10 tehtävää kuumailmapuhaltimelle

Kuumailmapuhallin on monelle se laite, jolla öljymaalin saa poistettua ja vesiputket sulatettua.

Kuumailmapuhallin on monelle se laite, jolla öljymaalin saa poistettua ja vesiputket sulatettua. Tälle työkalulle on kuitenkin paljon enemmänkin käyt-töä. Jotta kuumailmapuhallinta voisi hyödyntää muissakin tehtävissä kuin maalin irrottamisessa ja putkissa, halpamalli, joka puhaltaa 500°-600° ilmaa vailla säätömahdollisuuksia, ei enää riitä.

Kuvan malli on sähköisesti säädeltävissä 50°:stä 630°:een, ja lämpötilan voi lukea puhaltimen LCD-näytöltä. Laitteeseen on tarjolla useampia suuttimia, ja siinä on kylmäilmatoiminto, joka jäähdyttää suuttimen nopeasti, kun se halutaan vaihtaa toiseen.

10 tehtävää kuumailmapuhaltimelle

1

ILMAN SUUTINTA:

1. Lämmitä ruos-tuneet pultit irti

Lämmitä ruostuneet mutterit, pultit ja putkiliitokset puhaltimen täydellä teholla. Sen jälkeen niiden pitäisi irrota hyvin. Älä käytä puhallinta puuhun kiinnitettyihin pultteihin palovaaran takia. Käytä hansikkaita ja varo koskemasta kuumaan teräkseen

2

ILMAN SUUTINTA:

2. Kuumenna reunakaistele kiinni

Levyreunoihin kiinnitettä-vien kaistaleiden liima läm-mitetään ja kaistale painetaan kiinni. Yleensä tämä teh-dään silitysraudalla, jolla voi sekä lämmittää että painaa. Jos et saa silitysrautaa käyt-töösi, selviät tehtävästä painotelalla ja kuumailmapuhal-timella (150-200°). Varo, ettei kaistale sula kuumuudesta.

Rakosuutinta käytetään kaven-tuvan suuttimen kanssa ja vain sähköisesti lämpö-ohjattavissa malleissa.

3

RAKOSUUTTIMELLA:

3. Hitsaa oma pressusi

PVC-muovikalvoa, muovi-pressua ja muita keinokuitu-materiaaleja voi sulattaa yh-teen 300-400°:lla kuumailmalla. Kaistaleet limitetään 2-4 cm, ja rakosuutinta kulje-taan materiaalien välissä. Kuuma ilma pehmentää pinnat muutamassa sekunnissa. Paina pinnat yhteen telalla. Saumasta tulee yhtä vahva kuin ympäröivä materiaali.

Kohdistussuutin rajoittaa ilmavirtaa ja suojaa herkkiä materiaaleja ylikuumenemiselta. Käytetään kitin ja maalin poistoon ikkunoista.

4

KOHDISTUSSUUTTIMELLA:

4. Poista maali ikkunoista

Kohdistussuutin muistuttaa leveää heijastussuu-tinta, mutta siinä on ulos-työntyvä reuna, joka suuntaa ilman pois kuumalle herkistä materiaa-leista. Suutinta voi kuljet-taa puista ikkunankehys-tä pitkin ilman, että ikku-nalasi ylikuumettuu ja mahdollisesti jopa särkyy.

Heijastussuutin puhaltaa ilmaa koko kappaleen ympärille jakaen lämmön tasaisesti kutistus-ja kupariputkille niitä juotettaessa.

5

HEIJASTUSSUUTTIMELLA:

5. Kutisteputket ja kutisteletkut

Kuumailmapuhallin asetetaan vakaasti pystyasentoon ja kaapelit, jotka liitetään tai suojataan, päällyste-tään kutisteletkulla. Lämmitä pintaa 200-300°:lla ilmalla kunnes putki kutistuu ja puristuu tiiviisti yhteen.

6

HEIJASTUSSUUTTIMELLA:

6. Juota kupariputkia nopeasti

Juotosalue puhdistetaan ja pin-taan sivellään juotinrasvaa. Lämmitä putken pintaa heijastus-suuttimella 650 °:ssa noin 1-2 mi-nuuttia ennen tinan laittoa. Tinan pitää valua liitokseen itsestään.

Supistussuutin pienen-tää suuttimen pinta-alaa ja kohdistaa ilmavirran. Voidaan käyttää vain sähköi-sesti lämpö-ohjattavissa puhaltimissa.

7

SUPISTUSSUUTTIMELLA:

7. Tee jälkiruokia ja marenkia

Ja sitten keittiöön. Marenki saa vaaleanruskean värinsä ja koostumuksensa puhal-linta vilauttamalla. Ranska-lainen jälkiruoka crème brülée koostuu jääkylmästä kermasta, joka on peitetty ruokosokerilla, jota sulate-taan kuumailmapuhaltimen täydellä teholla. Käytä 14 mm:n supistussuutinta lämmön kohdistamiseksi.

Leveällä tasosuutti-mella ilma virtaa tasai-sesti ja keskitetysti leveälle alueelle. Käytetään mm. maalin-poistoon suurilta pinnoilta (esim. ovet).

8

LEVEÄLLÄ TASOSUUTTIMELLA:

8. 5 mm:n akryylilevyn muotoon taivuttaminen

Jopa 4-5 mm:n akryylilevyjä voidaan lämmittämisen jälkeen muotoilla esim. taivuttamalla reunan yli. Pehmennä levyä noin 1 min 400- 600°:ssa levypaksuuden mukaan.

9

LEVEÄLLÄ TASOSUUTTIMELLA:

9. Poista liiman ja liisterin jäänteet

Tarrojen, vinyylimateriaalien yms. liisteri- ja liimajäänteet voi pehmen-tää miedolla lämmöllä, 150-200°:lla alustasta riippuen. Mieto lämpö ehkäisee alustan sulamista.

10

LEVEÄLLÄ TASOSUUTTIMELLA:

10. Poista maali suurilta pinnoilta

Öljypohjainen maali ja lakka alkaa kuumetessa kiehua. Kuljeta puhallinta muutaman senttimetrin päässä kappaleesta ja poista irtoava maali kaapimella.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Työkalut