Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Portaiden rakentaminen

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Siisti ja yksinkertainen ratkaisu on leveät portaat tai tasanne, josta tietenkin kuljetaan terassille, mutta joka samalla toimii mukavana istuma- ja rentoutumispaikkana.

Ensin terassin etureuna on tietenkin suljettava. Siihen käytämme samanlaisia lautoja kuin itse terassiinkin. Ensin ruuvataan jokaiseen koolinkiin pari tukipuuta, joihin terassilautoja myöhemmin kiinnitetään. Tällä tavoin askelmat kiinnittyvät ja samalla syntyy mukava selkänoja.

Tähän käytetään jälleen tavallisia terassilautoja, joiden koko on 32 x 100 mm. Kaikkien koolinkien kummallekin puolelle ruuvataan tukipuu. Lautojen pituus riippuu siitä, miten korkea tasanteesta halutaan.

Tässä tapauksessa korkeus on 35 cm. Jotta laudat eivät lahoaisi, ne eivät saa koskettaa maata. Tässä ne ovat 15 cm:n päässä maasta.

Portaiden sivulaudat sahataan 65 cm:n pituisiksi. Ne ovat kyllästettyä mäntyä, kooltaan 45 x 145 mm. Kiinnitä vaakasuora sivupuu ruuvipuristimella ja ota mitta yläreunasta terassilautaan, joka on tukipuun päällä. Tässä mitta on 35 cm, mikä merkitsee, että tasanteelle mahtuu 5 cm:n välein kolme lautaa, joiden leveys on 10 cm.

Ota pieni pala terassilautaa ja kiinnitä ruuvipuristimella. Kun sivupuu on aivan suorassa, kiinnitä se parilla ruostumattomalla ruuvilla. Nyt ruuvipuristimen voi irrottaa. Voit siirtyä seuraavaan koolinkiin ja jatkaa samaan tapaan. Seuraavien koolinkien kohdalla on oltava tarkkana.

Sivupuiden on tietenkin oltava vaaterissa vaakasuoraan, mutta myös keskenään. Tämä varmistetaan pitkällä vatupassilla tai pitkällä, suoralla laudalla. Portaiden leveys on vain puolet 7-metrisen terassin leveydestä.

Loppuosaan tulee tavallinen vaakaverhoilu. Porrastasanne on tuettu kiinni terassiin. Nyt kiinnitetään etureunan tukilauta. Maata on hieman tasoitettava, että poikkipuu mahtuu paikalleen. Poikkipuuksi käytetään 45 x 195 mm:n kyllästettyä mäntylautaa.

Maata on kaivettava hieman lisää, että poikkipuun tueksi saadaan kaksi laattaa. Ne asetetaan paikalleen soran päälle.

Laattojen ja poikkipuun väliin pannaan pala kattohuopaa, jotta puuhun ei pääse nousemaan kosteutta masta. Poikkipuu kiinnitetään 12 cm:n päähän reunasta sivulautojen alle.

Näin se jää lopulta terassilautojen alle piiloon. Portaan takasivu laudoitetaan myös, jotta siihenkin voi istuessaan nojailla. Se verhoillaan samoilla laudoilla, joita käytettiin terassin lattiaan. Näin lopputulos on kauniin yhtenäinen. Tässä lautojen tueksi ruuvataan pienet apupalikat.

Porraslaudat levitetään ensin irtonaisina tasanteelle. Näin niiden välisistä raoista tulee tasaiset. Kolme ensimmäistä lautaa sahataan sopivan mittaisiksi ja kiinnitetään porrastasanteelle. Jokaiseen poikkipuuhun ruuvataan kaksi ruostumatonta ruuvia. Työ sujuu aivan samalla tavalla kuin terassinkin lattian kiinnityksessä.

Ennen viimeisen laudan kiinnittämistä mitataan, kuinka paljon koolinkeja on sahattava, jotta niistä tulee poikkipuun levyisiä ja jotta viimeinen lauta peittää vaakasuoran loppulaudan.

Kaikki koolingit mitataan ja sitten ne sahataan pisto- tai käsisahalla. Sitten terassilauta ruuvataan paikalleen niin, että koolinkien päät jäävät sen taakse piiloon.

Vasta nyt on aika kiinnittää tasanteen viimeinen lauta.Lautojen päät sahataan tasaisiksi. Poikkipuu peitetään terassilaudalla, jolloin uusi porrastasanne on verhoiltu yhtenäiseen asuun joka puolelta. Lopuksi verhoillaan terassin toinen puolikas. Uuden tasanteen ansiosta terassi on siisti ja tyylikäs.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Video: Portaiden rakentaminen
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin