Näin poraat vaikeita materiaaleja

Ei enää rumia, epätasaisia reikiä ja katkenneita poranteriä. Lue tästä jutusta, miten poraat siististi kovia materiaaleja.

Se saattaa kuulostaa itsestään­selvältä, mutta kovan materiaalin poraaminen onnistuu vain oikealla terällä. Terän valinta on kuitenkin monimutkaisempi asia kuin se, että metallille tarvitaan metalliterä ja kiviseinälle kiviterä.

Esimerkiksi metalli­terä pitää valita sen mukaan, onko sillä tarkoitus porata ohutta peltiä vai ruostumatonta terästä, ja kiviterä sen perusteella, onko seinä tehty tiilestä vai betonista.

Kun olet löytänyt sopivan terän, älä heitä sen pakkausta menemään. Siinä on yleensä hyödyllistä tietoa joka kertoo esimerkiksi, millä nopeudella terä toimii parhaiten. Käsikäyttöisen porakoneen kierroslukua on vaikea säädellä tarkasti, mutta sekin auttaa paljon, jos tiedät, millainen koneen kierrosluku on eri vaihteilla. Se lukee yleensä koneen kyljessä.

On tärkeää valita terä materiaalin mukaan, mutta yhtä tärkeää on se, ettei terä kuumene liikaa. Liika kuumuus pilaa karkaisun ja kärki pehmenee. Poraa rauhallisesti ja muista viilentää terää tarpeen mukaan ja oikein.

Lasi

Lasin poraamisessa on tärkeää porata hitaasti ja olla painamatta terää liikaa, jotta lasi ei mene rikki. Reiän pitää olla vähintään kahden sentin päässä lasin reunasta, ja alustan pitää olla tarpeeksi tukeva, jotta lasi ei taivu.

Alustana kannattaa käyttää esimerkiksi MDF-levyä tai muuta puulevyä, johon terä pääsee uppoamaan.

Perinteinen lasiterä näyttää nuolelta, jonka päässä on litteä kärki.

Pidä terä viileänä, kun poraat. Voit käyttää viilentämiseen tavallista vaseliinia, joka vähentää kitkaa. Voit viilentää terää myös vedellä ja tippapullolla.

Poraa varovasti ja tarkasti. MDF-levy on tukeva alusta, joka pitää lasin ehjänä siinä vaiheessa, kun terä menee levyn läpi. Pidä koko ajan huoli siitä, ettei terä kuumene liikaa. Kärki ei saa muuttua siniseksi.

Metalli

Metallin poraamisessa pitää kiinnittää
huomiota viilennykseen ja porausnopeuteen sekä olla kärsivällinen. Lisäksi tarvitaan oikea terä sen mukaan, onko porattava metalli ohutta peltiä vai paksua valurautaa.

Reiän koko, metallin kovuus ja porattavan esineen paksuus vaikuttavat oleellisesti terän valintaan.

Pehmeän ja ohuen metallin poraamiseen riittää tavallinen HSS-metalliterä, jossa on kovetettu kärki. Sellaisen terän kärki on yleensä 118 asteen kulmassa, mikä on sopiva kulma metallin poraamiseen.
Jos haluat porata erittäin kovaa ­metallia kuten haponkestävää ruostumatonta terästä, tavallinen metalliterä ei riitä. Silloin tarvitaan erikoisterää, johon on lisätty kobolttia. Sellaisen terän kärki on yleensä kapeampi ja 135 asteen kulmassa.

Pidä silmällä nopeutta

Oikea nopeus on ratkaisevan tärkeää
metallin poraamisessa. Porausnopeus riippuu materiaalista ja terän koosta. Esimerkiksi 2,5 millin paksuista rakennusterästä porataan yleensä 2 500 kierroksen minuuttivauhdilla, mutta 40 millin kokoinen reikä porataan paljon hitaammalla vauhdilla, noin 200:lla kierroksella minuutissa. Ruostumattomalle teräkselle suositellut porausnopeudet ovat noin 1 000 ja 80 kierrosta minuutissa. Onneksi useimpien metalliterien pakkauksissa on suositukset.

Poraa aluksi pienempi reikä

Sekä paksuihin että ohuisiin metalleihin kannattaa porata aluksi pienempi aloitusreikä, jonka koko on 3–4 milliä. Muuten terä tarttuu kiinni metalliin kuin korkkiruuvi.

Pienet reiät ohueen metalliin

Pienten reikien poraaminen metalliin on yleensä melko helppoa. Ei ole kuitenkaan harvinaista, että rei’istä tulee hieman suunnikkaita.

Se voi johtua siitä, että terä on liian halpa ja sen kärki on hiottu vinoon. Yleensä vika johtuu kuitenkin siitä, että porausnopeus on liian kova. Terän pitää pyöriä niin hitaasti, että se ehtii leikata metallista tasalaatuista kierrettä. Myös tukeva puualusta auttaa siistin reiän
poraamisessa.

Pienet reiät paksuun metalliin

Terä kuumenee helposti, jos sillä porataan paksua metallia. Paksujen esineiden kanssa pitää vähentää vauhtia ja käyttää poraus­öljyä, joka voitelee ja viilentää terää.

Tee kovasimella kolo reiän kohdalle. Se varmistaa, ettei terä luista mihin sattuu levyn pinnalla.

Poraa reikä rauhallisesti. Muista käyttää porausöljyä. Jos reiän halkaisija on yli 5 milliä, tee aloitusreikä 3–4 millin terällä.

Siisti reikä, jotta sen reunoille ei jää pieniä metallilastuja. Voti käyttää siihen kartioterää tai upotusterää, joka on tarkoitettu ruuvinkantojen upottamista varten.

Keskikokoiset reiät pehmeään metalliin

Kartioterä on hyvä valinta, jos haluat porata ohueen metallilevyyn noin 30 millin reikiä. Mitä syvemmälle terä ­menee, sitä isompi reiästä tulee. Muista tehdä aloitusreikä tavallisella metalliterällä.

Isot reiät pehmeään metalliin

Isojen reikien poraamiseen kannattaa käyttää reikäsahaa, joka on tehty HSS-bimetallista. Se on tarpeeksi vahva alumiinille ja teräkselle. Myös sen kanssa on tärkeää pitää huoli siitä, ettei terä kuumene niin paljon, että karkaisu menee pilalle.

Poraa rauhallisesti ja pidä lämpötila alhaalla öljyllä, jos se on tarpeen. Ohuen pellin poraaminen on helpointa. Voit porata myös paksua metallia, mutta sen kanssa pitää olla tarkkana, ettei terä kuumene liikaa.

Merkitse reiän keskikohta. Voit lyödä peltiin pienen kolon kovasimella tai liimata kohtaan pätkän maalarinteippiä. Molemmat pitävät huolen siitä, ettei terä luista.

Poraa reikä varovasti. Merkin kohdalle asetettava keskityskärki menee helposti levyn läpi, mutta reiän sahaaminen on vaikeampaa. Voit kääntää terää varovasti hieman johonkin suuntaan, jotta se naarmuttaa levyyn leikkausuran alun ja jatkaa sen jälkeen kohtisuoraan sahaamalla.

Tiili

Pienet reiät

Tavalliseen tiiliseinään on yleensä helppo porata pieniä reikiä. Siihen ei tarvita muuta kuin kiviterä ja iskuporakone. Suosittelemme, ettet käytä poravasaraa tavallisten tiilten kanssa, sillä ne voivat mennä rikki poravasaran iskusta.

Isot reiät

Jos haluat tehdä isoja reikiä tiili- tai kevytbetoniseinään esimerkiksi raitis­ilmaventtiiliä varten, joudut käyttämään reikäsahaa eli kuppiterää. Se vie aikaa ja voi käydä voimille, sillä ilman iskutoimintoa poraaminen on hidasta.

Pehmeälle kevytbetoni- tai tiiliseinälle tarvitaan kovametalli­hampainen kuppiterä.

Betoni

Betonin poraaminen ei ole kovin vaikeaa – jos siihen käytetään oikeita välineitä. Ilman niitä se on lähes mahdotonta. Betoni on niin kovaa, että sen poraamiseen tarvitaan poravasara ja siihen sopiva SDS-terä.

Poravasara eroaa tavallisesta iskuporakoneesta siten, että se iskee harvemmin mutta paljon kovemmalla voimalla. Poravasaralla on SDS-kiinnitys, joka siirtää energiaa tehokkaammin kuin tavallinen istukka.

Poraa noin 40 millin reikiä

Useimmissa kotikäyttöön tarkoitetuissa pora­vasaroissa on SDS-plus-kiinnitys, jonka kanssa voi käyttää enintään 24 millin teriä. Isoimmissa malleissa on SDS-max-kiinnitys, jonka kanssa voi käyttää halkaisijaltaan 40 millin teriä.

Betoniin ei voi porata itse kovin isoja reikiä. Jos haluat tehdä esimerkiksi kellarin seinään reiän läpivientiä varten, joudut vuokraamaan ison timanttiporakoneen, jossa on automaattisesti toimiva vesijäähdytys. Ison reiän poraaminen paksuun betoniseinään on hidasta ja raskasta myös ammattilaisten käyttämillä laitteilla.

Laatat

Laattojen poraamisessa ei saa käyttää iskutoimintoa, sillä se rikkoo laatat palasiksi. Seinälaatat ovat yleensä pehmeämpiä kuin lattia­laatat ja pienet laatat pehmeämpiä kuin isot. Se ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa. Kovaksi poltettuja lattialaattoja sanotaan klinkkereiksi.

Pienet reiät pehmeisiin laattoihin

Jos haluat tehdä pienen reiän pehmeään seinälaattaan, voit käyttää tavallista kiviterää tai lasille tarkoitettua erikoisterää. Kiviterällä voi olla vaikea päästä alkuun, mutta kaikki sujuu helposti sen jälkeen, kun laatan pinta on rikki. Lasiterällä on helppo aloittaa, mutta sen kanssa voi tulla vaikeuksia myöhemmin.

Voit käyttää myös timanttiterää, joka tekee reiän pikkuhiljaa. Voit katsoa käyttöohjeet seuraavasta kohdasta. Kaikkien terien kanssa on pidettävä huolta siitä, etteivät ne kuumene liikaa. Voit jäähdyttää terää poraamisen aikana esimerkiksi sumuttamalla siihen vettä. Kun terä menee laatan läpi, muista vaihtaa terään, joka sopii alustalle.

Lasiterällä on helppo tehdä reikä kovaan ja sileään pintaan.

Kiviterän kanssa pitää käyttää teipinpalaa, joka estää kärkeä liukumasta.

Vaativat reiät koviin laattoihin

Jos haluat porata laattoihin isoja reikiä, tai jos laatat ovat ­erittäin kovia, joudut käyttämään timanttikuppiterää. Niillä on vaikea aloittaa poraamista, sillä niissä ei ole keskityskärkeä, joka pitäisi terän paikallaan.

Timanttikuppiteriä voi käyttää sekä porakoneen että kulma­hiomakoneen kanssa. Suosittelemme kulmahiomakoneeseen sopivaa mallia, sillä sitä on helpompi hallita ja terää on selvästi helpompi pitää paikallaan poraamisen alussa. Timanttiterällä voi tehdä myös suhteellisen pieniä reikiä, mutta sekä istukkaan että välikappaleeseen liitettäviä teriä käytetään samalla tavalla.

Käännä konetta toiselle puolelle, jotta terä painuu helpommin laatan pinnan läpi.

Suorista kone, jotta terä tarttuu laattaan ja tekee siihen reiän.

Laatassa on reikä. Sen reunat ovat tarkkarajaiset ja siistit.

    Lisää samasta aiheesta Materiaalit