puut pitää nostaa niitä liikuttavan kelkan kyytiin. Työskentely­korkeus riippuu klapikoneen mallista.

Vaakamalliset klapikoneet toimivat sähkö-, bensa- tai dieselmoottorilla. Vaakamallien koko vaihtelee pienistä sähkökoneista suuriin, dieselillä toimiviin halkomakoneisiin, joita kuljetetaan auton perässä.

Ison dieselkoneen vuokraamista kannattaa harkita, jos aiot tehdä paljon polttopuita paksuista puista.

 • Kapasiteetti:
  Kotikäyttöön riittää yleensä pieni tai keskikokoinen kone, jonka kapasiteetti on 4–8 tonnia. Koneella voi pilkkoa puita, joiden halkaisija on enintään 30 senttiä ja pituus noin 50 senttiä.

 • Käyttö:
  Puu sahataan sopivan pituisiksi pätkiksi, jotka nostetaan kelkan kyytiin. Moottori käynnistetään, ja mäntä työntää puun terää vasten. Terä uppoaa puuhun ja halkaisee sen.

 • Sopii:
  Pienet ja keskikokoiset sähköllä toimivat mallit sopivat kotikäyttöön. Niillä voi pilkkoa pieniä ja keskikokoisia puita sekä isojen puiden oksia. Isossa urakassa ja isojen puiden kanssa kannattaa käyttää voimakasta 400 voltin sähkö- tai bensamoottoria.

 • Hinta:
  Alkaen noin 200 eurosta 800 euroon riippuen koneen koosta, merkistä ja mallista. Kalliimmat koneet on tarkoitettu ammattilaiskäyttöön.

3. Pystymalli (kallis)

Pystymallin klapikone toimii nimensä mukaisesti pystysuunnassa. Koneen mäntä liikkuu ylhäältä alas. Pystymallin käyttäminen on usein ergonomisempaa kuin vaakamallien, sillä polttopuuta ei tarvitse nostaa yhtä ylös ja työskentelykorkeus on hyvä.

Monissa malleissa liikkeen pituutta voi säätää pilkottavien puiden koon mukaan. Käytännössä se tarkoittaa, että koneella voi tehdä enemmän puita tunnissa, sillä männän ei tarvitse liikkua liian pitkiä matkoja.

Pystymalliset klapikoneet ovat raskaampia ja vievät enemmän tilaa kuin vaakamallit. Toisaalta niiden kapasiteetti on isompi, ja ne ovat tukevampia. Kotikäyttöön tarkoitetuissa malleissa on usein sähkömoottori, joka toimii valo- tai voimavirralla koosta riippuen. Jotkut koneet toimivat bensalla tai dieselillä, joten ne voi viedä metsään peräkärryllä.

 • Kapasiteetti:
  Kotikäytössä yleensä 6–20 tonnia. Koneella voi pienentää yli 50 senttiä paksuja ja yli metrin pituisia puita.

 • Käyttö:
  Sopivan pituisiksi lyhennetyt puut asetetaan pystyyn halkomapöydälle. Moottori käynnistetään käyttö­kahvoista, ja mäntä painaa terän polttopuuhun. Terä uppoaa puun päähän ja halkaisee sen.

 • Sopii:
  Vaativiin töihin ja tilanteisiin, joissa koneella pitää halkoa myös isoja puita. Koneen halkaisukapasiteetti on iso, ja männässä on valtavasti puristusvoimaa. Pystymallia on yleensä helpompi ja mukavampi käyttää kuin vaakasuuntaista klapikonetta.

 • Hinta:
  Noin 700 eurosta 2 000 euroon koneen koosta, merkistä ja mallista riippuen. Sitä kalliimmat koneet on tarkoitettu ammattilaiskäyttöön.

Käsikäyttöinen

Vaakamalli on paras vaihtoehto, jos teet puita enemmän kuin pari kuutiota vuodessa. Jos teet vuodessa yli kymmenen kuutiota puita, harkitse pystymallin ostamista.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarhakoneet