Opi peruuttamaan peräkärryllä

Peräkärryn ohjaaminen peruuttaessa ei ole useimmille meistä aina helppoa. Erityisniksin ja pienen harjoittelun avulla sinusta voi kuitenkin tulla kierrätysaseman paras peräkärryn peruuttaja alle tunnissa.

Ja jos et ole koskaan kokenut tätä, et ole varmaan koskaan peruuttanut pienellä yksiakselisella peräkärryllä: Vaikka kuinka yrittäisit ohjata peräkärryä haluamaasi suuntaan, se pysähtyy yllättäen ja kääntyy liikaa. Näin peräkärry ja auto ovat 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden.

Tällaiset asiat tapahtuvat tietysti kierrätysasemilla tai muualla, missä ne eivät ole pelkästään ärsyttäviä, vaan myös melko noloja. Ajattele, jos voisit sen sijaan olla yksi niistä, jotka osaavat peruuttaa peräkärryä täydellisesti. Joka kerta.

Näin helppoa se on

Hyvä uutinen on se, että peruuttaminen vaatii vain muutaman niksin ja hieman harjoittelua paikassa, jossa on hyvin tilaa autolle ja peräkärrylle. Ota tämä artikkeli mukaan ja kokeile tässä esiteltyjä harjoituksia. Muutaman minuutin kuluttua huomaat hallitsevasi peräkärryä paremmin kuin koskaan aiemmin.

Logiikan ymmärtäminen

Mihin suuntaan peräkärry kääntyy, kun käännät rattia? Peruuttaminen vaatii jonkin verran järkeilyä. Kuvittele siksi, että auton ratin alareuna on kuin peräkärryn peräpää. Kun rattia käännetään ja sen alareuna osoittaa vasemmalle, myös peräkärry hakeutuu vasemmalle.

Ratin alaosa on suorassa. Sama koskee peräkärryä.

Ratin alaosa osoittaa vasemmalle. Sama koskee peräkärryä.

Käännä rattia niin, että sen alaosa osoittaa oikealle, jolloin myös peräkärryn takaosa kääntyy oikealle.

Suoraan peruuttaminen

Aloita saamalla peräkärry hallintaasi, kun haluat vain peruuttaa suoraan. On hyvä, jos näet vähän peräkärryä molemmista sivupeileistä.

Jos pidät huolen siitä, että näet koko ajan yhtä paljon peräkärrystä kummastakin sivupeilistä, peräkärry kulkee suoraan. Jos näet liikaa oikean peilin kautta, korjaa asentoa hieman niin, että peräkärry hakeutuu vasemmalle.

1. Pidä ratti suorassa. Varmista, että voit – jos mahdollista – nähdä peräkärrystä saman verran kummastakin sivupeilistä. Voit nyt peruuttaa. Pieni yksiakselinen peräkärry alkaa kuitenkin kääntyä helposti.
2. Peräkärryn takaosa hakeutuu vasemmalle. Korjaa siksi ohjausta hieman niin, että ratin alaosa osoittaa oikealle. Tällöin peräkärry kääntyy samaan suuntaan. Tee vain pieniä korjausliikkeitä.
3. Peräkärry on melkein suoristettu. Käännä ratti sen vuoksi takaisin suoraan. Tämä on tehtävä hieman ennen peräkärryn kulkemista suoraan, koska muuten se ohjautuu nopeasti vastakkaiseen suuntaan, jolloin peräkärryn takapää kääntyy oikealle – ja tämä siksi, että se oli ratin alaosan kääntösuunta. On yksilöllistä, kuinka vähän tai paljon rattia pitää kääntää ennen kuin peräkärry reagoi. Harjoittele tätä, kunnes huomaat sen tapahtuvan.
4. Nyt peruutamme suoraan! Tämä käy kuitenkin vain tietyn aikaa, sillä yksiakselinen, nopealiikkeinen peräkärry kääntyy nopeasti pois kulkusuunnastaan, joten suuntaa on korjattava yhä uudelleen ja uudelleen. Hallinta vaatii täydellistä keskittymistä, eikä peruuttaminen onnistu täysin suorassa linjassa.

Kääntyminen peruuttaessa

Tämä on ”kierrätysaseman liike”: Olet jättämässä puutarhajätteitä, ja kuormanpurkupaikalla seisoo jo kaksi autoa peräkärryineen. Sinun on siksi peruutettava auto ja peräkärry autojen väliin tai niiden viereen. Käännä varovasti ja suorista hyvissä ajoin, jotta peräkärry ei jatka kääntymissuuntaansa liian pitkälle.

1

Tähtää ruutuun tai muiden autojen väliin. Koko ajoneuvoyhdistelmän pituuden tunteminen vaatii hieman harjoitusta, joten harjoittele ensin tyhjällä parkkipaikalla.

2

Jo tässä vaiheessa on tehtävä korjausliike. Muussa tapauksessa peräkärry kääntyy liian pitkälle ja päätyy poikittain. Kun ratin alaosaa käännetään oikealle, peräkärry suoristuu ja lähestyy suoraan.

3

Tässä ratin on oltava suorassa. Peräkärry todennäköisesti jatkaa jo nyt aavistuksen liikaa vasemmalle, mutta korjaamme asiaa hieman. Useimmissa tapauksissa tämä riittää.

4

Melkein paikallaan, tai jos kyseessä on kierrätysasema, hyvin paikallaan. Jos haluat peräkärryn olevan täysin suorassa, aja vain hieman eteenpäin ja peruuta suoraan ruutuun.

Peräkärryn peruuttaminen 180 asteen kulmassa

Jos sinun on käännettävä peräkärryn aukko toiseen suuntaan, sinun on peruutettava kärryä 180 astetta. Voit tietenkin myös poistua autosta, irrottaa peräkärryn ja kääntää sen ympäri, kääntää auton ja kiinnittää kärryn uudelleen. Tämä voi kuitenkin olla vaikeaa täyteen kuormatun peräkärryn kanssa, eikä se ole kovin vaikuttavan näköistä.

Tilannetta tuskin tulee eteen usein, mutta sitä kannattaa harjoitella tyhjällä parkkipaikalla tai muussa tilavassa paikassa saadaksesi hyvän käsityksen siitä, kuinka vähän tai paljon peräkärryn kääntymiseen tarvitaan. Lisäksi tämä harjoitus on paras tapa varmistaa, ettei peräkärry mene poikittain.

1. Ratin alaosa osoittaa oikealle, ja peräkärry tekee samoin. Varo kääntämästä rattia liikaa.
2. Korjaa hieman. Jos pitelet rattia kuten vaiheessa 1, peräkärry kääntyy liian pitkälle oikealle ja päätyy poikittain. Tarkkaile peräkärryä koko ajan sivupeileistä tai taustapeilistä.
3. Katso auton ja peräkärryn välinen kulma kuvasta: Korjaa uudelleen hieman vastakkaiseen suuntaan, muuten peräkärry päätyy liian paljon oikealle.
4. Nyt on suoristettava. Käännä ratin alaosaa hieman vasemmalle, jotta peräkärry kääntyy samaan suuntaan.
5. Olemme päässeet ympäri. Peräkärry ei ole suorassa, mutta sen voi ratkaista ajamalla muutama metri eteenpäin ja sitten peruuttamalla suoraan.