Miten toimii uppopumppu?

Uppopumppu on hyvä olla lähettyvillä, jos kellari tulvii, tai kaivo, uima-allas tai piha-allas pitää tyhjentää vedestä.

LUE LISÄÄ: Milloin uppopumppua tarvitaan?

Uppopumppu on pieni pumppu, joka on saanut nimensä siitä, että se yksinkertaisesti sukeltaa pumppaamaansa veteen.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että pumppu seisoo piha-altaan pohjalla, rengaskaivossa tai sadevesitynnyrissä.

Laite pumppaa siististi ja turhia loiskimatta.

Se on myös valmis käyttöön, jos kellari jostakin syystä alkaa tulvia.

Useimmat uppopumput on valmistettu samaan tapaan. Niissä on kompakti pumppausosa, joka imee veden alhaalta ja lähettää sen ylös. Kahva helpottaa laitteen siirtämistä kohteesta toiseen. Vaatimattomasta koos-taan ja alhaisesta hinnastaan huolimatta pumppu pystyy yleensä siirtä-mään monta tuhatta litraa vettä tunnissa. Tarkkaa määrää ei ole helppo sanoa, koska se riippuu pumpun moottorista ja tehosta mutta myös letkun koosta sekä siitä, kuinka korkealle vesi halutaan nostaa.

Uppopumppu voi toimia automaattisesti, sillä siinä on uimuri-kytkin, joka sammuttaa ja sytyttää laitteen vedenkorkeuden vaihtelun mukaan. Pumpun voi sijoittaa esimerkiksi sadevesi-tynnyriin. Kun vedenkorkeus yltää tietylle tasolle, kytkin reagoi ja pumppu käynnistyy. Kun vedenkorkeus on laskenut tarpeeksi, pumppu sammuu jälleen.

Uppopumpun voi myös säätää vain pumppaamaan. Tälloin virta on sammutettava, kun pumppu on pumpannut tilan kui-vaksi, jotta se ei vaurioidu. Laitteessa on toki varmistin, joka sammuttaa virran ennen kuin moottori kuumenee liikaa.

Ennen uppopumpun hankintaa pitää tietää, mihin sitä käyttää. Jotkut pumput imevät jopa 25 mm likahiukkasia, toiset on tehty vain puhtaalle vedelle ja selviävät korkein-taan 5 mm hiukkasista. Ne imevät sen sijaan syvemmältä, joten lattialle jää pumpun jäljiltä vain 1-2 mm vettä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut