Akkusovitin: Sama akku kaikkiin työkaluihin

Akut muodostavat usein noin puolet nykyaikaisten sähkötyökalujen hinnasta. Siksi merkistä toiseen siirtyminen voi olla kallista huvia. Kiinalaisen sovittimen avulla voit kuitenkin käyttää nykyisiä akkuja muiden merkkien laitteissa. Harkitse silti hetki ennen sovittimen valitsemista.

Sama akku kaikkiin työkaluihin

Sovittimella Makitan akun saa sopimaan Ryobin porakone-ruuvinvääntimeen.

Muutaman nopean verkkohaun perus- teella eBayssa ja vastaavilla sivustoilla on paljon erilaisia akkusovittimia. Noin 25 eurolla – johon lisätään rahtikulut – voit käyttää ny- kyisiä akkujasi toisen valmistajan laitteessa.

Esimerkiksi Ryobin keskikokoisen akun ja laturin hinta on noussut riva- kasti 150 euroon. Kiinalainen sovitin on ehdottomasti kustannustehokkain valinta, jos sinulla on jo ennalta esimer- kiksi Makitan laatuakkuja.

Tämä piti tietenkin testata

Sovittimet tuovat mukanaan ilmeisiä ergonomisia pulmia, sillä niiden kanssa laitteista tulee paljon korkeampia. Hankalampaa on ennakoida, vaikuttavatko ne esimerkiksi laitteiden tehoon. Nykyaikai- sissa akuissa on nimittäin paljon elektroniikkaa, ja jotkin työkalut viestivät akkujensa kanssa.

Jos työkalun valmistajalta kysytään, mitä seurauksia so- vittimen käytöstä on, vastaus kuuluu, ettei se ole hyväksi laitteelle. Valmistajat eivät silti kerro mitään sovittimen käytön suorista seurauksista, koska eivät ole testanneet niitä. Siksi päätimme selvittää asian testaamalla.

Testasimme nämä

Tilasimme neljä erilaista akkusovitinta Kiinasta ja testasimme niitä useiden eri työkalujen kanssa. Lue lisää havainnoistamme.

Työkalut toimivat

Ensinnäkin on tärkeää selvittää, voiko laitteissa käyttää muiden merkkien akkuja ja toimivatko ne yhtä tehokkaasti. Siksi kokei- lemme sekä ruuvinväännintä, iskuväännintä, kuumailmapistoolia, monitoimileikkuria, pölynimuria että kulmahiomakonetta. Yhtä laitetta lukuun ottamatta voimassa, nopeudessa tai kestävyydessä ei ole havaittavia eroja. Myös työkalujen akun merkkivalot toimivat. Ne osoittavat kaikissa tapauksissa samaa varausta kuin itse akun merkkivalo.

Ainoa työkalu, jota emme saaneet toimimaan, oli Boschin tehok- kain ja kehittynein sininen porakone-ruuvinväännin. Se ei tunnista akkua lainkaan, joten emme saaneet laitetta toimimaan lainkaan.

Syynä on todennäköisesti se, että työkalun tehokkuus riittää purkamaan akun maksimaalisella kuormituksella niin nopeasti, että se voisi vaurioitua. Siksi laitetta voidaan käyttää vain, kun se pystyy viestimään akun kanssa ja varmistamaan, että kaikki on kunnossa. Se ei onnistu, jos akku on eri merkkiä.

Turvallisuus heikentyy

Akun lämpötila nousee, kun nykyaikaisia litiumioniakkuja ladataan tai varausta pu- retaan. Jos akku lämpenee liikaa, se voi vaurioitua, levittää myrkyllisiä kaasuja ja lopulta syttyä tuleen tai jopa räjähtää.

Riski on suurin latauksen aikana, mutta erittäin nopealla varauksen purkautumisella voi olla sama vaikutus. Samasta syystä nykyaikaisten, laaduk- kaiden työkalujen litiumioniakuissa on sisäänrakennettu valvontatoiminto, joka varmistaa, ettei akku ylikuormitu. Joidenkin valmistajien akut varmistavat itse turvallisen käytön, kun taas joissakin merkeissä se tapahtuu akun ja laitteen yhteistyönä, jolloin ne viestivät keskenään.

Sovittimet yhdistävät vain akun plus- ja miinusnavan työkaluun. Siksi sovitin ei tarjoa mahdollisuutta minkäänlaiseen viestintään.

Kaikissa testatuissa sovittimissa on varoitus, ettei niitä saa käyttää akkujen lataamiseen. Yritimme kuitenkin sitä, mutta mikään monista latureistamme ei tunnistanut akkuja sovittimen kanssa, joten akkuja ei voi ladata.

Yritimme myös kuormittaa akkuja nopealla varauksen purkautumisella käyt- tämällä laitteita täydellä teholla. Emme kuitenkaan onnistuneet ylikuormittamaan niitä, ei edes kulmahiomakonetta tai kuumailmapistoolia, joiden tiedetään pys- tyvän tyhjentämään akut hurjaa vauhtia.

Ergonomia heikkenee

Kun akun ja laitteen välille kiinnitetään sovitin, kokonaisuudesta tulee muutaman senttimetrin korkeampi. Suuremman kokonsa lisäksi laitteen pohjasta tai takaosasta tulee usein hieman raskaampi. Tämä on kuitenkin ongelma vain, jos laitetta on tarkoitus käyttää pitkiä aikoja kerrallaan tai jos sen kanssa on päästävä ahtaisiinkin paikkoihin.

Ei sovi kaikkiin työkaluihin

Joskus sovitin ja suurempi koko heikentävät laitteen käy- tettävyyttä. Testissämme se oli selvästi nähtävissä esimer- kiksi monitoimileikkureissa. Täysin tasaisesti alustaa vasten sahatessa akku voi olla tiellä. Testatuissa pölynimureissa se tarkoitti, että pölyltä ja muilta vahingoilta suojaavaa kantta ei voi sulkea. Sama pulma ilmenee useimmissa ruohonleik- kureissa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut