3 lastaa työkalupakkiin

Lastoja ostettaessa kannattaa etsiä laadukkaita tuotteita, vaikka ne maksavatkin enemmän. Laadukkaat lastat ovat ruostumattomia, pysyvät hyvin kädessä ja kestävät vuosikausia. Siksi ne myös maksavat itsensä nopeasti takaisin.

3 lastaa

Tarvitset vain kolme erilaista lastaa: jäykän teräslastan, japaninlasta-sarjan ja kaksi silotuslastaa, joiden leveys on 15 ja 40 cm. Niillä olet valmis lähes mihin tahansa tasoitus- ja raaputus-tehtävään.

3 lastaa työkalupakkiin

Jäykkä teräslasta

Hinta: Jäykkiä teräslastoja on saatavana noin 5 eurosta ylöspäin, mutta laadukkaista on maksettava noin 20 euroa.

Tietoa: Varteen kiinnitetty jäykkä terästerä. Valitse puinen varsi, sillä siitä saa parhaan otteen.

Eri tyypit: Saatavana kaksi versiota: Kalliimmassa on taottu terästerä, joka on kiinni varressa. Hieman halvemmassa mallissa on terä, joka on kiinnitetty varteen teräsrenkaan läpi.

Koot: Leveys 2–6 cm.

Käyttö: Lastoja käytetään pienten pintojen tasoittamiseen niin kipsitasoitteilla kuin hiekkapohjaisilla tai elastisilla tasoitteilla. Käytetään myös lohkeilevan maalin ja tapetin poistamiseen. Ihanteellinen ruosteenpoistoon ja saumojen poistamiseen. Lyhyesti sanottuna nämä lastat ovat välttämättömiä maalaustöiden valmistelussa.

Vaihtoehtoinen käyttötapa: Voidaan käyttää myös maaliastioiden avaamiseen sekä silikonisaumojen tai vanhan ikkunakitin poistamiseen.

Silotuslasta

Hinta: Laadukkaat silotuslastat maksavat noin 15 euroa koosta ja varresta riippuen.

Tietoa: Leveä, kova terästerä, joka on valettu tai niitattu kahvaan. Parhaissa on hieman pyöristetyt kulmat.

Eri tyypit: Saatavana suoralla muovi- tai puuvarrella sekä ergonomisella vinolla varrella. Lisäksi saatavana on jatkovarsimalleja.

Koot: 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 ja 60 cm.

Käyttö: Suurten pintojen tasoittaminen, esimerkiksi seinien ja lattioiden ylitasoitus sekä kipsilevyjen välisten saumojen tasoitus seinissä ja katoissa. Varmista, että sinulla on kaksi lastaa, joista toinen on kapea
(esimerkiksi 15 cm) ja toinen leveä (esimerkiksi 40 cm). Kapeampi sopii hyvin tasoitteen ottamiseen ja siirtämiseen leveämmälle lastalle, jota käytetään sitten pääasiassa tasoitteen levittämiseen.

Vaihtoehtoinen käyttötapa: Silotuslasta on kätevä "suoja" teippien sijasta ikkunoita maalattaessa, jotta et maalaa lasiin tai lasilistaan.

Japaninlasta

Hinta: Japaninlastoja on saatavana kolmen kappaleen sarjoina alle 3 eurolla. Hyvä ruostumaton lasta maksaa kuitenkin noin 10 euroa.

Tietoa: Erittäin ohut ja joustava teräslevy ja pieni muovi- tai puukahva.

Eri tyypit: Kahvoja on saatavana erilaisia, mutta tärkeintä on terä. Edullisimmat ruostuvat hetkessä, kalliimmat ovat ruostumattomia ja kestävät vuosia.

Koot: 5, 7,5, 8, 10 ja 12 cm. Myydään usein sarjana.

Käyttö: Tasoitusten viimeistely sekä puuhun ja metalliin syntyneiden kolojen täyttö. Terävien kulmien ansiosta pääset aivan reunojen lähelle ja kulmiin.

Vaihtoehtoinen käyttötapa: Soveltuu hyvin kaksikomponenttisten liimojen tai kemiallisen metallin tai puun sekoitusalustaksi.

    Muut lukevat juuri nyt …