13 akkutyökalua alle 650 eurolla

Testasimme, ovatko Bilteman erittäin halvat MultiX 18 V -koneet hintansa arvoisia.

Se on selvää, etteivät halvat työkalut ole erityisen laadukkaita.

Bilteman MultiX-sarjan koneet ovat kuitenkin parempia kuin hinnan perusteella olisi lupa olettaa, ja ne sopivat useimpiin tavallisiin töihin.

Kaikki koneet myydään erikseen, joten voit koota niistä itsellesi sopivan sarjan. Kaikki koneet, kahden ja neljän ampeeritunnin akut sekä laturi maksavat yhteensä noin 650 euroa.

Porakone-ruuvinväännin hdb 18 v

VÄÄNTÖMOMENTTI: 50 NM
KIERROKSET/MIN: 500/1 700
ISKULUKU: 7 500/25 500 MIN.
PAINO ILMAN AKKUA: 1,2 KG
HINTA: 62,90 EUROA

VOIMAKOE: 56 sekuntia. Niin nopeasti kone väänsi pohjaan 10 puuruuvia 5x70 millin mäntytolppaan.
KESTÄVYYSKOE: 88. Niin monta reikää kone teki 19 milliä paksuun MDF-levyyn 28 millin lattaterällä.
YHTEENVETO: Hiiliharjattomassa moottorissa on riittävästi voimaa. 16 momenttiasetuksella ja iskutoiminnolla voi porata esimerkiksi tiiltä ja tehdä tarkkaa työtä kiristämättä ruuveja liian tiukalle. Koneen työvalo on hyvässä paikassa kädensijan alla, joten ruuvauskohtaan ei heijastu varjoja.

Käsisirkkeli cs 18 v

KIERROKSET/MIN: 4 200
SAHAUSSYVYYS, 90°: 48 MM
SAHAUSSYVYYS, 45°: 33 MM
PAINO ILMAN AKKUA: 2,5 KG
HINTA: 59,90 EUROA

VOIMAKOE : 36 sekuntia. Niin kauan sahalla kesti tehdä metrin pituinen ura 19 milliä paksuun vanerilevyyn.
KESTÄVYYSKOE: 56 metriä. Niin pitkästi uraa kone sahasi vanerilevyyn yhdellä latauksella.
YHTEENVETO: Sahassa on selkeät asteikot, jotka helpottavat sahaussyvyyden ja terän kallistuskulman säätämistä. Saha voi pysähtyä, jos sitä työnnetään eteenpäin liian kovasti, mutta kone toimii hienosti, jos sen annetaan edetä omia aikojaan. Lasertähtäimestä on hyötyä, sillä se helpottaa suoraan sahaamista.

Iskuruuvinväännin idr 18 v

MOMENTTI: 180 NM
KIERROKSET/MIN: 2 200
ISKUJA/MIN: 3 000
PAINO: 1,2 KG
HINTA: 39,90 EUROA

VOIMAKOE : 41 sekuntia. Niin kauan koneelta kesti ruuvata mäntytolppaan 7,5x152 millin karmiruuvi.
KESTÄVYYSKOE: 42. Niin monta karmiruuvia kone iski mäntytolppaan täydellä akulla.
YHTEENVETO: Iskuruuvinväännin pitää järkyttävän kovaa ääntä, kuten asiaan kuuluu. Toisaalta se säästää käden niveliä rasitukselta ja väännöltä. Kone selviää puuruuveista kevyesti, joten se sopii esimerkiksi 500 terassiruuvin ruuvaamiseen. Isoille karmiruuveille kone tuntuu hieman liian hitaalta.

Hiomakone os 18 v

NOPEUSASETUKSET: 3
HIOMAPAPERI: Ø 125 MM
PAINO: 1 KG
HINTA: 29,90 EUROA

VOIMAKOE: 4 minuuttia ja 10 sekuntia. Niin kauan koneelta meni kuvassa näkyvän piirustuksen poistamiseen MDF-levystä jyväkoon 100 hiomapaperilla.
KESTÄVYYSKOE: 32 minuuttia. Niin kauan kone pyöri ilman kuormitusta yhdellä latauksella.
YHTEENVETO: Kone näyttää epäkeskohiomakoneelta, muttei ole sitä. Laikka pyörii paikallaan ilman epäkeskoliikettä, joten paikalleen unohtunut kone voi tehdä pintaan naarmuja. Konetta on helppo käyttää, ja siinä on kolme vaihdetta. Siihen kuuluva pölynkeräyslaatikko ei ole järin tehokas.

Pistosaha js 18 v

ISKULUKU/MIN: 2 400
SAHAUSSYVYYS, PUU: 80 MM
SAHAUSSYVYYS, METALLI: 10 MM
PAINO: 1,7 KG
HINTA: 39,90 EUROA

VOIMAKOE: 27 sekuntia. Niin kauan koneelta kesti tehdä metrin pituinen ura 19 milliä paksuun vaneriin isohampaisella terällä.
KESTÄVYYSKOE 38 metriä. Niin pitkän uran koneella pystyi sahaamaan vaneriin yhdellä latauksella.
YHTEENVETO: Pistosaha voi hyytyä, jos sitä rasitetaan liikaa. Kone sahaa tasaisen varmasti, jos sen annetaan edetä rauhassa omaan tahtiinsa. Kone on vankkaa tekoa, ja sen nappeja on helppo käyttää. Pohjan voi kallistaa 45 asteen kulmaan kuusiokoloavaimella, ja koneeseen voi liittää pölynimurin.

Monitoimityökalu mft 18 v

KIERROKSET/MIN: 5 000-20 000
NOPEUSASETUKSET: 6
PIKALIITIN: KYLLÄ
PAINO: 1,1 KG
HINTA: 39,90 EUROA

VOIMAKOE: 8,5 sekuntia. Niin kauan koneelta ja sen terältä meni 64x13 millin kokoisen jalkalistan sahaamiseen.
KESTÄVYYSKOE: 66 minuuttia. Niin kauan monitoimityökalu toimii ilman kuormitusta yhdellä latauksella.
YHTEENVETO: Monitoimityökalu pitää kovaa ääntä, kun sitä käytetään nappi pohjassa. Onneksi koneen nopeutta voi säätää työn mukaan. Monitoimityökalu on äärimmäisen tehokas ja siinä on fiksuja yksityiskohtia kuten työvalo, pölynimuriliitin, tukikahva ja ilman työkalua vaihdettavat terät.

Akku ja laturi

Bilteman MultiX 18 V-sarjaan kuuluu myös laturi ja kaksi akkua, jotka ovat kooltaan 2 ja 4 ampeerituntia (Ah). Ampeeri-tunnit kertovat, kuinka paljon virtaa akkuun mahtuu. Sama kone toimii kaksi kertaa pitempään neljän ampeeritunnin akulla kahden ampeeritunnin akkuun verrattuna.

Laturi maksaa 16,90 euroa.
Se lataa 2 ampeeritunnin akun 40 minuutissa ja 4 ampeeritunnin akun tunnissa ja 20 minuutissa.

Iso, neljän ampeeritunnin akku maksaa 54,90 euroa.
Se on parhaimmillaan isojen työkalujen kanssa, joita käytetään pitkiä aikoja kerrallaan. Sellaisia ovat esimerkiksi käsisirkkeli, pensasleikkuri ja iskuruuvinväännin.

Pieni 2 Ah akku maksaa 32,90 euroa.
Se sopii energiatehokkaisiin koneisiin ja työkaluihin, joita käytetään yleensä vähän aikaa kerrallaan. Pienestä akusta on hyötyä myös hankalissa asennoissa ja ahtaissa paikoissa.

Testi­ toimittajan mielipide

13 erilaista sähkö työkalua, kaksi akkua ja laturi alle 650 eurolla. Se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, joten odotuk set eivät olleet kovin korkealla ennen testiä. Minun on kuitenkin pakko myöntää, että koneiden voimakkuus teki minuun vaikutuksen.

On itsestään selvää, ettei koneiden laatu vedä vertoja kalliille huippumerkeille. Bilteman koneita ei voi myöskään runnoa voimalla, vaan niiden pitää antaa edetä rauhassa omaan tahtiinsa. Jos hitaus ei haittaa, koneissa on paljon vastinetta rahoille. Monelle tee se itse rakentajalle vauhti ei ole kaikki kaikessa, ja Bilteman koneista saa koottua hyvän perustyökalusarjan.

Jos käytät jotakin työkalua todella tiheästi ja tarvitset voimakkaan mallin, voit hankkia esimer kiksi kalliimman kulmahiomakoneen tai poravasaran toiselta valmistajalta.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut