Näin käytät sähköhöylää

Sähköhöylä ei ole kovin yleinen työkalu, mutta siitä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun ovi ei mene kunnolla kiinni tai karhea lankku pitää saada sileäksi. Sähköhöylää on helppo käyttää, eikä se paina kovin paljon. Sähköhöylää ei käytetä kovin usein, joten perusmalli riittää.

Sähköhöylän voi säätää tarkasti, joten sillä voi höylätä kaikkea 2 milliä paksuista lastuista paperinohuisiin suikaleisiin.

Sähköhöylän voi säätää tarkasti, joten sillä voi höylätä kaikkea 2 milliä paksuista lastuista paperinohuisiin suikaleisiin.

Tiedätkö kaikki sähköhöylän toiminnot ja millaisiin töihin se sopii?

Klikkaa linkkiä ja pääset pitemmälle jutussa.

Esittelyssä sähköhöylä

Napsauta alla olevan kuvan numeroita ja lue lisää.

 1. SIVUOHJAIMEN ansiosta koneella voi höylätä tarkkoja huulloksia. Säätöruuvi pitää ohjaimen paikallaan.
 2. SYVYYSSÄÄDIN määrittää höyläyssyvyyden. Terä pitää säätää tarkasti, joten selkeistä asteikoista ja syvyyshahloista on hyötyä.
 3. TUKIKAHVASTA saa hyvän ja tukevan otteen etummaisella kädellä.
 4. IMULIITTIMEN voi yhdistää pölynimuriin, joka imee lastut pois saman tien.
 5. VARMISTIN pitää painaa pohjaan yhtä aikaa käynnistys napin kanssa, jotta höylä ei käynnisty vahingossa.
 6. PÄÄKAHVAN pitää olla niin iso, että siinä on tilaa isolle kädelle ja työhanskalle. Kahva ei kuitenkaan saa olla niin paksu, ettei siitä saa kunnon otetta.
 7. POHJA on kaksiosainen. Taempi osa on kiinteä, etuosaa voi säätää. Etuosassa on vähintään yksi selkeä V-ura, jolla voi höylätä nurkkia.

3 tavallista sähköhoylällä tehtävää työtä

PINTOJEN OIKAISU

Sähköhöylä on hyvä työkalu esimerkiksi oven tai vanhan pöytälevyn siistimiseen.

LAUTOJEN JA RIMOJEN HÖYLÄYS

Karkeat laudat ja epätasaiset rimat on helppo oikaista sähköhöylällä.

HUULLOSTEN HÖYLÄYS

Oven- ja ikkunankarmeja voi tehdä itse sähköhöylällä ja sivuohjaimella.

Erilaisia sähköhöyliä

SÄHKÖKONE

Verkkovirralla toimiva sähköhöylä on hyvä pitkäkestoiseen työhön. Valitse malli, jossa on vähintään 3 metriä pitkä johto, jotta mahdut liikkumaan koneen kanssa.

AKKUKONE

Akulla toimiva malli sopii loistavasti moniin pikkuaskareisiin. Sen voi ottaa mukaan joka paikkaan, ja sitä on helppo käyttää milloin tahansa.

PÖYTÄMALLI

Kotiverstaassa voi olla hyötyä pöytään kiinnitetystä sähköhöylästä, jolla on helppo suoristaa listoja ja lautoja. Joitakin malleja voi käyttää tasohöylänä.

Sähköhöylän toiminnot

TUKIJALKA

Höylää ei saa säilyttää siten, että terä on alustaa vasten, jotta terä ei tylsy ennen aikojaan. Joissakin sähköhöylissä on pieni tukijalka, joka pitää terän irti alustasta, kun konetta ei käytetä.

ERILLINEN TUKIKAHVA

Etummaista kättä ei tarvitse tukea syvyyssäädintä vasten, jos sähköhöylässä on erillinen tukikahva. Kahvasta on hyvä pitää kiinni. Tukikahvoja on monissa malleissa.

JYRSINTÄURAT

Kaikissa sähköhöylissä on V:n muotoinen ura, jota käytetään terävien reunojen hiomiseen. Joissakin malleissa on usempia erisyvyisiä uria.

KÄÄNNETTÄVÄ PUHALLUS

Sähköhöylä tekee paljon pientä puusilppua ja puhaltaa sen ulos. Puhalluskohtaan voi asentaa pölynimurin, ja joissakin malleis-sa puhallussuuntaa voi säätää suuaukkoa kääntämällä.

Kolme erihintaista sähköhöylää

KALLIS

Kevyt ja tarkka - sopii etenkin ammattikäyttöön.

 • Nopeus: 14000 kier./min. (vapaa kierrosluku)

 • Lastun paksuus: 0-1,6 mm

 • Huulloksen syvyys: 0-8 mm

 • Höyläysleveys, maks.: 82 mm

 • Paino akun kanssa: 2,6 kg

 • Hinta: Yli 200 euroa akun kanssa

VÄLIMALLI

Voimakas ja ergonominen kone, hyvä valinta tee se itse -käyttöön.

 • Nopeus: 11000 kier./min.

 • Lastun paksuus: 0-1,6 mm

 • Huulloksen syvyys: 0-12,5 mm

 • Höyläysleveys, maks.: 82 mm

 • Paino akun kanssa: 2,8 kg

 • Hinta: noin 130 euroa ilman akkua

HALPA

Töihin, joissa ei tarvitse tehdä kovin tarkkaa jälkeä.

 • Nopeus: 16500 o/min.

 • Lastun paksuus: 0-2 mm

 • Huulloksen syvyys: 0-8 mm Huulloksen syvyys: 0-8 mm

 • Höyläysleveys, maks.: 82 mm Höyläysleveys, maks.: 82 mm

 • Paino: 3,5 kg

 • Hinta: Noin 60 euroa

Sähköhöylän perusteet

SYVYYSSÄÄDIN

Useimpien mallien syvyysrajoitin on etukahvassa. Syvyyttä säädetään yleensä portaittain, mutta tarkkuus kannattaa tarkistaa, sillä se riippuu mallista.

SIVUOHJAIN

Huulloksen höylääminen ei onnistu ilman sivuohjainta. Sen pitää lukittua niin tukevasti, ettei huulloksen leveys muutu kesken höyläämisen.

LASTUNPUHALLUS

Pienet lastut ja puunpalat menevät pölyn imuriin. Sähköhöylää on kätevä käyttää, jos imurin voi liittää tarpeen mukaan oikealle tai vasemmalle puolelle.

Näin käytät sähköhöylää

Perinteinen käsihöylä on hyvä työkalu pikkutarkkaan säätämiseen, mutta isoon höyläysurakkaan kannattaa hankkia sähköhöylä.

Sitä on helppo säätää ja käyttää, eikä se ole kovin kallis.

Keskihintainen malli riittää useimpiin töihin erinomaisesti.

Nyrkkisääntö on, että sähköhöylän hinta ja tarkkuus kulkevat käsi kädessä.

Halvimmat mallit ovat yleensä liian epätarkkoja.

Paraatilajit: Sähköhöylä panee vauhtia työskentelyyn

Ammattimaisilla puusepillä on isoja koneita ja paljon pieniä käsihöyliä eri tarkoituksiin, mutta tavallinen tee se itse ­rakentaja voi tehdä suurimman osan samoista töistä sähköhöylällä. Se toimii nopeasti, tekee siistiä jälkeä ja pystyy yleensä samoihin asioihin kuin isot konehöylät.

Aluksi sähköhöylää pitää oppia käyttämään oikein. Se alkaa sujua melko nopeasti, ja kun oikea ote löytyy, työskentely on yksinkertaista.

OIKAISU

Karkeat laudat siliävät nopeasti joka puolelta.

REUNAN VIISTÄMINEN

Höylä pyöristää lautojen terävät nurkat.

HUULLOKSET

Sähköhöylä tekee siistin ja tarkan huulloksen.

Sileiden pintojen höylääminen

1

Sähköhöylä uppoaa tehokkaasti puuhun, joten höyläyskohta pitää merkitä tarkasti. Aloita piirtämällä höylän leveys puuhun ja vähennä siitä 4-5 milliä. Voit käyttää piirtämiseen pitkää lautaa.

2

Purista lauta kiinni merkkilinjan viereen ja työnnä höylää rauhallisesti lautaa vasten. Nosta aluksi höylän takapäätä ja lopuksi etupäätä, jotta levyn reunat eivät lohkea.

3

Jatka samalla tavalla höylänleveys kerrallaan, kunnes levy on sileä. Viimeistele pinta epäkeskohiomakoneella tai nauhahiomakoneella. Vaihda hioma­ paperi pari kertaa hienompaan.

Täydellinen tulos nejässä vaiheessa

1

Kuperaksi vääntuneen laudan voi oikaista sähköhöylällä. Höylää aluksi kovera puoli, sen jälkeen kupera.

2

Reunojen höyläämisessä kannattaa käyttää apulautaa, jotta höylä pysyy tukevasti pystyssä. Apulaudan pitää olla höylättävää lautaa pitempi, jotta sen päähän ei tule lovea.

3

Sivuohjainta käytetään huulloksen tekemiseen. Etäisyys (A) määrittää huulloksen leveyden, syvyysrajoitin syvyyden (B). Useimmilla höylillä voi tehdä 18 milliä syvän huulloksen.

4

Huullos höylätään asettamalla sivuohjain puuta vasten. Työnnä höylää eteenpäin hitaasti ja rauhallisesti. Tee sama uudestaan niin monta kertaa, että terä yltää tarpeeksi syvälle.

  Muut lukevat juuri nyt …