3 tuulensuojaseinää pihatasanteelle

Auringosta kannattaa nauttia, kun siihen on mahdollisuus. Se on mukavinta terassilla. Avoin terassi voi kuitenkin olla hieman liian avoin tuulisella säällä tai hautovalla helteellä. Haimme innoitusta leirintäalueita ja esittelemme kolme tapaa suojata terassi.

Aaltomuoviseinän asennus. Esimerkkitapauksessa aaltolevyn leveys on 140 cm ja korkeus 180 cm. Mitat sovitetaan luonnollisesti oman kuistin mittojen mukaan.

Katettu terassi suojaa paahtavalta auringolta, mutta tuuli pääsee puhaltamaan ärsyttävästi avoimista sivuista. Se pätee myös silloin, jos vesi sataa viistosti terassin reunojen yli.

Terassi kannattaa suojata aika ajoin. Teimme sen vuoksi kolme, ei-pysyvää ratkaisua, jotka suojaavat terassisi.

Näin tekee matkailuväki

Etsimme inspiraatiota suojiin leirintäalueilta ja matkailuautojen edustoilta. Matkailuauton etuteltan reunat voi nostaa ylös ja laskea alas tarpeen mukaan, joten auton etuosa pysyy suojassa myös tuulessa ja sateella. Rakennamme myös kolme erilaista irrotettavaa reunaa.

Kirkkaat valokatteet ovat kestäviä, ja niiden läpi voi myös katsella.

Asensimme levyihin alumiinilistat, jotta levyjen pystyttäminen ja purkaminen on helppoa.

Ratkaisun huono puoli on se, että levyjä tarvitaan terassin suojaksi paljon. Se tarkoittaa, että levyt vievät paljon säilytystilaa. Ne kuitenkin suojaavat terassia.

LUE LISÄÄ: Liikkuvat kasvilavat antavat suojaa

Fiksut rullaverhot

Voit tehdä helpon ja kätevän rullaverhon myös vahvistetusta muovipressusta, joka suojaa terassia sekä auringolta että tuulelta.

Pressu asennetaan yksinkertaisesti pyörölistan ympärille. Verhot on helppo kiinnittää tarranauhan tai fiksun koukun avulla. Pressuverho ei vie juuri ollenkaan säilytystilaa.

Rakenna teltan sivu

Jos haluat toimia juuri niin kuin matkailuväki, voit ostaa telttaseiniä ja asentaa ne katetun terassisi viereen. Jotkut yritykset tekevät seiniä mittojen mukaan, joten ne pitää vain asentaa paikalleen. Telttaseinät ovat käteviä eivätkä vie juuri lainkaan tilaa, ja niissä on lisäksi ikkunat.

1. Kirkkaat aaltolevyt

Aaltolevy on muotonsa ansiosta toiseen suun-taan jäykkää levyä. Levyt pitää kuitenkin tukea kummastakin päästä eli aaltojen poikkisuun-taan. Tukemiseen riittää kiinnitys puupilareihin tai esim. 3 x 30 mm teräs- tai alumiinilistoihin. Aaltolevyt ripustetaan näihin listoihin vetoniit-tien avulla. Sopivaa teräs- tai alumiinilistaa myydään rautakaupoissa ja rakennustarvike-liikkeissä. Metallilistoja voi käyttää myös levy-jen ripustamiseen. Listoihin porataan pitkät, alapäästä niitin tai ripustusruuvin kannan läpi mentävät reiät (kts. piirros).

Edut:
Kirkkaat levyt läpäisevät valoa ja niiden lävitse myös näkee melko hyvin. Useimmiten vedon ehkäisemiseksi riittää, että välikköihin ripustetaan pelkästään alemmat aaltolevyt.

Haitta:
Esimerkkikuistiin tehtiin kuusi palaa aaltolevyä. Levyjen poimun korkeus oli vain 20 mm, mutta siitä huolimatta ne vaativat jonkin-laisen säilytyspaikan.

1

Läpinkyvä PVC-aaltolevy on helppoa käsitellä ja hyvin kevyttä, mutta muotoi-lunsa ansiosta silti kestävää. Levymateriaali läpäisee valoa kohtuullisen hyvin ja läpinäky-vyys on myös melko hyvä.

2

Levynpalaset ripustetaan neljän ruuvin varaan, joiden kannat ovat noin 30 mm korkeudella. Haluttaessa voidaan asentaa ensin vain alemmat levyt ja ylemmät vasta, kun kesäillat loppukesästä alkavat viiletä.

3

Alumiini- tai teräsrunkoon levyt ripustetaan vetoniiteillä joka toisesta aallonpohjasta. Levyyn tehdään pitkät, alapäästä niitin kannan läpimentävät reiät, joiden ansiosta levyjen ripustaminen ja poistaminen käy nopeasti.

Tarveaineluettelo

• aaltolevyä (A)
• alumiinilistaa (B), 3 x 30 mm
• vetoniittejä (C)
• aluslevyjä (D)
• ruuveja (E)
• vetoniittipihdit

Hinta/välikkö: noin 40 euroa.

Tarveaineluettelo

2. Rullaverho muovipeitteestä

Ratkaisu on halpa ja käytännöllinen. Mallikuis-tin verhojen tekoon tarvittiin 4 x 6 metriä ku-dosvahvisteita muovipeitettä, joka leikattiin sopiviin paloihin. Esimerkkitapauksessa tämän kokoisesta peitteestä saatiin kolme rullaver-hoa yhtä moneen pilariväliin.

Yläpäästä muovipeite kiinnitettiin nitomalla puutankoon. Alapäähän voi kiinnittää samalla tavalla painoksi ohuemman puutangon tai kaksi tangon puolikasta helman molemmin puolin läpi naulaten. Kaksi ruuvikoukkua lukit-see yläpään puutangon paikalleen (kts. piirros). Peitteen reunat kiinnitetään kuistin pilareihin tarranauhan avulla.

Etu:
Puutankoon kiinnitetty muoviverho on aina käyttövalmis eikä vaadi erillistää säilytysti-laa muualta.

Haitat:
Muovikalvo läpäisee valoa, mutta ei ole läpinäkyvä. Verho pitää vetää maahan asti, jotta se estäisi jalkoihin käyvää vetoa.

1

Muoviverho on niin pitkä, että se ylettyy maahan asti ja peittää siten koko välikön. Tässä se toimii rullaverhon tavoin. Muovipeite läpäisee valoa, mutta läpinäkyvyys on suhteellisen huono.

2

Puutankoihin porataan 6 mm reiät ja tangot ripustetaan ruuvikoukkujen varaan. Rullaverhon kaltainen tuulensuojaverho voidaan näin nostaa pois, kun sitä ei tarvita.

3

Muovipeite voidaan kiinnittää kuistin pilareihin tarranauhoilla. Niitä on saatavana liimakiinnitteisinäkin. Tarranauhan kovempaa nauhaa kiinnitetään pilarin koko pituudelle. Peitteeseen liimataan noin 30 mm mittaisia vastanauhan pätkiä noin 20 cm välein.

4

Rullaverhon tyyppinen pilarivälin peite ei tarvitse omaa säilytyspaikkaa, sillä se rullataan puutangon ympärille kuistin kattoa kannattavan palkin kylkeen.

Tarveaineluettelo

• lankavahvisteita muovikalvoa (A)
• puutankoa (B)
• puutankoa tai sen puolikkaita (C)
• nitoja (D)
• tarranauhaa (E)
• koukkuruuveja (F)

Hinta/välikkö: noin 30 euroa.

Tarveaineluettelo

3. Seinä mittatilauksena

Telttaseinän kohdalla oma työ jää vähälle. Työ-välineiksi riittävät mitta, paperi ja kynä sekä kirjekuori ja postimerkki. Valmiit seinäosat saa-puvat aikanaan postissa.

Seinät tilattiin yrityksestä, joka valmistaa kuljetusvälineiden ja veneiden peitteitä sekä juhlatelttoja.

Tilauksesta saa kaikenlaisista telt-ta- ja peitekankaista ommeltuja peitteitä. Sei-nät voi varustaa ikkunoilla ja myös vetoketjulli-silla ovilla. Kangas ja kirkkaat muovi-ikkunat ovat käyttöä kestäviä materiaaleja. Valmistaja tekee kiinnitysrenkaita sopivin välein ja toimit-taa myös pitimet, joilla peitteet kiinnitetään pilareihin.

Pidin on niin iso, että sen alla mahtuu kaksikin vahvikerengasta, joten keskim-mäisellä ja kummassakin sivussa olevalla teltta-kankaalla on yhteiset pitimet.

Edut:
Rullalla olevat seinät mahtuvat pieneen säilytystilaan. Kiinnitys ja irrottaminen on help-poa. Seinät voi laskea osittain alas. Ikkunoista näkee hyvin ulos.

Haitta:
Muovipitimet eivät ole kovinkaan kauniita, mutta käytössä hyviä.

1

Telttaseinät kääritään rullalle käytön jälkeen, jolloin ne eivät vie paljon tilaa. Ripustaminen on helppoa ja terassin edusta voidaan sulkea osittain tai kokonaan muutamassa hetkessä.

2

Pitimet kiinnitetään kuistin pilareihin kahdella ruuvilla. Kiinnitys vaatii tarkkuutta, sillä pitimen pitää osua täsmälleen peitteen reiän kohdalle. Ensin kiinnitetään yläkulmat, jonka jälkeen peite suoristetaan ja kiinnitys-kohdat merkitään renkaiden läpi.

3

Telttaseinät voi pitää osittain auki, jolloin terassin lämpötila ei pääse nousemaan liikaa. Haluttaessa jonkin pilarivälin voi jättää kokonaan avoimeksi.

4

Kaikki kolme telttaseinää ripustettuina iltaa varten. Muovi-ikkunat läpäisevät valoa hyvin. Peitteiden pitimien alle mahtuu kaksikin vahvikerengasta eli kaksi peitettä päällekkäin samaan pilariin.

5

Terassi sisäpuolelta. Telttaseinien isot ikkunat sallivat hyvän näkymän pihalle ja päästävät paljon valoa terassille vielä myöhään illallakin. Seinät kiinnittyvät tiiviisti pilareihin eikä vetoa synny.

Tarveaineluettelo

Hinta/välikkö: 40-70 euroa koosta ja materiaaleista riippuen.

Tiedustelut, tilaukset: Veneliikkeet, venepeitteitä tekevät yritykset. Juhla- ja markkinatelttoja myyvät ja valmistavat liikkeet (puhelin-luetteloiden keltaiset sivut).

    Muut lukevat juuri nyt …