Lasi
Lasin poraamisessa on tärkeää porata hitaasti ja olla painamatta terää liikaa, jotta lasi ei mene rikki. Reiän pitää olla vähintään kahden sentin päässä lasin reunasta, ja alustan pitää olla tarpeeksi tukeva, jotta lasi ei taivu.
Alustana kannattaa käyttää esimerkiksi MDF-levyä tai muuta puulevyä, johon terä pääsee uppoamaan.
Pidä terä viileänä, kun poraat. Voit käyttää viilentämiseen tavallista vaseliinia, joka vähentää kitkaa. Voit viilentää terää myös vedellä ja tippapullolla.
Pienet reiät ohueen metalliin
Pienten reikien poraaminen metalliin on yleensä melko helppoa. Ei ole kuitenkaan harvinaista, että rei’istä tulee hieman suunnikkaita.
Se voi johtua siitä, että terä on liian halpa ja sen kärki on hiottu vinoon. Yleensä vika johtuu kuitenkin siitä, että porausnopeus on liian kova. Terän pitää pyöriä niin hitaasti, että se ehtii leikata metallista tasalaatuista kierrettä. Myös tukeva puualusta auttaa siistin reiän
poraamisessa.
Pienet reiät paksuun metalliin
Terä kuumenee helposti, jos sillä porataan paksua metallia. Paksujen esineiden kanssa pitää vähentää vauhtia ja käyttää porausöljyä, joka voitelee ja viilentää terää.
Poraa reikä rauhallisesti. Muista käyttää porausöljyä. Jos reiän halkaisija on yli 5 milliä, tee aloitusreikä 3–4 millin terällä.
Isot reiät pehmeään metalliin
Isojen reikien poraamiseen kannattaa käyttää reikäsahaa, joka on tehty HSS-bimetallista. Se on tarpeeksi vahva alumiinille ja teräkselle. Myös sen kanssa on tärkeää pitää huoli siitä, ettei terä kuumene niin paljon, että karkaisu menee pilalle.
Poraa rauhallisesti ja pidä lämpötila alhaalla öljyllä, jos se on tarpeen. Ohuen pellin poraaminen on helpointa. Voit porata myös paksua metallia, mutta sen kanssa pitää olla tarkkana, ettei terä kuumene liikaa.
Merkitse reiän keskikohta. Voit lyödä peltiin pienen kolon kovasimella tai liimata kohtaan pätkän maalarinteippiä. Molemmat pitävät huolen siitä, ettei terä luista.
Tiili
Pienet reiät
Tavalliseen tiiliseinään on yleensä helppo porata pieniä reikiä. Siihen ei tarvita muuta kuin kiviterä ja iskuporakone. Suosittelemme, ettet käytä poravasaraa tavallisten tiilten kanssa, sillä ne voivat mennä rikki poravasaran iskusta.
Isot reiät
Jos haluat tehdä isoja reikiä tiili- tai kevytbetoniseinään esimerkiksi raitisilmaventtiiliä varten, joudut käyttämään reikäsahaa eli kuppiterää. Se vie aikaa ja voi käydä voimille, sillä ilman iskutoimintoa poraaminen on hidasta.
Pehmeälle kevytbetoni- tai tiiliseinälle tarvitaan kovametallihampainen kuppiterä.
Betoni
Betonin poraaminen ei ole kovin vaikeaa – jos siihen käytetään oikeita välineitä. Ilman niitä se on lähes mahdotonta. Betoni on niin kovaa, että sen poraamiseen tarvitaan poravasara ja siihen sopiva SDS-terä.
Poravasara eroaa tavallisesta iskuporakoneesta siten, että se iskee harvemmin mutta paljon kovemmalla voimalla. Poravasaralla on SDS-kiinnitys, joka siirtää energiaa tehokkaammin kuin tavallinen istukka.
Poraa noin 40 millin reikiä
Useimmissa kotikäyttöön tarkoitetuissa poravasaroissa on SDS-plus-kiinnitys, jonka kanssa voi käyttää enintään 24 millin teriä. Isoimmissa malleissa on SDS-max-kiinnitys, jonka kanssa voi käyttää halkaisijaltaan 40 millin teriä.
Betoniin ei voi porata itse kovin isoja reikiä. Jos haluat tehdä esimerkiksi kellarin seinään reiän läpivientiä varten, joudut vuokraamaan ison timanttiporakoneen, jossa on automaattisesti toimiva vesijäähdytys. Ison reiän poraaminen paksuun betoniseinään on hidasta ja raskasta myös ammattilaisten käyttämillä laitteilla.
Laatat
Laattojen poraamisessa ei saa käyttää iskutoimintoa, sillä se rikkoo laatat palasiksi. Seinälaatat ovat yleensä pehmeämpiä kuin lattialaatat ja pienet laatat pehmeämpiä kuin isot. Se ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa. Kovaksi poltettuja lattialaattoja sanotaan klinkkereiksi.
Pienet reiät pehmeisiin laattoihin
Jos haluat tehdä pienen reiän pehmeään seinälaattaan, voit käyttää tavallista kiviterää tai lasille tarkoitettua erikoisterää. Kiviterällä voi olla vaikea päästä alkuun, mutta kaikki sujuu helposti sen jälkeen, kun laatan pinta on rikki. Lasiterällä on helppo aloittaa, mutta sen kanssa voi tulla vaikeuksia myöhemmin.
Voit käyttää myös timanttiterää, joka tekee reiän pikkuhiljaa. Voit katsoa käyttöohjeet seuraavasta kohdasta. Kaikkien terien kanssa on pidettävä huolta siitä, etteivät ne kuumene liikaa. Voit jäähdyttää terää poraamisen aikana esimerkiksi sumuttamalla siihen vettä. Kun terä menee laatan läpi, muista vaihtaa terään, joka sopii alustalle.
Vaativat reiät koviin laattoihin
Jos haluat porata laattoihin isoja reikiä, tai jos laatat ovat erittäin kovia, joudut käyttämään timanttikuppiterää. Niillä on vaikea aloittaa poraamista, sillä niissä ei ole keskityskärkeä, joka pitäisi terän paikallaan.
Timanttikuppiteriä voi käyttää sekä porakoneen että kulmahiomakoneen kanssa. Suosittelemme kulmahiomakoneeseen sopivaa mallia, sillä sitä on helpompi hallita ja terää on selvästi helpompi pitää paikallaan poraamisen alussa. Timanttiterällä voi tehdä myös suhteellisen pieniä reikiä, mutta sekä istukkaan että välikappaleeseen liitettäviä teriä käytetään samalla tavalla.