Rakenna kestävä terassi puulaatoista

Puulaatat ja -pölkyt ovat villi vaihtoehto tavallisille betonilaatoille ja pihakiville. Puulla on yhtä helppo laatoittaa kuin kivillä, mutta puu tuntuu jalan alla pehmeältä ja lämpimältä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
1500 euroa / 14 m2

Johdanto

Puupalikoista tai pölkynpätkistä tehty maavarainen terassi ei kuulosta kovin pitkäikäiseltä. Maahan jäänyt puu lahoaa muutamassa vuodessa, joten puulaatoituksen pitäisi olla kuolleena syntynyt ajatus. Ulkomaisissa verkkokaupoissa kuitenkin myydään puulaattoja, jotka kestävät 20 vuotta tai jopa pitempään.

Valeakaasia (Robinia pseudoacacia) soveltuu laattapuuksi erikoisen solurakenteensa ja runsaiden parkkihappojensa vuoksi. Puu on vaaleaa mutta kovaa, ja se kestää kosteutta erittäin hyvin.

Puulaattaterassin rakentamiseen pätevät samat säännöt kuin muihinkin terasseihin. Ensimmäinen edellytys on kunnollinen murskepohja, jotta terassi kestää enemmän kuin pari vuotta.

Valeakaasia kestää

Puulaatoista

Vaakapalkin ruskea osa kertoo, kuinka monen vuoden kuluttua puu alkaa hajota ja kuinka kauan lahoaminen kestää. Esimerkiksi seetri kestää pitkään mutta lahoaa nopeasti. Ilmoitetut kestävyydet koskevat käsittelemätöntä sydänpuuta.

Artikkelissa näytetään, miten puulaattaterassi rakennetaan vaihe vaiheelta.

Ohjeet

01
Alusta 5 Vaihe

Puulaattojen päällä ei voi ajaa autolla, joten laattojen pohjaksi riittää 10 sentin kerros mursketta ja 4-5 sentin kerros asennushiekkaa. Molemmat kerrokset pitää tiivistää huolellisesti tärylevyllä, jotta terassi ei vajoa ajan kuluessa.

Ota huomioon, että tiivistä-minen painaa maata. Puulaatat kannattaa asentaa samalle tasolle nurmikon kanssa.

1

Viritä terassin paikalle linjalanka, jotta voit mitata sora- tai murskekerroksen paksuuden. Ota huomioon, että pinta painuu alaspäin, kun murske tiivistetään.

2

Tarkista puulaatan avulla, että linjalanka on oikealla tasolla. Ota huomioon, että puu-laatat uppoavat 5-10 milliä hiekan sisään.

3

Tarkista, että pohja kallistuu oikeaan suuntaan. Se on tärkeää, jos terassi on talon tai vajan seinustalla. 1-2 senttiä metriä kohti on sopiva kaltevuus. Kaatoa ei tarvita, jos terassi on keskellä pihaa.

4

Levitä asennushiekka tiivistetyn murskeen päälle. Älä levitä hiekkaa märkänä, sillä märkä hiekka voi vajota kuivuessaan. Tasoita hiekka haravalla mahdollisimman tasaiseksi.

5

Tiivistä asennushiekka tärylevyllä eli lätkällä. Pohja kannattaa tiivistää kahteen kertaan pitkittäin ja poikittain, jotta siitä tulee varmasti tiivis.

02
Asennushiekka 7 Vaihe

Asennushiekka on laattaterassin pohjan ylin kerros. Varmista, että hiekan pinta on oikealla tasolla, jos haluat asentaa laatat samaan tasoon esimerkiksi nurmikon kanssa.

Tasoita asennushiekan pinta siten, että laatat tulevat samalle tasolle. Voit käyttää hiekan tasoittamiseen esimerkiksi kahta vesiputkea ja lautaa.

Pitkällä terassilla putkia pitää siirtää. Varmista, että putket ovat kunnolla kiinni hiekassa, ennen kuin tasoitat pinnan linjalaudalla.

1

Tee asennushiekkaan urat putkia varten.. Upota putket tarkasti oikeaan syvyyteen, sillä se ratkaisee valmiin terassin korkeuden.

2

Tarkista mittaamalla, että putket ovat oi-keassa syvyydessä. Tässä narua nostetaan hieman ylöspäin, jotta sen alle jää tarpeeksi tilaa linjalaudalle.

3

Painele hiekka tiiviisti putkien ympärille, kun ne ovat paikoillaan. Putkien pitää pysyä tukevasti aloillaan, jotta hiekan voi tasoittaa.

4

Tasoita hiekan pinta linjalaudalla tai pitkällä, suoralla laudalla. Liikuta lautaa puolelta toiselle, jotta se ”leikkaa” hiekan oikeaan korkoon.

5

Siirrä putkia 2/3-mittaa eteenpäin ja jatka tasoittamista. Vedä putkia taaksepäin niin rauhallisesti, että niiden etuosa pysyy samalla tasolla kuin putkien takaosa oli aiemmin.

6

Jos joudut tasoittamaan hiekan tolpan ympäriltä, pidä linjalautaa mahdollisimman vinossa. Yritä olla liikuttamatta putkia.

7

Täytä putkien urat hiekalla. Tasoita hiekka esimerkiksi laastikauhalla mahdollisimman tasaiseksi ja kiinteäksi. Asenna muutama laatta ja täytä taempi ura sen jälkeen.

03
Reuna 3 Vaihe

Voit pitää nurmikon pois laattojen välistä tekemällä terassin ympärille reunuksen nelikulmaisista laatoista.

Nämä 10x10 sentin kokoiset laatat on sahattu isoista laatoista. Sahaamiseen käytettiin aluksi halkaisusirkkeliä, sitten katkaisu- ja jiirisirkkeliä.

Laatat pitää asentaa tiiviisti yhteen, jotta reunuksesta tulee luja. Upota laatat hiekkaan moskalla tai kumivasaralla. Varmista linjalaudalla, että laattariveistä tulee suorat.

1

Asenna nelikulmaiset laatat terassin reunalle tiiviiseen riviin. Upota laatat hiekkaan moskalla tai kumivasaralla.

2

Tarkista linjalaudalla, että laatat ovat kutakuinkin suorassa linjassa. Pieni epä- tasaisuus ei haittaa, sillä puulaatat ovat hieman erikokoisia.

3

Asenna viimeiset reunalaatat. Sahaa nurkkapalat tarvittaessa. Sen jälkeen voit aloittaa puu­ laattojen asentamisen.

04
Puulaatat 9 Vaihe

Puulaattojen asentamisessa kannattaa unohtaa ajatukset suorista linjoista, kuvioista ja järjestyksestä. Pienet ja isot puulaatat pitää asentaa sekaisin satunnaiseen järjestykseen. Laattoja ei kannata katsoa ennen asentamista. Ota mikä tahansa laatta ja asenna se mah-dollisimman tiiviisti edellisen viereen.

Täytä laattojen väliset raot soralla sitä mukaa, kun etenet. Sora pitää laatat paikoillaan ja pystyssä. Harjaa sora laattojen väliin, jotta et polje kiviä vahingossa laattojen sisään.

1

Aloita laattojen asentaminen nurkasta. Ota asennuspaikalle kottikärryllinen isoja ja pieniä laattoja, jotta asentaminen sujuu nopeasti. Asenna laatat sattumanvaraisesti mutta mahdollisimman tiiviisti.

2

Asenna laatat sopiviin paikkoihin mutta älä yritä tehdä laatoista tarkkaa kuviota. Nouse välillä ylös ja katso, miltä terassi näyttää.

3

Tue laatat paikoilleen levittämällä soraa niiden väliin. Täytä raot parin neliön erissä. Harjaa sora huolellisesti kivien välisiin rakoihin, jotta et polje kiviä vahingossa laattojen sisään.

4

Aseta valmiin laatoituksen päälle levy ja kaada sen päälle lisää laattoja. Puulevyn päällä on mukavampi kontata kuin laatoilla. Laattojen asentamisessa kannattaa käyttää polvisuojia.

5

Tarkista laatat, jotta terassista tulee niin siisti kuin mahdollista. Poista laattojen pinnasta irtopuu, jotta asentaminen sujuu hyvin eikä laatoista tule tikkuja jalkoihin.

6

Lyö laatat kiinni hiekkaan kumivasaralla tai moskalla, jossa on kumipehmuste, jotta laattoihin ei tule koloja. Laatat voivat olla hieman vinoja, mutta epätasaisuudet tasoittuvat upottamalla.

7

Viimeisten laattojen asentaminen voi olla melkoista palapeliä. Voit joutua siirtämään laattoja, jotta ne sopivat yhteen. Asenna aluksi viimeiset laatat reunan viereen ja vedä niitä lopuksi sisemmäs.

8

Täytä laattojen välit soralla, kun koko laatoitus on valmis. Levitä sora jäykällä harjalla. Varmista, että kaikki raot täyttyvät piripintaan.

9

Tiivistä laatoitus lopuksi kahteen kertaan. Aja tärylevyllä ympäri laatoitusta ja vältä liian teräviä kään-nöksiä. Harjaa laatat puhtaiksi ennen tiivistämistä, jotta lätkä ei paina soraa laattojen sisään.

Materiaalit

 • Puulaattoja (tässä valeakaasiaa)
 • Mustaa soraa, 5-8 mm
 • Mursketta
 • Asennushiekkaa, 0-8 mm
 • Iso levy
 • Kirkasta terassiöljyä

Erikoistyökalut

 • Linjalankaa
 • Vesiputkia
 • Linjalauta
 • Moska tai kumivasara
 • 50 kilon tärylevy

Vie aikaa

2-3 päivää (jos pohjaa ei pidä

Hinta

14 neliön terassin maksaa noin 1500 euroa. Isompi terassi tulee suhteessa halvemmaksi. Jalopuusta tehty laattaterassi maksaa suunnilleen saman verran.

Vaikeusaste

Tee pohja huolellisesti ja tiivistä se kunnolla. Puulaattojen asenta-minen ei ole vaikeaa, mutta se muistuttaa palapelin tekemistä.

Video

TEKNIIKAT: Asennushiekkakerros laatoille

Pinnasta tulee tasainen kahden putken ja suoran laudan avulla

Video

VINKIT: Niksi linjalangalle

Video

TYÖKALUT: Näin käytät tärylevyä

Tärylevy eli lätkä on suhteellisen yksinkertainen kone, mutta se on korvaamaton työkalu, kun pihalaatoille pitää tehdä tiivis pohja. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Terassi