Vaihda peräkärryn laakerit

Jos peräkärry seilaa auton perässä reunasta toiseen, kärryn rullalaakerit ovat luultavasti menneet pilalle. Vaihda laakerit kiireesti, ennen kuin renkaat menevät rikki!

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
70 euroa

Johdanto

Henkilöauton rullalaakerien särkyminen on helppo kuulla. Auton sisällä alkaa soida kova ja ärsyttävä ääni, joka vain yltyy sitä pahemmaksi, mitä pahemmin laakerit särkyvät. Peräkärryn laakerien särkymistä on vaikeampi havaita. Sen takia ne pitäisi tarkistaa tasaisin väliajoin.

Peräkärryn laakerien kunto on helpoin tarkistaa nostamalla kärry tunkin varaan ja heiluttamalla renkaita sivulta toiselle. Ehjä laakeri antaa periksi vain millimetrin, joten heiluvat renkaat ovat merkki siitä, että laakerit ovat menneet rikki.

Rikkoutuneilla laakereilla ajaminen johtaa lopulta siihen, että rengas ja renkaan napa murtuvat irti. Seuraukset voivat olla karmeat, jos niin käy tien päällä täydessä lastissa.

Peräkärryn laakerit

Uusia laakereita voi ostaa esimerkiksi rautakaupoista ja verkosta. On kuitenkin tärkeä tietää, minkälaiset ja minkä kokoiset laakerit kärryyn sopivat.

Jos et tiedä laakerin mallia tai kokoa, voit irrottaa peräkärryn renkaan, vetää navan irti ja ottaa sen mukaasi kauppaan. Jos ostat laakerin autotarvikeliikkeestä, mekaanikko voi hyvällä tuurilla asentaa laakerin valmiiksi napaan. Sen takia kauppaan kannattaa ottaa mukaan koko napa.

Peräkärryn laakereiden hinta

Uusien laakereiden hinta riippuu niiden mallista. Vesitiiviiden laakerien hinnat alkavat noin 20 eurosta koosta ja mallista riippuen.

Viereisessä artikkelissa näytetään, miten peräkärryn laakerit vaihdetaan. Ohjeet alkavat renkaan irrottamisesta ja laakerin ulos vetämisestä. Sen lisäksi ohjeissa kerrotaan, mitä laakerin asentamisessa pitää ottaa huomioon ja miten varmistetaan, ettei laakeri vahingoitu, kun se asennetaan takaisin paikalleen.

Materiaalit

Kahden pyörän laakerit
• 2 sarjaa laakereita eli kaksi ulkopuolista ja kaksi sisäpuolista laakeria. Ne ovat eri kokoiset ja tavallisesti sisäpuolinen laakeri on ulkopuolista suurempi.
• 2 tiivistettä
• 2 mutteria
• 2 lukkosokkaa
• 2 pölykuppia tarvittaessa

Vie aikaa

4 tuntia

Hinta

70 euroa

Ohjeet

1

Käytä oikean kokoista pyöränmutteriavainta. Löysää muttereita/ruuveja puoli kierrosta ja nosta vasta sitten perävaunu pukeille. Ruuvien tai mut-tereiden ja pyörien irrotus on helpompaa, kun pyörä on ilmassa.

2

Irrota navan pölynsuojakuppi kevyesti pehmeällä vasaralla eri puolilta naputellen mahdollisesti taltan tai tuurnan avulla tai ruuvitaltalla kampeamalla. Muutaman lyönnin jälkeen kuppi yleensä irtoaa.

3

Jos napa on täynnä hyvänväristä (ei pikeentynyttä) rasvaa, vain laakerin välys tarkastetaan. Rasva pyyhitään pois, että mutteri ja sen lukitussokka tulevat näkyviin. Sokka oikaistaan ja vedetään pois pihdeillä.

4

Avaa laakerin mutteri oikean kokoisella kiintoavaimella, koko vähintään noin 24 mm. Poista mutterin alla oleva aluslevy. Aluslevy voi irrota sormin ja tarvittaessa pienellä ruuvitaltalla varovasti kampeamalla.

5

Kiinnitä napa ruuvipenkkiin ja irrota takapuolen tiiviste esim. ruuvital-talla. Naputa laakeri ulos vasaralla ja tuurnalla. Pyyhi vanhasta navasta pikeentynyt rasva. Pese laakeri potrolilla ennen uudelleenvoitelua.

6

Levitä ja paina uuden (tai vanhan pestyn) laakerin sivuihin laakerirasvaa ja pyöritä sisäosaa niin, että rasva leviää koko laakeriin ja laakeri pyörii kevyesti. Täytä laakerin sivut rasvalla vielä ennen asennusta.

7

Kiinnitä napa ruuvipuristimeen ja naputtele laakeri paikalleen varovasti vasaralla ja puukapulalla. Varmista, että laakeri on suorassa. Lyö lopuksi laakeri tiukalle vasaralla ja tuurnalla kohdistaen iskut ulkoreunaan.

8

Voitele navan tiivisteen sisäpuoli laakerirasvalla siveltimella tai ohuesti sormella levittäen ja paina tiiviste napaan. Voit tarvittaessa käyttää vasaraa ja puukapulaa, jos tiiviste ei muuten mene paikalleen.

9

Navan ollessa irrallaan myös pyöränruuvien kierteet kannattaa voidella kuparirasvalla. Helpoiten se käy siveltimellä. Näin ruuvit kiristyvät tasaisesti ja niiden avaaminen on seuraavalla kerralla helpompaa.

10

Työnnä napa takaisin akselille. Varmista, että napa asettuu paikalleen oikein. Sen täytyy mennä niin pitkälle, että näet kierteen eikä napa jää huomattavan löysälle. Levitä vielä annos laakerirasvaa napaan.

11

Työnnä aluslevy akselille ja kierrä mutteri sormin paikalleen. Kiristä kevyesti kiintoavaimella. Löysää mutteria sen verran, että saat sokan mutterin ensimmäiseen loveen. Taivuta sokan päät auki pihdeillä.

12

Naputa navan pölykuppi paikalleen varovasti pehmeällä vasaralla tai puukapulalla. Asenna pyörä ja kierrä mutterit/ruuvit sormin kiinni. Tee loppukiristys vuorotellen vastasuunnista, kun ruuvit ovat paikoillaan.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.