Betoni vaihtui jalopuuhun

Vanhan, harmaan ja epätasaisen laatoitetun terassin voi helposti ja nopeasti muuttaa upeaksi jalopuuterassiksi.

Kun puuterassi saatiin valmiiksi, se varustettiin liukuovilla, jotta sitä voi käyttää syksyllä myöhempään.

Johdanto

Yllä näkyvän hienon tumman kovapuuterassin teko vanhan betonilaatoista koostuvan terassin tilalle onnistuu yllättävän helposti. Terassi on tehty kovapuusta, asennettu kuten laivankansi ja kiinnitetty ruuveilla sen alla oleviin palkkeihin. Ruuvinreiät on peitetty puutulpilla kuten aidoissa laivankansissa konsanaan. Kuulostaa hyvin erikoiselta, ja näyttää myös siltä. Mutta tehtävä ei ole vaikea, sillä ohjeet ovat yksinkertaiset: seinään kiinnitetty vaakakannake kannattelee puolen metrin välein asennettuja palkkeja. Niiden päälle tulee laudoitus.

Myös uusiin terasseihin

Samaa menetelmää voi käyttää mihin tahansa puuterassiin, joka on tehty kiinteän alustan päälle, esimerkiksi laattaalustalle. Jos alustana on pelkkä maapohja, terassi voidaan perustaa maahan valettujen pilarikenkien varaan. Parista seikasta kannattaa kuitenkin pitää huolta: vaikka alusta on laatoitettu, puuta on suojattava, sillä se on suorassa kosketuksessa alustaan. Suojaamattomana se lahoaa, sillä se altistuu kosteudelle, joka voi säilyä laattojen päällä jopa päiväkausia. Me ratkaisimme asian asettamalla palkkien alle vedenkestävät vaneri- ja muovikiilat (joilla samalla oikaistiin levyjen pinnat). Vaakakannakkeen taakse laitettiin alushuopakaistale suojaksi. Terassilautojen väleissä on raot, joista sadevesi valuu pois. Laudat on sivelty terassiöljyllä. Terassi on helppo huoltaa, kun talven lumet ja kuluminen ovat rumentaneet sen ilmeen.

Ohjeet

01
Rakenna alusta 5 Vaihe

Vanha laatoitus on melko epätasainen, mutta toimii hyvin alustana uudelle nyt asennettavalle puuterassille.

Laattojen päälle tulevat palkit, suo-raan kulmaan talon seinään nähden. 45 x 70 mm:n palkit sijoitetaan noin 40 cm:n välein. Palkit kiinnitetään vaakakannakkeeseen, joka on pultattu talon seinään. Tämä takaa sen, että terassi pysyy huo-noissakin sääolosuhteissa vankasti pai-kallaan. Vaakakannake, joka on sa-man kokoista puutavaraa kuin palkitkin, voisi hyvin maata laattojen päälle seiniä vasten. Terassin paino riittää pitämään kan-nakkeen tukevasti aloillaan. Laattojen ja puun väliin laitetaan alushuopaa.

1

Kiinnitä vaakakanneke seinään. Laita seinän ja puun väliin alushuopaa ja kiinnitä kannake 8 mm:n pultilla.

2

Aseta palkit noin 40 cm:n välein. Laita alushuovalla varustetut vaneripalat kiiloiksi palkkien alle, jotta palkit eivät ole maakosketuksessa eivätkä näin ime itseensä kosteutta ja herkisty laholle.

3

Säädä palkit vaateriin muovikiiloilla. Työntämällä kiiloja palkkien alle varmistetaan, että kaikki palkit tulevat vaateriin - myös toisiinsa nähden. Iske palkin, kiilan ja vanerin läpi naula, kun kaikki palkit ovat samassa tasossa.

4

Kiinnitä palkit kulmaraudoilla vaakakannakkeeseen. Älä ruuvaa palkkien päätyjen kohdalla oleviin levy-reikiin, jotta palkit eivät halkea.

5

Tarkista säännöllisesti, että osat ovat vaaterissa. Yksittäisten palkkien saaminen vaateriin on helppoa, mutta pal-kit on saatava suoraan myös ristisuunnas-sa, jotta terassilaudoilla on tasainen alusta.

02
Sovita laudat 5 Vaihe

Tässä tapauksessa laudat oli välttämä-töntä sahata mittaan jo ennen niiden asentamista. Aina näin ei tehdä, mutta tästä voi itse asiassa usein olla hyötyä. Leikkaa laudat pituuteen. Sivuseinillä laudat jätetään sentin verran seinästä irti. Katkaise laudat yksi kerrallaan, sillä jos seinä on vähänkin vino, lautojen pi-tuutta joudutaan säätämään työn ede-tessä. Näin tehdään vaikka seiniä olisi vain yksi, sillä sekin voi olla vino, joten laudat eivät voi olla aivan yhtä pitkiä.

Suljimme ruuvinreiät puutulpilla. Laudat kannattaa esivalmistella myös niiltä osin ennen lautojen asennusta.

1

Katkaise laudat haluttuun pituuteen. Voit käyttää käsi-, pisto- tai pyörösahaa, kunhan sen terä on valittu niin, että se sopii erityisesti kovapuuhun. TÄRKEÄÄ! Sahaa lauta kerrallaan. Voi olla, että laudat pitää sovittaa yksitellen.

2

Siisti laudanpääty tarvittaessa höylällä. Kun höyläät päätyä, höylää laudan keskikohtaa kohti. Jos höyläät reunan yli, pääty voi rispaantua.

3

Aseta laudalle poraohjain. Poraohjain on vain laudanpala, johon on tehty reiät oikeaan kohtaan (palkkien mukaan mitoitettuna). Nyt reiät osuvat kaikissa laudoissa samaan kohtaan. Poraa 4 mm:n poranterällä.

4

Esiporaa tulppia varten. Poraa 8 mm:n puuporalla. Jotta reiät saadaan sopivaan syvyyteen, poranterään voi asettaa pyörökepin siten, että pora uppoaa puuhun vain 8 mm. Valmiita tulppaporia voi myös ostaa.

5

Purista laudat paikoilleen ruuvipuristimilla, kun kiinnität niitä palkkeihin. Puristimet voi puristaa lautaväleihin laitettuihin metallipaloihin. Lautavälit sovitetaan sopivankokoisilla kiila- tai mittapaloilla tai vastaavilla.

03
Tulpat ja suojaus 5 Vaihe

Ruuvinreikiä peittämään tarkoitetut puutulpat työstetään erityisellä tulppa-poralla. Tulppien valmistamiseen tarkoi-tetun poranterän voi ostaa.

Työstä tulppia useasta eri puupalasta, jotta sinulla on tulppia, jotka sopivat eri-värisiin ja -sävyisiin lautoihin. Varmista, että tulpan syyt ovat samaan suuntaan kuin laudoissa, joihin ne asetetaan. Näin jäljestä tulee siistein.

Kun olet naputellut tulpat paikoilleen, poista ylimääräinen tulpanpätkä terä-vällä taltalla ja hio tulpan pinta täysin sileäksi. Poista hiontapöly ja öljyä terassi, niin se on hyvin suojattu.

1

Työstä tulpat terassilaudan pätkästä. Kannattaa asentaa erityinen tulppapora pylväsporakoneeseen tai pora-telineeseen kiinnitettyyn porakoneeseen.

2

Naputtele tulpat reikiin. Pyöritä tulppia hieman vedenkestävässä liimassa, esim. ulkokäyttöön tarkoitetussa puusepänliimassa, ennen kuin naputat ne paikoilleen. Käännä tulppia niin, että niiden syyt sopivat lautojen syysuuntaan.

3

Poista pinnalle jäävä osuus tulpasta, kun liima on parin tunnin kuluttua riittävästi kuivunut. Terävällä taltalla selviää useimmista tulpista hyvin.

4

Hio tulpat täysin sileiksi. Jos olit huolellinen taltan kanssa, riittää, että käytät epäkesko- tai multihiomakonetta ja 120 karkeuden hiomapaperia. Jos hiottavaa on enemmän, käytä nauhahiomakonetta.

5

Öljyä terassi. Imuroi ja pyyhi ensin kaikki pöly pois kostealla liinalla. Terassiöljyn voi levittää telalla tai sienellä. Noudata terassiöljypurkin käyttöohjeita.

Materiaalit

45 x 70 mm puutavaraa (painekyll.):
• 60 m palkkeja
• 5,5 m vaakakannake

25 x 145 mm terassilautoja (jatoba):
• 126 m terassilautoja
• Puutulppia

Lisäksi:
• Vaneripaloja kiilaamista varten
• Muovikiiloja
• Alushuopaa
• 8 mm:n paisuntapultteja
• Kulmarautoja
• 4,0 x 50 mm:n ruostumatt. ruuveja
• Terassiöljyä
• Puuliimaa (ulkokäyttöön)

Vie aikaa

Pari päivää / 15 m2

Hinta

Noin 50 €/m2 eli noin 700 €/15 m2

Vaikeusaste

Jos terassisi on betonilaa-toitettu kuten tämä, tarvitset vain hieman innostusta ja käsityötä sen ehostamiseksi.

Piirustus

Terassin rakenne on tällainen

Terassin perustan lähtökoh-tana on seinään kiinnitetty vaakakannake. Palkit kiinni-tetään kulmaraudoin noin 40 cm:n etäisyyksin.

Palkit on kiilattu vaneri-palojen ja muovikiilojen avulla, jotta terassin korkeutta voidaan helposti sää-tää siten, että palkit saa-daan vaateriin myös toisiinsa nähden. Sekä laatto-jen ja vaneripalojen että vaakakannak-keen ja seinän väliin asetetaan alushuopa-palat suojaamaan puuta kosteudelta. Jos terassin alustaa ei ole laatoitettu, palkit voi hyvin kiinnittää maahan valettuihin pilarikenkiin.

Laudat lepäävät palkeilla, jotka on kiinnitetty toisesta päästä kannakkeeseen.

Terassin rakenne on tällainen

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Terassi