Esittelyssä sähköhöylä
Napsauta alla olevan kuvan numeroita ja lue lisää.
3 tavallista sähköhoylällä tehtävää työtä
Erilaisia sähköhöyliä
SÄHKÖKONE
Verkkovirralla toimiva sähköhöylä on hyvä pitkäkestoiseen työhön. Valitse malli, jossa on vähintään 3 metriä pitkä johto, jotta mahdut liikkumaan koneen kanssa.
AKKUKONE
Akulla toimiva malli sopii loistavasti moniin pikkuaskareisiin. Sen voi ottaa mukaan joka paikkaan, ja sitä on helppo käyttää milloin tahansa.
Sähköhöylän toiminnot
TUKIJALKA
Höylää ei saa säilyttää siten, että terä on alustaa vasten, jotta terä ei tylsy ennen aikojaan. Joissakin sähköhöylissä on pieni tukijalka, joka pitää terän irti alustasta, kun konetta ei käytetä.
ERILLINEN TUKIKAHVA
Etummaista kättä ei tarvitse tukea syvyyssäädintä vasten, jos sähköhöylässä on erillinen tukikahva. Kahvasta on hyvä pitää kiinni. Tukikahvoja on monissa malleissa.
JYRSINTÄURAT
Kaikissa sähköhöylissä on V:n muotoinen ura, jota käytetään terävien reunojen hiomiseen. Joissakin malleissa on usempia erisyvyisiä uria.
Kolme erihintaista sähköhöylää
KALLIS
Kevyt ja tarkka - sopii etenkin ammattikäyttöön.
Nopeus: 14000 kier./min. (vapaa kierrosluku)
Lastun paksuus: 0-1,6 mm
Huulloksen syvyys: 0-8 mm
Höyläysleveys, maks.: 82 mm
Paino akun kanssa: 2,6 kg
Hinta: Yli 200 euroa akun kanssa
VÄLIMALLI
Voimakas ja ergonominen kone, hyvä valinta tee se itse -käyttöön.
Nopeus: 11000 kier./min.
Lastun paksuus: 0-1,6 mm
Huulloksen syvyys: 0-12,5 mm
Höyläysleveys, maks.: 82 mm
Paino akun kanssa: 2,8 kg
Hinta: noin 130 euroa ilman akkua
Sähköhöylän perusteet
SYVYYSSÄÄDIN
Useimpien mallien syvyysrajoitin on etukahvassa. Syvyyttä säädetään yleensä portaittain, mutta tarkkuus kannattaa tarkistaa, sillä se riippuu mallista.
SIVUOHJAIN
Huulloksen höylääminen ei onnistu ilman sivuohjainta. Sen pitää lukittua niin tukevasti, ettei huulloksen leveys muutu kesken höyläämisen.
Näin käytät sähköhöylää
Paraatilajit: Sähköhöylä panee vauhtia työskentelyyn
Ammattimaisilla puusepillä on isoja koneita ja paljon pieniä käsihöyliä eri tarkoituksiin, mutta tavallinen tee se itse rakentaja voi tehdä suurimman osan samoista töistä sähköhöylällä. Se toimii nopeasti, tekee siistiä jälkeä ja pystyy yleensä samoihin asioihin kuin isot konehöylät.
Aluksi sähköhöylää pitää oppia käyttämään oikein. Se alkaa sujua melko nopeasti, ja kun oikea ote löytyy, työskentely on yksinkertaista.
Sileiden pintojen höylääminen
Sähköhöylä uppoaa tehokkaasti puuhun, joten höyläyskohta pitää merkitä tarkasti. Aloita piirtämällä höylän leveys puuhun ja vähennä siitä 4-5 milliä. Voit käyttää piirtämiseen pitkää lautaa.
Purista lauta kiinni merkkilinjan viereen ja työnnä höylää rauhallisesti lautaa vasten. Nosta aluksi höylän takapäätä ja lopuksi etupäätä, jotta levyn reunat eivät lohkea.
Täydellinen tulos nejässä vaiheessa
Kuperaksi vääntuneen laudan voi oikaista sähköhöylällä. Höylää aluksi kovera puoli, sen jälkeen kupera.
Reunojen höyläämisessä kannattaa käyttää apulautaa, jotta höylä pysyy tukevasti pystyssä. Apulaudan pitää olla höylättävää lautaa pitempi, jotta sen päähän ei tule lovea.
Sivuohjainta käytetään huulloksen tekemiseen. Etäisyys (A) määrittää huulloksen leveyden, syvyysrajoitin syvyyden (B). Useimmilla höylillä voi tehdä 18 milliä syvän huulloksen.