4 poratyyppiä
Yleispora vastaan erikoisporat
Puupora vastaan yleispora
TESTI:
Poraan 50 reikää 36 milliä paksuun mäntyyn pylväsporakoneella, jonka kierrosnopeus on 830 kierrosta minuutissa.
TULOS
Erikoispora poraa puun läpi vaivatta yhtä nopeasti kuin pystyn hallitusti laskemaan pylväsporakoneen istukkaa. Kuhunkin reikään kuluu aikaa kaksi sekuntia. Monikäyttöporalla sama kestää kaksi kertaa pidempään.
Kummankaan poran vauhti ei hidastu testin edetessä. Yläpuolella on siisti, puhdas ja tasainen reikä, mutta takapuolelta paljastuu suurempia eroja. Puuporanterä on nimittäin huomattavasti terävämpi, koska sen ei tarvitse kyetä poraamaan muita kovempia materiaaleja.
Kivipora vastaan yleispora
TESTI:
Poraan 50 reikää kullakin poralla 65 milliä paksuun tiileen, ja iskuporakone on säädetty 1 900 kierrokseen ja 32 300 iskuun minuutissa.
TULOS
Kiviporan leveä kärki tekee siitä erikoisporanterän, joka näyttää eniten monikäyttöporalta. Ne käyttäytyvät myös hyvin samankaltaisesti, ja niillä sai porattua tiiltä yhtä nopeasti– 8 sekunnissa. Betonipora teki tasaista työtä kaikkien 50 reiän verran, kun taas monikäyttöporan kanssa ilmeni noin 35 reiän jälkeen hieman ongelmia reiän puhdistamisessa pölystä.
Siksi poran oli myös hieman vaikeampaa pyöriä reiässä. Se ei kuitenkaan hidastanut poraamisnopeutta. Rei’issä ei näy eroa näitä kahta poraa vertailtaessa.
Metallipora vastaan yleispora
TESTI
Poraan 50 reikää kummallakin poranterällä 2 millin paksuiseen teräslevyyn 830 kierroksen minuuttivauhtia.
TULOS
Erikoisporanterän kärki on huomattavasti terävämpi kuin monikäyttöporanterän kärki, joten se pystyy irrottamaan suuria lastuja. Monikäyttöporan lastut ovat paljon pienempiä. Erikoisporalla on myös paljon helpompi porata teräslevyn läpi. Se selviytyy tehtävästä 8 sekunnissa, kun taas CYL-9:llä poraus kestää lähes kaksi kertaa kauemmin – tarkalleen 15 sekuntia. Molempien poranterien nopeus pysyy samalla tasolla kaikkien 50 reiän ajan. Suurimmat erot näkyvät teräslevyn takapuolella.
Erikoisporanterä pystyy poraamaan levyn läpi siististi, kun taas monikäyttöporanterä joutuu kovemmalle. Testaamme poranteriä myös kovempaan ruostumattomasta teräksestä valmistettuun levyyn. Silloin monikäyttöporanterältä kuluu levyn läpäisyyn neljä kertaa enemmän aikaa kuin erikoisporanterältä.
Erikoispora (vasemmalla) on huomattavasti monikäyttöporanterää (oikealla) terävämpi, joten sen tekemät lastut ovat suurempia.
Samaa monikäyttöporanterää voidaan käyttää kaikissa materiaaleissa
TESTI:
Poraan ensin viisi reikää puuhun, sitten viisi reikää teräkseen ja lopuksi viisi reikää tiileen. Toistan testin seitsemän kertaa, jolloin porataan yhteensä 105 reikää.
TULOS
Odotin erityisesti tiilien kuluttavan poraa niin paljon, että se pidentäisi porausaikaa ja heikentäisi lopputulosta muissa materiaaleissa. Porausaika kyllä piteni hiukan toisella kierroksella tiiliä porattaessa, mutta ero oli niin pieni (noin 1 sekunti), ettei ole helppoa sanoa, alkoiko pora vai poraaja itse menettää parhaan teränsä. Sain porattua kaikki 105 reikää samoin tuloksin kuin poratessani puuta, tiiltä ja terästä erikseen.
Vaikka monikäyttöporanterä on kallein näistä neljästä porasta, kolme erikoisporanterää maksaa yhteensä lähes kaksi kertaa enemmän, jos haluaisin hankkia kaikki kolme poraa. Niinpä voin kertoa, että CYL-9-monikäyttöporanterä tulee epäilemättä pysymään jatkossa mukana siinä työkalupakissa, jota kuljetan kaikkialle ja käytän arjessani eniten. Säästän erikoisporanterät verstaalla tehtäviin tarkkuutta vaativiin töihin.