Monikäyttöpora: Mainettaanparempi

Tee Itse -testitoimittaja tutkii: Olin epäileväinen Boschin väittäessä, että sen CYL-9-poranterä pystyisi poraamaan kaikkea. Vaikka useimmissa tapauksissa monikäyttöpora ei täysin vastannut erikoisporia, se pärjää selvästi paremmin kuin olin kuvitellut.

Monikäyttöpora: Mainettaanparempi

Katso, miten yleispora pärjää taistelussa erikoisporia vastaan.

Kun joskus harvoin ostan laitteen tai työkalun, jonka väitetään kelpaavan useisiin käyttötarkoituksiin, lopputulos on yleensä jossain ”kyseenalaisen” ja ”melko toivottoman” välillä.

Siksi olin tavallistakin epäileväisempi, kun sain kokeiltavaksi Boschin CYL-9-monikäyttöporanterän, jonka luvataan poraavan tehokkaasti kaikkea pehmeästä ja kovasta puusta teräkseen, tiileen ja betoniin. On kuitenkin myönnettävä, että sininen poranterä tekee aikamoisen vaikutuksen ja erottuu edukseen.

Näin poraa testattiin

Vertaan Boschin monikäyttöporanterää kolmeen erikoisporanterään (myös Boschilta) puuhun, tiileen ja metalliin porattaessa.

Koska kolmen erikoisporanterän tarvitsee selvitä vain yhdestä tehtävästä, ei ole yllättävää, että ne onnistuvat siinä varsin vakuuttavasti. Yllätys ei ole sekään, ettei monikäyttöpora täysin pärjää vertailussa. Usein (muttei aina) poraaminen sujuu hieman hitaammin, ja usein (muttei aina) reikä on hieman rumempi takapuolella. Etupuolella reikä on aivan yhtä siisti.

Suurin yllätys piilee siinä, että monikäyttöporanterä poraa ongelmitta kaikkia materiaaleja sekä pysyy terävänä ja käyttökelpoisena reiästä toiseen. Huomasin monikäyttöporan hitauden itse asiassa vain siksi, että minulla oli erikoisporia verrokkeina.

Käytän jatkossakin erikoisporanteriä, kun haluan tehdä kaunista jälkeä puutöissä tai tarkkoja porauksia metallin. Mutta esimerkiksi valaisimia tai hyllyjä ripustettaessa monikäyttöpora on itsestään selvä valinta – etenkin siksi, että sitä käyttäessä työkalupakissa ei tarvitse olla kolmesta viiteen erilaista poraa eri kokoisina.

4 poratyyppiä

1. Erikoispora

Bosch CYL-9 -poranterän 6 millin
versio maksaa 3,80 euroa.

 • Halkaisijan optimoiva AWB-juotto- ja karkaisuteknologia tekee porasta vahvan ja vähentää tärinää.
 • Timanttihiotut leikkauskulmat pureutuvat puuhun ja muihin pehmeisiin materiaaleihin.
 • Vahvistettu ydin lisää vakautta poratessa.
 • Keskityskärki saa poranterän pysymään paikallaan, jotta saat aloitettua poraamisen tarkasti.

2. Puuporanterä

Boschin puupora, 6 mm
Hinta on 3,49 euroa.

 • Terävät kulmat varmistavat, ettei pora tee puusta säleitä.
 • Kaksi uraa poistaa tehokkaasti lastut, jotta reikä ei tukkeudu.
 • Keskityskärki helpottaa tarkkaa poraamisen aloittamista.

3. Betonipora

Bosch CYL-3, 6 mm
Hinta on 2,20 euroa.

 • Kaksi leveää uraa poistavat hienon pölyn tehokkaasti.
 • Poranterä on tehty karbidista. Siksi se kestää hyvin kulutusta.
 • Leveä ja tukeva poranterä kestää iskuporakoneen iskut.

4. Monikäyttöporanterää

Bosch PointTeQ, 6 mm
Hinta on 1,40 euroa.

 • Musta hapetettu kohta toimii eräänlaisena liukuvoiteena, joka poistaa lastut nopeasti.
 • Valssattu teräs tekee porasta joustavamman niin, ettei se murru niin helposti.
 • Poranterän kärki on teroitettu 135 asteen kulmassa. Se parantaa poranterän kestävyyttä jopa seitsemänkertaiseksi.

Puupora vastaan yleispora

TESTI:
Poraan 50 reikää 36 milliä paksuun mäntyyn pylväsporakoneella, jonka kierrosnopeus on 830 kierrosta minuutissa.

TULOS
Erikoispora poraa puun läpi vaivatta yhtä nopeasti kuin pystyn hallitusti laskemaan pylväsporakoneen istukkaa. Kuhunkin reikään kuluu aikaa kaksi sekuntia. Monikäyttöporalla sama kestää kaksi kertaa pidempään.

Kummankaan poran vauhti ei hidastu testin edetessä. Yläpuolella on siisti, puhdas ja tasainen reikä, mutta takapuolelta paljastuu suurempia eroja. Puuporanterä on nimittäin huomattavasti terävämpi, koska sen ei tarvitse kyetä poraamaan muita kovempia materiaaleja.

Koska puuporanterä (vasemmalla) on huomattavasti monikäyttöporanterää (oikealla) terävämpi, se tekee takapuolelle siistin ja puhtaan reiän.

Kivipora vastaan yleispora

TESTI:
Poraan 50 reikää kullakin poralla 65 milliä paksuun tiileen, ja iskuporakone on säädetty 1 900 kierrokseen ja 32 300 iskuun minuutissa.

TULOS
Kiviporan leveä kärki tekee siitä erikoisporanterän, joka näyttää eniten monikäyttöporalta. Ne käyttäytyvät myös hyvin samankaltaisesti, ja niillä sai porattua tiiltä yhtä nopeasti– 8 sekunnissa. Betonipora teki tasaista työtä kaikkien 50 reiän verran, kun taas monikäyttöporan kanssa ilmeni noin 35 reiän jälkeen hieman ongelmia reiän puhdistamisessa pölystä.

Siksi poran oli myös hieman vaikeampaa pyöriä reiässä. Se ei kuitenkaan hidastanut poraamisnopeutta. Rei’issä ei näy eroa näitä kahta poraa vertailtaessa.

Näiden kahden poran työn tuloksissa ei näy eroa, ja ne suoriutuvat tehtävästä aivan yhtä nopeasti.

Metallipora vastaan yleispora

TESTI
Poraan 50 reikää kummallakin poranterällä 2 millin paksuiseen teräslevyyn 830 kierroksen minuuttivauhtia.

TULOS
Erikoisporanterän kärki on huomattavasti terävämpi kuin monikäyttöporanterän kärki, joten se pystyy irrottamaan suuria lastuja. Monikäyttöporan lastut ovat paljon pienempiä. Erikoisporalla on myös paljon helpompi porata teräslevyn läpi. Se selviytyy tehtävästä 8 sekunnissa, kun taas CYL-9:llä poraus kestää lähes kaksi kertaa kauemmin – tarkalleen 15 sekuntia. Molempien poranterien nopeus pysyy samalla tasolla kaikkien 50 reiän ajan. Suurimmat erot näkyvät teräslevyn takapuolella.

Erikoisporanterä pystyy poraamaan levyn läpi siististi, kun taas monikäyttöporanterä joutuu kovemmalle. Testaamme poranteriä myös kovempaan ruostumattomasta teräksestä valmistettuun levyyn. Silloin monikäyttöporanterältä kuluu levyn läpäisyyn neljä kertaa enemmän aikaa kuin erikoisporanterältä.

Erikoispora (vasemmalla) on huomattavasti monikäyttöporanterää (oikealla) terävämpi, joten sen tekemät lastut ovat suurempia.

Erikoispora (vasemmalla) leikkaa levyn läpi ja tekee täysin puhtaan reiän takapuolelle. Monikäyttöporanterä (oikealla), joka ei ole yhtä terävä, rikkoo reiän reunan paljon enemmän säröille.

Yhteenveto

Samaa monikäyttöporanterää voidaan käyttää kaikissa materiaaleissa

TESTI:
Poraan ensin viisi reikää puuhun, sitten viisi reikää teräkseen ja lopuksi viisi reikää tiileen. Toistan testin seitsemän kertaa, jolloin porataan yhteensä 105 reikää.

TULOS
Odotin erityisesti tiilien kuluttavan poraa niin paljon, että se pidentäisi porausaikaa ja heikentäisi lopputulosta muissa materiaaleissa. Porausaika kyllä piteni hiukan toisella kierroksella tiiliä porattaessa, mutta ero oli niin pieni (noin 1 sekunti), ettei ole helppoa sanoa, alkoiko pora vai poraaja itse menettää parhaan teränsä. Sain porattua kaikki 105 reikää samoin tuloksin kuin poratessani puuta, tiiltä ja terästä erikseen.

Vaikka monikäyttöporanterä on kallein näistä neljästä porasta, kolme erikoisporanterää maksaa yhteensä lähes kaksi kertaa enemmän, jos haluaisin hankkia kaikki kolme poraa. Niinpä voin kertoa, että CYL-9-monikäyttöporanterä tulee epäilemättä pysymään jatkossa mukana siinä työkalupakissa, jota kuljetan kaikkialle ja käytän arjessani eniten. Säästän erikoisporanterät verstaalla tehtäviin tarkkuutta vaativiin töihin.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Työkalut