Näin käytät käsihöylää

Sähköhöylät ovat koko ajan suositumpia, ja ne toimivat vanhaa käsihöylää tehokkaammin. Perinteinen käsihöylä on kuitenkin arvossaan puutöissä, joissa tarvitaan siistiä viimeistelyä. Käsihöylän käyttäminen on melko hidasta ja sitä pitää harjoitella, mutta työkalu tekee millintarkkaa ja todella siistiä jälkeä.

3 tavallista höylällä tehtävää työtä

REUNOJEN VIISTÄMINEN

Terävä reuna menee helposti rikki, eikä ohut maalikerros pysy kunnolla kiinni terävässä reunassa. Siksi terävät reunat kannattaa viistää tasaisiksi.

OVEN SÄÄTÄMINEN

Jos ovi hankaa kynnystä tai karmia vasten, eikä saranoita voi säätää, oven voi höylätä pari milliä pienemmäksi käsihöylällä.

HUULLOKSEN SIISTIMINEN

Kämmenhöylä on kätevä työkalu oven tai ikkunan karmin tekemiseen. Kämmen­ höylällä voi siistiä myös vanhan karmin huulloksen vanhasta maalista.

Tärkeää! höylää pitää huoltaa

Työkalut menevät yleensä pilalle pikku asioiden takia. Höylää pitää säilyttää kuivassa paikassa, jotta terä ja koneisto eivät ruostu. Pöly ja lika pitää pyyhkiä huolellisesti pois jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta lastut eivät juutu kiinni höylään ensi kerralla.

Sen lisäksi höylä pitää hioa oikein ja säännöllisin väliajoin. Siihen kannattaa käyttää märkähiomakonetta, jonka voi säätää eri kulmiin. Hiomakivi ja hiomatuki ovat toinen vaihtoehto.

SÄILYTYS

Höylää pitää säilyttää kui­ vassa, jotta se ei ruostu.

PUHDISTUS

Likainen höylä ei tee täydellisiä lastuja.

HIONTA

Terää ei voi hioa ilman hiomatukea.

Puusepän höyläysvinkit

1

Höylä ei halkaise puun päätä, kun sen kylkeen kiinnitetään tukikapula. Reunan yli menevä höylän terä repii kapulan mutta ei höylättävää esinettä.

2

Kapeaa rimaa on vaikea höylätä, sillä höylä kaatuu helposti. Riman vieressä oleva tukilauta pitää höylän pystyssä. Käytä pitkää tukilautaa, joka yltää riman pään yli.

3

Jos höylä juuttuu kiinni puuhun, höylän kita on liian suuri. Säädä terää siten, että rako on alle yhden millin levyinen. Oikein säädetty höylä tekee täydellisiä, ohuita lastuja.

Erilaisia höyliä

PUUHÖYLÄ

Perinteisessä käsihöylässä on puinen teräkelkka ja pohja. Parhaissa malleissa on kovasta puulajista tehty pohja.

TERÄSHÖYLÄ

Höylän runko on ruostumatonta terästä, ja terää säädetään kahdesta isosta ruuvista. Höylä sopii etenkin pintojen viimeistelyyn.

NOKKAHÖYLÄ

Nokkahöylä on yleisnimi erilaisille lyhyt­ kärkisille höylille. Ne sopivat muotonsa puolesta ahtaisiin paikkoihin, ja niitä käytetään pintojen viimeistelyyn.

URAHÖYLÄ

Ennen kuin yläjyrsimet löivät itsensä läpi, puuhun tehtiin uria höyläämällä. Urasta tulee syvempi, kun terään työnnetään eteenpäin.

SIMSSIHÖYLÄ

Simssihöylää sanotaan myös uurre­ höyläksi ja kyntehöyläksi. Sitä käytetään huullosten, urien ja liitosten tekoon sekä pintojen tasoittamiseen.

KAVAHÖYLÄ

Kavahöylää käytetään muun muassa soitinten rakentamiseen, sillä se sopii pyöreiden muotojen veistämiseen. Höylää liikutetaan vetämällä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut