Opi käyttämään lamellijyrsintä 5 minuutissa

Lamellijyrsin on erikoistyökalu, jolla on helppo tehdä erittäin tarkkoja puuliitoksia. Koneen käyttäminen on suhteellisen yksinkertaista. Se sopii erinomaisesti omien kaappien ja kalusteiden rakentamiseen.

Lamellijyrsin: Näin käytät lamellijyrsintä

TARKKUUTTA: Lamellijyrsin sopii tarkkaan työhön ja lujien puuliitosten tekemiseen.

Kvikguide til lamelfræseren

Pikaopas: lamellijyrsin

Lamellijyrsin eli levyliitin on erikoistyökalu, jolla on helppo tehdä tarkkoja puuliitoksia. Lamellijyrsimen käyttö on suhteellisen helppoa, ja sen avulla voi tehdä kalusteita ja kaappeja.

Tässä jutussa tutustutaan tarkasti lamellijyrsimeen. Näytämme, mitä lamellijyrsimen valinnassa pitää ottaa huomioon, kerromme, miten käytät lamellijyrsintä ja mitä tarvikkeita sen käyttämiseen tarvitaan..

Klikkaa linkkiä ja siirry suoraan jutun loppuosaan.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin, kun ostat lamellijyrsimen

Näin säädät lamellijyrsimen

Lamellijyrsimen tarvikkeet

Kiinnitä huomiota näihin asioihin, kun ostat lamellijyrsimen

Lamellijyrsin: Lamellijyrsimen tärkeät ominaisuudet

1. KÄYNNISTYS- JA SAMMUTUSNAPIN pitää toimia hyvin. Se ei saa juuttua pohjaan.

2. YLÄKAHVAN pitää olla iso ja sopia hyvin käteen, jotta koneen pohja on helppo painaa lujasti kiinni jyrsittävään puuhun.

3. JYRSINTÄSYVYYDEN vakiokorkeudet säädetään koneen sivulla olevasta ruuvista.

4. MILLIMETRIASTEIKKOA tarvitaan jyrsintäsyvyyden tarkkaan säätämiseen.

5. KORKEUSOHJAINTA voi säätää ylös ja alas sekä kääntää portaattomasti tai valmiiden kulmahahlojen kohdalle. Valmiista hahloista on hyötyä, sillä ne varmistavat, että työ on tarkkaa.

6. KESKIMERKKI näyttää, missä kohdassa kaareva kolo on syvimmillään.

7. SIVUMERKIT näyttävät, missä kohdassa jyrsinterä on menossa.

3 TAVALLISTA LAMELLIJYRSIMELLÄ TEHTÄVÄÄ TYÖTÄ

PÖYTÄLEVYT
Jyrsimellä voi yhdistää levyjä sekä pituussuunnassa että 90 asteen kulmassa.

KAAPIT JA HYLLYT
Lamelleilla on helpompi tehdä tarkkoja liitoksia kuin kalustetapeilla.

KEHYKSET
Lamellijyrsimellä voi tehdä sekä suorakulmaisia että vinoja nurkkaliitoksia.

3 ERILAISTA LAMELLIJYRSINTÄ

VERKKOVIRRALLA TOIMIVA
Lähes kaikkien isojen työkaluvalmistajien valikoimaan kuuluu verkkovirralla toimiva lamellijyrsin. Markkinoilla on myös halpoja, tuotemerkittömiä verkkovirtamalleja.

AKKUJYRSIN
Lamellijyrsin on erikoistyökalu, joten akkumalleja on vaikea löytää tavallisesta rautakaupasta. Makitan valikoimassa on myös akkumalli.

DOMINO-TAPPIJYRSIN
Festoolin Domino-tappijyrsin toimii samalla periaatteella kuin lamellijyrsimet, mutta sen lamellit ovat nelikulmaisia ja tavallista paksumpia.

Lamellien kolme vakiokokoa

Perinteiset lamellit ovat 4 milliä paksuja soikioita. Ne on tehty kovassa paineessa ja lämmössä puristetusta puulevystä. Lamellit laajenevat, kun ne imevät kosteutta. Se tekee liitoksista erittäin kestävät.

Markkinoilla on kolmen kokoisia lamelleja:

  1. P0-LIUSKAT ovat 4 milliä paksuja ja mitaltaan 15x45 milliä. Ne on tarkoitettu 9–12 milliä paksujen osien yhdistämiseen.
  2. P10-LIUSKAT ovat 4 milliä paksuja ja kooltaan 19x55 milliä. Ne sopivat 13–15 milliä paksuille materiaaleille.
  3. P20-LIUSKAT ovat 4 milliä paksuja ja mitaltaan 23x61 milliä. Ne sopivat yli 15 milliä paksuille materiaaleille.

Jyrsityt kolot ovat hieman isompia kuin lamellit, joten koloissa on pientä säätövaraa ja tarpeeksi tilaa liimalle. Käytä mahdollisimman isoja lamelleja, jotta liitoksista tulee kestäviä.

LAMELLIJYRSIN: 3 HINTATASOA

KALLIS
Siisti akkumalli, jossa on paljon säätömahdollisuuksia.

Akun kapasiteetti: 1,5–6,0 Ah
Maks. jyrsintäsyvyys: 20 mm
Kierrokset/min: 6 500
Latausaika: 15–55 minuuttia
Paino (ilman akkua): 3 kg
Hinta: noin 450 euroa akun ja laturin kanssa

VÄLIMALLI
Tukeva, verkkovirralla toimiva kone, jota on helppo säätää.

Moottorin teho: 600 wattia
Maks. jyrsintäsyvyys: 20 mm
Kierrokset/min: 10 000
Jyrsimishalkaisija: 100 mm
Paino: 3 kg
Hinta: n. 300 euroa

HALPA
Erinomainen verkkovirralla toimiva kone.

Moottorin teho: 860 wattia
Maks. jyrsintäsyvyys: 14 mm
Kierrokset/min: 11000
Jyrsimishalkaisija: 100 mm
Paino: 3,25 kg


Hinta: n. 80 euroa

Näin säädät lamellijyrsimen

Lamellijyrsin on erikoistyökalu, mutta sen käyttämiseen ei tarvita erikoistaitoja. Itse asiassa lamellijyrsimellä on erittäin helppo työskennellä sen jälkeen, kun koneen kolmea perussäätöä oppii käyttämään. Kun säädöt ovat kohdillaan, jyrsimellä voi tehdä ammattimaisen tarkkoja puuliitoksia.

LAMELLIJYRSIMEN PERUSSÄÄDÖT

JYRSINTÄKULMA
Kulmaohjainta säädetään joko portaattomasti kuten tässä mallissa tai valmiiden kulmahahlojen avulla. Alas laskettu ja lukittu kulmaohjaimen etulevy tukee konetta jyrsimisen aikana.

JYRSINTÄKORKEUS
Kuvassa jyrsintäkorkeus on säädetty puun puoliväliin punaisen merkin kohdalle. Terän ei tarvitse yltää tarkasti levyn keskelle, kunhan se yltää molemmissa levyissä yhtä syvälle.

JYRSINTÄSYVYYS
Jyrsintäsyvyyttä säädetään yleensä koneen sivussa olevasta napista. Kaikki lamellijyrsimet voi säätää tavallisimpien liuskojen (0, 10 ja 20) koon mukaan.

90 ASTEEN LIITOS

1. Piirrä pystyyn käännettävän levyn (2) paikka vaakasuoraan levyyn (1). Merkitse lamellien keskikohdat tarkasti samoihin kohtiin molempiin levyihin.

2. Säädä jyrsintäsyvyys levyn 1 kolojen jyrsimistä varten. Käytä apuna levyä 2 ja tue kone sen reunaa vasten. Jyrsimen punainen sivumerkki näyttää, mistä terä tulee ulos.

3. Käännä kone ja jyrsi kolot levyyn 2. Käytä levyä 1 koneen tukena tai käännä etulevy alas ja käytä sitä ohjaimena. Kokoa levyt yhteen lamelliliuskojen ja liiman avulla.

45 ASTEEN LIITOS

1. Sahaa osat 45 asteen kulmassa. Merkitse lamelliliuskojen keskikohdat molempiin levyihin tarkasti samoihin kohtiin. Säädä koneen jyrsintäkorkeus ja -syvyys sopiviksi.

2. Säädä jyrsintäkulma 45 asteeseen ja aseta koneen keskimerkki tarkasti viivan kohdalle. Jyrsi urat molempiin viistoihin pintoihin.

3. Levitä koloihin ja levyjen reunoille reilusti liimaa ja paina osat tiukasti yhteen. Pidä osat yhdessä kulmapuristimien avulla ja pyyhi ylimääräinen liima pois saman tien.

KEHYSLIITOS

SUORAKULMAINEN LIITOS
Sahaa osat tarkasti 90 asteen kulmassa. Kehyksen pitää olla vähintään 5 senttiä leveä, jotta pienin lamelli (koko 0) mahtuu sen sisään.

JIIRILIITOS
Sahaa osat 45 asteen kulmassa. Kahden liuskan liitos on kestävämpi kuin yhden. Jos liitokseen mahtuu vain yksi liuska, käytä isoa liuskaa ja kohdista se keskelle.

LEVYJEN YHDISTÄMINEN

1. Aseta levyt vastakkain ja piirrä liuskojen paikat molempiin levyihin. Siten kolot osuvat tarkasti toistensa kohdalle. Jyrsi kolot 20–25 sentin välein.

2. Aseta jyrsimen keskimerkki tarkasti levyssä olevan viivan kohdalle. Käynnistä jyrsin ja paina terä esiin. Terä menee koneen sisään, kun sitä ei paineta. Jyrsi kolot molempiin levyihin.

3. Levitä puuliimaa koloihin ja levyjen reunoille. Levitä liimaa niin paljon, että sitä tulee ulos levyjen välistä. Työnnä liimaa koloihin hammastikulla, ellei liimapurkissa on ohutta kärkeä.

4. Asenna lamelliliuskat koloihin. Levyt on helpointa yhdistää, kun liuskat ovat kolojen keskellä. Liuskat alkavat imeä kosteutta liimasta ja laajeta heti, kun ne painetaan kolohin.

Lamellijyrsimen tarvikkeet

Lamellijyrsimen kanssa käytetään monia erilaisia tarvikkeita. Alla esitellään osa tarvikkeista, jotka tekevät lamellijyrsimestä entistä kätevämmän.

MUOVILIUSKAT ERIKOISOMINAISUUKSIA MONIIN TARPEISIIN

PUOLIKAS NURKKALIUSKA
Fixo E20-H on nurkkaan sivusta lyötävä muoviliuska. Liuskoja tarvitaan yksi nurkan molemmille puolille. Hieman kaarevat urat vetävät osat tiukasti yhteen, joten nurkan kokoamiseen ei tarvita puristinta. Nurkkaliuskojen käyttäminen on nopeaa, sillä jyrsimiskohtaa ei tarvitse piirtää.

LUKKOHAMMASLIUSKAT
Punaisten Clamping Plate K20 -muoviliuskojen viistot hampaat lukitsevat liuskan paikalleen. Niitä käytetään tavallisten puuliuskojen rinnalla. Muoviliuskat pitävät osat tiukasti yhdessä, kunnes liima kuivuu. Se on kätevää, jos työssä ei voi käyttää puristinta.

OHUEN KEHYKSEN LIUSKAT
Fixo E20 -liuskat on tarkoitettu ohuiden ja leveiden osien kuten peitelistojen ja taulujen kehysten kokoamiseen. Liuskoissa on pienet urat, jotka vetävät nurkkaliitoksen osat yhteen ilman puristinta. Liuskat lyödään nurkkaan vain toiselta puolelta, mutta liuskoja tarvitaan kaksi.

ERIKOISLIUSKAT: KOLME LIUSKAA ERIKOISTÖIHIN

PURETTAVAT LIUSKAT
Markkinoilla on myös kaksiosaisia lamelliliuskoja, joiden puoliskot voi irrottaa toisistaan. Kaksiosaiset liuskat sopivat esimerkiksi kirjahyllyjen kiinnittämiseen.

Lamello Simplex -liuskojen puolikkaat upotetaan ripustettaviin osiin syvyyteen S, mikä vastaa 13 milliä. Liuskat asennetaan niiden mukana tulevan erikoistyökalun avulla.

SARANALIUSKAT
Saranan upottamiseen tarvitaan yleensä taltta tai yläjyrsin, mutta Lamello Duplexsaranoilla ja lamellijyrsimellä saranoiden asentaminen sujuu helpommin.

Oikea jyrsintäsyvyys saadaan vähentämällä oven paksuudesta 2 milliä eli puolet jyrsinlevyn paksuudesta. Jyrsin asetetaan kaapin ja oven väliin, jotta terä poistaa 2 milliä molemmista. Saranoita on mustia sekä teräksen- ja messinginvärisiä.

LUKITTAVAT LIUSKAT
Lamello Clamex -liuskat voi lukita ja avata samalla tavalla kuin kalusteliittimet. Liuskoja on kahta mallia: toisessa on muovi- ja toisessa terässalvat. Liuskojen rungot on tehty lasikuiduilla vahvistetusta muovista, joka kestää toistuvaa purkamista ja uudelleen kokoamista.

Liuskojen mukana tulee muovisapluuna, joka auttaa poraamaan reiän tarkasti oikeaan kohtaan.

ERIKOISTARVIKKEET: LIIMAPULLO JA KOTITEKOINEN TELINE

Liiman voi levittää uriin tavallisella pensselillä, mutta se on helpompaa liimapullolla, jonka suulake sopii tarkasti jyrsimen tekemiin koloihin.

Pullo annostelee reikään sopivan määrän liimaa. Liimaa tarvitaan niin paljon, että lamellit turpoavat ja täyttävät koko kolon. Liimaa ei kuitenkaan saa olla niin paljon, ettei lamelli mahdu koloon.

Kotitekoinen, puukapulasta tehty teline pitää liiman aina käden ulottuvilla ja käyttövalmiina.

Lisää samasta aiheesta Työkalut