Opi tuntemaan höylä
Napsauta alla olevan kuvan numeroita ja lue lisää.
3 tavallista höylällä tehtävää työtä
REUNOJEN VIISTÄMINEN
Terävä reuna menee helposti rikki, eikä ohut maalikerros pysy kunnolla kiinni terävässä reunassa. Siksi terävät reunat kannattaa viistää tasaisiksi.
OVEN SÄÄTÄMINEN
Jos ovi hankaa kynnystä tai karmia vasten, eikä saranoita voi säätää, oven voi höylätä pari milliä pienemmäksi käsihöylällä.
Höylää pitää huoltaa
Näin säädät ja hoidat höylää
Terä liikkuu taaksepäin Terä liikkuu taaksepäin ja lastu ohenee lyöntinappia lyömällä. Sen jälkeen höylä poistaa vähemmän puuta kerralla.
Lastun paksuutta kasvatetaan terää lyömällä. Terää ei tarvitse lyödä kovasti. Höylä on tarkkuustyökalu, jota pitää säätää tarkasti.
Terän pitää tulla vain hieman pohjan läpi. Tarkista, että terä yltää yhtä pitkälle molemmissa reunoissa.
Pidä pohja puhtaana. Höylän pohjaan tart-tuu helposti likaa ja pihkaa. Voit puhdistaa pohjan jyväkoon 120 hiomapaperilla.
Puusepän höyläysvinkit
Höylä ei halkaise puun päätä, kun sen kylkeen kiinnitetään tukikapula. Reunan yli menevä höylän terä repii kapulan mutta ei höylättävää esinettä.
Kapeaa rimaa on vaikea höylätä, sillä höylä kaatuu helposti. Riman vieressä oleva tukilauta pitää höylän pystyssä. Käytä pitkää tukilautaa, joka yltää riman pään yli.
Erilaisia höyliä
PUUHÖYLÄ
Perinteisessä käsihöylässä on puinen teräkelkka ja pohja. Parhaissa malleissa on kovasta puulajista tehty pohja.
TERÄSHÖYLÄ
Höylän runko on ruostumatonta terästä, ja terää säädetään kahdesta isosta ruuvista. Höylä sopii etenkin pintojen viimeistelyyn.
NOKKAHÖYLÄ
Nokkahöylä on yleisnimi erilaisille lyhyt kärkisille höylille. Ne sopivat muotonsa puolesta ahtaisiin paikkoihin, ja niitä käytetään pintojen viimeistelyyn.
URAHÖYLÄ
Ennen kuin yläjyrsimet löivät itsensä läpi, puuhun tehtiin uria höyläämällä. Urasta tulee syvempi, kun terään työnnetään eteenpäin.
SIMSSIHÖYLÄ
Simssihöylää sanotaan myös uurre höyläksi ja kyntehöyläksi. Sitä käytetään huullosten, urien ja liitosten tekoon sekä pintojen tasoittamiseen.