Näin käytät käsihöylää

Sähköhöylät ovat koko ajan suositumpia, ja ne toimivat vanhaa käsihöylää tehokkaammin. Perinteinen käsihöylä on kuitenkin arvossaan puutöissä, joissa tarvitaan siistiä viimeistelyä.

Sähköhöylät ovat koko ajan suositumpia, ja ne toimivat vanhaa käsihöylää tehokkaammin. Perinteinen käsihöylä on kuitenkin arvossaan puutöissä, joissa tarvitaan siistiä viimeistelyä. Käsihöylän käyttäminen on melko hidasta ja sitä pitää harjoitella, mutta työkalu tekee millintarkkaa ja todella siistiä jälkeä.

Opi tuntemaan höylä

Napsauta alla olevan kuvan numeroita ja lue lisää.

  1. Terä: Terä on höylän tärkein osa. Sen pitää olla todella terävä, jotta höylä toimii oikein.
  2. Murtoterä: Murtoterän tarkoitus on katkaista lastut, jotta puu ei halkea liian syvältä. Murtoterä on kiinnitetty terään ruuvilla.
  3. Takakahva: Toinen käsi pitää kiinni koverasta kahvasta. Uusissa höylissä kahva ja sarvi ovat yleensä muovia.
  4. Sarvi: Kämmenen pohjaan sopivasta sarvesta saa hyvän otteen, kun höylää työnnetään eteenpäin.
  5. Teräkelkka: Höylän osat on asennettu koteloon, jota sanotaan teräkelkaksi. Uusien höylien teräkelkat ovat muovia ja metallia.
  6. Pohja: Höylän pohjan pitää olla tasainen, jotta höylä liikkuu kevyesti puun pinnalla.

3 tavallista höylällä tehtävää työtä

REUNOJEN VIISTÄMINEN

Terävä reuna menee helposti rikki, eikä ohut maalikerros pysy kunnolla kiinni terävässä reunassa. Siksi terävät reunat kannattaa viistää tasaisiksi.

OVEN SÄÄTÄMINEN

Jos ovi hankaa kynnystä tai karmia vasten, eikä saranoita voi säätää, oven voi höylätä pari milliä pienemmäksi käsihöylällä.

HUULLOKSEN SIISTIMINEN

Kämmenhöylä on kätevä työkalu oven tai ikkunan karmin tekemiseen. Kämmen­ höylällä voi siistiä myös vanhan karmin huulloksen vanhasta maalista.

Höylää pitää huoltaa

Työkalut menevät yleensä pilalle pikku asioiden takia. Höylää pitää säilyttää kuivassa paikassa, jotta terä ja koneisto eivät ruostu. Pöly ja lika pitää pyyhkiä huolellisesti pois jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta lastut eivät juutu kiinni höylään ensi kerralla.

Sen lisäksi höylä pitää hioa oikein ja säännöllisin väliajoin. Siihen kannattaa käyttää märkähiomakonetta, jonka voi säätää eri kulmiin. Hiomakivi ja hiomatuki ovat toinen vaihtoehto.

SÄILYTYS

Höylää pitää säilyttää kui­ vassa, jotta se ei ruostu.

PUHDISTUS

Likainen höylä ei tee täydellisiä lastuja.

HIONTA

Terää ei voi hioa ilman hiomatukea.

Näin säädät ja hoidat höylää

Höylän säätäminen ei ole vaikeaa, mutta joskus sopivia asetuksia pitää hakea kokeilemalla.

Kun höylä on säädetty, sitä kannattaa kokeilla ylimääräiseen puukapulaan.

Se auttaa säätämään lastun paksuutta oikeaan suuntaan.

1

Terä liikkuu taaksepäin Terä liikkuu taaksepäin ja lastu ohenee lyöntinappia lyömällä. Sen jälkeen höylä poistaa vähemmän puuta kerralla.

2

Lastun paksuutta kasvatetaan terää lyömällä. Terää ei tarvitse lyödä kovasti. Höylä on tarkkuustyökalu, jota pitää säätää tarkasti.

3

Terän pitää tulla vain hieman pohjan läpi. Tarkista, että terä yltää yhtä pitkälle molemmissa reunoissa.

4

Pidä pohja puhtaana. Höylän pohjaan tart-tuu helposti likaa ja pihkaa. Voit puhdistaa pohjan jyväkoon 120 hiomapaperilla.

5

Pidä pohja liukkaana. Höylän pitää liukua kevyesti. Säännöllinen steariinivahaus pitää pohjan liukkaana ja vähentää kitkaa.

Puusepän höyläysvinkit

1

Höylä ei halkaise puun päätä, kun sen kylkeen kiinnitetään tukikapula. Reunan yli menevä höylän terä repii kapulan mutta ei höylättävää esinettä.

2

Kapeaa rimaa on vaikea höylätä, sillä höylä kaatuu helposti. Riman vieressä oleva tukilauta pitää höylän pystyssä. Käytä pitkää tukilautaa, joka yltää riman pään yli.

3

Jos höylä juuttuu kiinni puuhun, höylän kita on liian suuri. Säädä terää siten, että rako on alle yhden millin levyinen. Oikein säädetty höylä tekee täydellisiä, ohuita lastuja.

Erilaisia höyliä

PUUHÖYLÄ

Perinteisessä käsihöylässä on puinen teräkelkka ja pohja. Parhaissa malleissa on kovasta puulajista tehty pohja.

TERÄSHÖYLÄ

Höylän runko on ruostumatonta terästä, ja terää säädetään kahdesta isosta ruuvista. Höylä sopii etenkin pintojen viimeistelyyn.

NOKKAHÖYLÄ

Nokkahöylä on yleisnimi erilaisille lyhyt­ kärkisille höylille. Ne sopivat muotonsa puolesta ahtaisiin paikkoihin, ja niitä käytetään pintojen viimeistelyyn.

URAHÖYLÄ

Ennen kuin yläjyrsimet löivät itsensä läpi, puuhun tehtiin uria höyläämällä. Urasta tulee syvempi, kun terään työnnetään eteenpäin.

SIMSSIHÖYLÄ

Simssihöylää sanotaan myös uurre­ höyläksi ja kyntehöyläksi. Sitä käytetään huullosten, urien ja liitosten tekoon sekä pintojen tasoittamiseen.

KAVAHÖYLÄ

Kavahöylää käytetään muun muassa soitinten rakentamiseen, sillä se sopii pyöreiden muotojen veistämiseen. Höylää liikutetaan vetämällä.

    Lisää samasta aiheesta Työkalut