Lamellijyrsin jättää liitokset piiloon

Täydellisten liitosten­ tekeminen ilman ruuvinreikiä voi kuulostaa vaikealta, mutta totuus on toinen. Lamellijyrsin on nimittäin paras liittolaisesi, kun haluat tehdä näkymättömiä liitoksia.Pian opit, miten aivan tavallisella ja edullisella jyrsimellä voi liittää yhteen mitä vain laatikoista työtasoihin ilman heloja ja rumia ruuveja.

Käytä lamelleja, jos työtaso tai kaappi on koottava tai liitettävä yhteen ilman näkyviä ruuveja tai heloja. Lamellijyrsin on usein avuksi, olipa verstaalla sitten tekeillä puusta mitä tahansa. Jyrsittyyn uraan asetetut lamellit varmistavat lujat ja tarkat liitokset.

Ennen aloittamista on kuitenkin hyvä kuulla muutama tärkeä vinkki, jotka esittelemme tässä.

Lamellijyrsimen toiminnot

Tarjolla on monia erinomaisia jyrsinmalleja eri hintaluokissa.

Käyttämämme jyrsin on Einhell TC-BJ 900. Sen hinta on alle sata euroa, ja se kelpaa hyvin useimpien liitosten tekemiseen.

Lamellikeksejä on saatavilla lähtökohtaisesti kolmena eri kokona ( 0, 10 ja 20). Jyrsimessä on myös esiasetetukset näille kolmelle koolle.

Näin säädät levyliitintä

1

Jyrsimen korkeutta voidaan säätää suhteessa sen pohjalevyyn, jotta lamellikeksi voidaan asettaa oikeaan kohtaan materiaalin paksuudesta riippumatta.

2

Syvyyttä säädetään siten, että kaiverrus sopii johonkin kolmesta tyypillisimmästä lamellikeksin koosta: 0, 10 ja 20.

3

Laitteen jyrsinkulmaa säädetään sormiruuvilla, joten myös viistotliitokset on helppo liittää yhteen.

90 astetta

Jyrsi aina saman reunan puolelta, jotta liitokset osuvat tarkasti kohdakkain.

Jyrsintä yhdestä reunasta tarkoittaa sitä, että jos jyrsimen toinen puoli asetetaan jyrsiessä kappaleen ulkopuolelle, jyrsin on asetettava ulkopuolelle myös vastakappaletta jyrsiessä. Näin varmistetaan, että liitos osuu kohdalleen.

1

Merkitse kummankin kappaleen jyrsintäkohdat. Viivat kulkevat jokaisen kappaleen ulkopuolella niin, että viiva näkyy, kun sitä jyrsitään ulkopuolelta.

2

Jyrsimen keskimerkin (B) on oltava kohdistusmerkinnän kohdalla. Jyrsin voi tehdä ylimääräistä liikettä käynnistettäessä, joten pidä viivaa silmällä, kun käynnistät koneen.

3

Kun molemmat kolot on jyrsitty, kannattaa tehdä koeliitos ennen osien liittämistä lopullisesti toisiinsa.

45 astetta

Jiirikulman voi myös yhdistää lamellikekseillä. Ole kuitenkin varovainen, kun jyrsit viistosti.

Käyttämämme lamellikeksi vaatii nimittäin jyrsimistä noin 11 millin syvyyteen. Siksi on järkevää jyrsiä mahdollisimman läheltä kulman sisäpuolta, jossa on eniten materiaalia. Vaih- toehtoisesti voidaan käyttää pienempiä lamellikeksejä.

1

Lamellijyrsin (A) on helppo säätää 45 asteen kulmaan pienellä sormiruuvilla.

2

Aseta jyrsin (A) viistetyn kappaleen sisäpuolelle. Keskimerkin (B) on osuttava taas jyrsittävän kappaleen merkintään.

3

Testaa liitos ennen liimausta.

Hyllyt ilman heloja

Hylly on helppo liittää sivutukeen lamellikekseillä. Se on tyylikäs ja kestävä ratkaisu – eikä hyllynkannattimia tai heloja tarvita.

1

Merkitse hyllyjen yläreunojen paikat. Tässä molemmille puolille merkitään poikkiviiva. Tee sitten kummankin kappaleen keskelle merkintä, johon voit tähdätä jyrsimen.

2

Kopioi keskimerkki laudasta hyllyn yläpintaan.

3

Jyrsimen (C) pohja kohdistetaan viivaan, johon hyllyn yläpinta osuu. Pohja (C) pidetään samalla tavalla linjassa myös hyllyn yläpinnan kanssa, kun sitä jyrsitään.

    Lisää samasta aiheesta Työkalut