20 klassista mokaa – näin vältät ne!

Työkalujen käyttäminen on vaarallista – tai ainakin mahdollisesti vaarallista.

20 onnettomuutta, jotka voit välttää tehdessäsi tee se itse -töitä

Tikkaat ovat onnettomuustilastojen kärjessä, mutta ne eivät silti ole ainoa vaarallinen apuväline

Työkalujen käyttäminen on vaarallista – tai ainakin mahdollisesti vaarallista. Onnettomuuksia sattuu nimittäin usein, kun kiipeämme tikkaille, leikkaamme pensasaitaa tai puramme vanhaa metalliaitaa kulmahiomakoneella.

Jos haluat välttää vahinkotilastoihin joutumisen, sinun on tiedettävä, mitkä työkalut ovat erityisen vaarallisia. Esittelemme viisi työkalua, joita täytyy kunnioittaa. Onneksi voit välttää onnettomuudet, jos olet varovainen ja harkitseva.

Tikkaat

1. Putoat tikkailta puukenkien takia

Puukengät, sandaalit ja muut takaa avoimet kengät eivät sovi tikapuilla kiipeilyyn. Tikkailla tapahtuu paljon onnettomuuksia siksi, että kenkä luiskahtaa pois jalasta. Tikkailla pitää käyttää hyvin istuvia umpikenkiä.

2. Et pidä kiinni tikkaista ja kaadut taaksepäin

Tikkaita ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen työskentelyyn. Oikeastaan tikkailla ei saisi työskennellä ollenkaan, vaan ne on tarkoitettu telineille nousemista varten. Jos kuitenkin työskentelet tikkailla, pidä aina kiinni tikkaista toisella kädellä, jotta et putoa alas.

3. Tikkaat huojuvat ja kaatuvat sivulle

Tikkaiden pitää olla tukevalla alustalla, jotta ne eivät vajoa tai liiku sivusuunnassa. Tikkaiden kaatuminen on yksi yleisimmistä tee se itse -onnettomuuksista. Jos tikkaat ovat vaarassa kaatua tai vajota, pyydä kaveria pitämään niitä pystyssä.

4. Seisot ylimmällä tasolla ja putoat alas

Avattavat taittotikkaat ovat kätevät, sillä jalan voi asettaa niiden kummallekin puolelle. Tikkaiden kahta tai kolmea ylintä puolaa ei ole kuitenkaan tarkoitettu seisomiseen, vaan niihin on tarkoitus nojata säärillä. Älä nouse tikkailla liian korkealle vaan pysähdy kohtaan, jossa voit nojata tikapuihin.

Moottorisaha

5. Kova ääni panee korvat soimaan

Syvällä korvassa on pieniä karvoja, joita tarvitaan kuulemiseen. Jos ne altistuvat moottorisahan melulle pitkän aikaa, ne vahingoittuvat. Kuulo heikkenee ja korviin voi tulla tinnitusta, joka kuulostaa jatkuvalta piippaukselta. Käytä aina kuulosuojaimia.

6. Potkaisee taaksepäin ja osuu päähän

Jos moottorisahan laippa juuttuu kiinni tai osuu johonkin kovaan, se voi potkaista taaksepäin. Pahimmassa tapauksessa ketju osuu päähän. Kypärä suojaa pahimmilta vaurioilta.

7. Laippa luiskahtaa ja osuu jalkaan

Moottorisaha luiskahtaa helposti puun pinnalla. Se on vaarallista, sillä terä voi osua jalkaan. Metsurinhousut ja turvakengät suojaavat pahimmilta vahingoilta. Housut saattavat olla entiset, mutta ne säästävät sairaalareissulta.

8. Puhaltaa lastuja silmiin

Kaikista moottorilla toimivista sahoista lentää lastuja. Moottorisaha on todella voimakas saha, jonka ketju linkoaa ilmaan isoja puunpalasia, ja pienikin tikku voi viedä silmästä näön. Muista suojata silmäsi suojalaseilla tai visiirillä.

Porakone-ruuvinväännin

9. Ruuvi tarttuu hanskaan

Ruuvi tai poranterä tarttuu helposti hanskaan, jos pidät kiinni kierteestä. Kangas pyörii kierteen mukana, ja terä tai ruuvi viiltää sormea. Varo aina hanskojen ja pyörivien työkalujen yhdistelmää.

10. Terä tarttuu kiinni ja vääntää mukaansa

Jos voimakas porakone juuttuu kiinni kesken kaiken, se voi vääntää ranteen kipeäksi tai olkapään sijoiltaan. Pidä aina lujasti kiinni koneesta, kun poraat jotain kovaa.

11. Kärki uppoaa sormeen

Ruuvinväännintä pitää joskus painaa kovasti, jotta kiinni juuttunut ruuvi irtoaa. Kärki ei kuitenkaan aina pysy kiinni taltta- tai ristipääruuvin kannassa. Jos pidät kiinni ruuvista, ruuvauskärki voi lipsahtaa ja osua sormeen kovalla voimalla.

Pensasleikkuri

12. Irrotat oksan ja leikkaat sormeesi

Pensasleikkuri on yksi harvoista työkaluista, jokat vetävät vaarallisuudessaan vertoja tikapuille. Terään juuttuneet oksat aiheuttavat paljon vahinkoja, sillä moni yrittää irrottaa oksan katkaisematta virtaa. Se on tyhmää, sillä liikkuva terä viiltää herkästi haavan sormeen. Muista AINA irrottaa virtajohto, ennen kuin kosket pensasleikkurin terään.

13. Saat oksan silmääsi

Oksanpätkät osuvat helposti silmiin, kun leikkaat pensasaitaa. Se voi viedä näön. Muista käyttää aina suojalaseja tai visiiriä.

14. Leikkaat johdon poikki

Tämä on klassinen onnettomuus, josta olemme kuulleet monta tarinaa. Verkkovirralla toimivan pensasleikkurin johto häviää pensaaseen, ja yhtäkkiä pensasleikkuri sammuu. Silloin pitää pysyä kaukana virtajohdosta ja irrottaa sen pää pistorasiasta. Kun johto on korjattu, osta oranssi tai punainen jatkojohto, joka näkyy helpommin lehtien seasta.

Kulmahiomakone

15. Teräsharjan piikit irtoavat ja osuvat ihoon

Kulmahiomakoneeseen kiinnitetty teräsharja on uskomattoman tehokas työkalu ruosteen irrottamiseen. Pienet teräspiikit kuitenkin irtoavat helposti ja lentävät kovalla vauhdilla mihin sattuu. Ne voivat osua myös silmiin, jos et pidä varaasi. Käytä vähintään suojalaseja ja harkitse myös visiiriä, jotta et saa piikkejä kasvoihisi.

16. Kipinät lentävät ja sytyttävät tulipalon

Metallin leikkaamisesta ja hiomisesta syntyy kipinäsuihku, joka voi sytyttää tulipalon. Kipinät voivat sytyttää palamaan sahanpurun lisäksi työvaatteet. Käytä aina tulenkestäviä vaatteita, kun työskentelet kulmahiomakoneen kanssa, jotta vältyt palovammoilta.

17. Laikka menee palasiksi

Hioma- tai katkaisulaikka voi mennä palasiksi kesken kaiken ja lentää päin näköä. Suojalasit pelastavat silmät pahoilta vaurioilta, mutta jos haluat suojata kasvosi, käytä kunnon visiiriä.

Pistosaha

18. Saha pomppaa ja osuu käteen

Pistosahan kanssa käy helposti niin, että sahan terä osuu alla olevaan materiaaliin. Jos terä ei mene poikki, se potkaisee sahaa voimakkaasti ylöspäin. Jos terä hyppää kokonaan pois urasta, se osuu helposti käteen. Tarkista, ettei sahattavan levyn alla ole ylimääräisiä esteitä ja pidä lujasti kiinni sahasta. Myös paksut työhanskat ehkäisevät onnettomuuksia.

19. Terä kuumenee ja polttaa

Pistosahan terä viuhuu ylös ja alas monta kertaa sekunnissa ja kuumenee. Muista se, kun vaihdat terää. Jos olet juuri lopettanut sahaamisen, anna terän jäähtyä tai työnnä se irti koskematta siihen paljain käsin.

20. Terä irtoaa ja lentää silmään

Pistosahan terä ei aina tartu kunnolla kiinni sahaan. Jos niin käy, terä saattaa irrota kesken sahaamisen ja muuttua pieneksi ohjukseksi. Suojalasit ovat pakolliset pistosahan kanssa. Voit käyttää myös koko kasvoja suojaavaa visiiriä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut