Poraa täydelliset reiät metalliin

Poratakseen täydelliset ja siistit reiät metalliin tarvitset porakonetelineen, terävän poranterän, oikean poraus nopeuden, oljyä ja aloitus reiän.

Poraa täydelliset reiät metalliin

Kun pora irrottaa siistejä ja pitkiä metallikiehkuroita, on se merkki poran terävyydestä.

Metalliin poraaminen on helppoa, kun seuraat ohjeitamme. On tärkeää, että poranterä on terävä unohtamatta metallilevyn tai -putken kiinnittämistä tiukasti.

Esittelemme tässä kolme esimerkkiä. Kerromme myös, mitä poraa kannattaa käyttää eri tilanteissa:

  1. Isot reiät paksuun levyyn
  1. Pienet reiät vahvaan levyyn
  1. Reiät putkeen

Jokaisessa esimerkissä on sekä kuvat että ohjeet, jotka vaihe vaiheelta selventävät, miten poraat täydelliset reiät metalliin.

1. Isot reiät

16-80 millin kokoiset reiät on helpointa tehdä HSS-bimetallikuppiterällä. Rautakaupoissa on paljon erikokoisia kuppiteriä, joten sopivan kokoinen terä on helppo löytää. Reiästä tulee siisti, kun kiinnität porakoneen telineeseen. Se pitää terän paikallaan ja suorassa metallia vasten. Poraa hitaasti, kunnes terä tarttuu kiinni metalliin ja siitä alkaa irrota kiehkuroita.

HSS-bimetallikuppiterä koostuu kolmesta osasta: reikäsahasta, keskityskärjestä ja telineeseen sopivasta istukasta.

1

Kiinnitä sopivan kokoinen kuppiterä porakonetelineeseen. Poraa aloitusreikä, jotta terä tarttuu kiinni metalliin, ja jatka kuppiterällä. Sillä voi porata sekä peltiä että noin 10 milliä paksuja metallilevyjä.

2

Kartiopora sopii isojen, enintään 32 millin kokoisten reikien poraamiseen. Terä on kartionmuotoinen, joten reikä laajenee sitä isommaksi, mitä alemmas terä painetaan. Sitä voi käyttää jopa 3 milliä paksujen levyjen poraamiseen.

2. Pienet reiät

Pienet reiät, joiden halkaisija on korkeintaan 13 milliä, voi porata metalliterällä porakonetelineen avulla. Levitä terään hieman öljyä, ennen kuin aloitat poraamisen. Voit tehdä lopuksi reiän pintaan laajemman kolon ruuvin kantaa varten.

1

Tee tuurnalla kolo metalliin, jos sinulla ei ole porakonetelinettä ja joudut poraamaan vapaalla kädellä. Pieni kolo pitää huolen siitä, että terä pysyy paikallaan eikä luisu sivusuunnassa.

2

Poraa sopivalla nopeudella. Terän pitää pyöriä niin hitaasti, että terä tarttuu kiinni ja alkaa irrottaa levystä kiehkuroita. Jos levystä irtoaa pieniä murusia, terä pyörii liian nopeasti. Levitä terään pari tippaa öljyä, jotta se ei kuumene liikaa.

 1. Poraa reikä metallin läpi. Pidä välillä taukoja ja lisää öljyä. Pitkät metallikiehkurat kertovat, että terä on tarpeeksi terävä.
4

Voit poistaa reiän reunoilla olevat rosot upottajalla. Se tekee samalla tilaa ruuvin kannalle, jotta se pääsee painumaan metallin pinnan tasolle.

3. Putkien poraaminen

Reikiä voi porata myös pyöreisiin putkiin. Ne pitää kuitenkin puristaa tiukasti kiinni ennen poraamista, jotta putki ei ala pyöriä ympäri terän mukana. Kiinnitä huomiota siihen, että terä osuu täsmälleen putken keskelle, jos reiän pitää olla putken keskikohdassa.

1

Purista putki kiinni. Monelle porakonetelineelle on saatavilla pohjalevyjä, joissa on kohdistusurat. Aseta putki uriin siten, ettei se liiku. Purista putki sen jälkeen kiinni porakonetelineeseen.

2

Kiinnitä terä porakonetelineeseen. Säädä putken paikkaa, kunnes terä on juuri oikeassa kohdassa. Purista sen jälkeen putki kiinni lopullisesti.

3

Levitä terään öljyä, ennen kuin poraat. Öljy viilentää terää ja putkea ja vähentää kitkasta johtuvaa kuumenemista.

4

Poista rosot viilalla putken sisältä. Ulko puolen kanssa pitää olla varovaisempi. Poista mahdolliset rosot esimerkiksi metallille tarkoitetulla hiomapaperilla.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Työkalut