Haluatko ylös? Unohda tikkaat

Jos aiot työskennellä yläilmoissa, jätä tikkaat varastoon. Vuokraa mieluummin tukevat telineet tai henkilönostin. Se on turvallisempaa, ja tukevalta alustalta on helpompi tehdä siistiä jälkeä.

Tikkaista on hyötyä katolle ja telineille nousemisessa. Tikkailta voi tarkistaa, pitäisikö räystäskourut puhdistaa ja vaihtaa lamppu talon päätyyn. Päädyn maalaamiseen tai otsa­ laudan vaihtamiseen tarvitaan kuitenkin tukevammat jalansijat.

Tikkaita ei saa virallisesti edes käyttää työskentelyyn, vaan ne on tarkoitettu telineille tai katolle nousemiseen. Tikkaat pitää tukea huolellisesti, ja niistä on pidettävä kiinni aina vähintään yhdellä kädellä.

Telineiltä työskentely on turvallista, mutta se ei ole ainoa keino yltää ylös. Henkilö­ nostin on hyvä vaihtoehto etenkin silloin, kun töitä pitää tehdä useammassa paikassa. Nostin on helppo siirtää nopeasti päädystä toiseen muutamaa nappia paina­ malla, kun telineitä pitää raahata tai työntää.

Isot telineet - vuokraa halvalla

Isoilla telineillä yltää harjalle asti, ja ne tuntuvat tukevilta jalkojen alla. Isot, pyörillä liikkuvat telineet ja leveät lavat helpottavat esimerkiksi talon päädyn maalaamista tikkaisiin verrattuna. Tikkaita ei ole tarkoitettu työskentelyyn, vaan niillä pitäisi vain siirtyä maasta telineille tai katolle.

Telineiltä voi maalata monta metriä seinää yhdessä hujauksessa, ja niillä seisominen tuntuu turvalliselta jopa kymmenen metrin korkeudessa. Tikkaita voi vuokrata esimerkiksi konevuokraamoista.

Hyödyt: Turvalliset ja muokattavat sekä leveys- että korkeussuunnassa.

Haitat: Telineiden rakentaminen on suhteellisen hidasta ja raskasta.

Hinta: Riippuu telineiden koosta ja vuokra-ajasta. Päivävuokrat alkavat noin 30 eurosta.

Nostin - erikoistilanteisiin

Henkilönostimessa on pidentyvä puomi ja nostokori, josta on helppo maalata esimerkiksi talon päätykolmio. Saksi­ nostin nousee ylös ja alas, ja sitä käytetään lähinnä isoilla rakennustyömailla. Henkilönostin on usein telineitä kätevämpi vaihtoehto esimerkiksi otsa­ lautojen maalaamiseen.

Hyödyt: Hyvä ulottuvuus.

Haitat: Raskas.

Hinta: Henkilönostimen vuokrahinnat alkavat noin 100 eurosta, saksinostimien 200 eurosta.

Taittotelineet - nopea ratkaisu

Taittotelineet ovat pieniä, ja niitä on helppo siirrellä. Ne sopivat moneen työhön, mutta niiltä ei yllä kovin ylös. Taittotelineitä voi vuokrata, mutta talonomistajan kannattaa harkita omien taittotelineiden ostamista.

Hyödyt: Ketterät.

Haitat: Pieni koko.

Hinta: Päivävuokrat noin 70 eurosta 300 euroon telineen koon mukaan.

    Lisää samasta aiheesta Työkalut