Vanhojen ikkunoiden vaihtaminen uusiin pienentää sähkölaskua. Uusien karmien elinikä on usein pitempi kuin alkuperäisten.

Vanhojen ikkunoiden vaihtaminen uusiin pienentää sähkölaskua. Uusien karmien elinikä on usein pitempi kuin alkuperäisten.

Suomen ympäristöministeriön, omakotitaloliiton ja kuntotarkastusfirmojen käyttämät taulukot kertovat rakennuksen eri osien teknisen käyttöiän. Tekninen käyttöikä on teoreettinen, kokemukseen ja tietoon perustuva aika, joka ei ota huomioon kiinteistön ominaispiirteitä tai asumisen aiheuttamaa kulutusta. Oikeassa elämässä rakenteiden käyttöikään vaikuttavat kuitenkin monet muut asiat kuten sääolosuhteet, mekaaninen rasitus ja kunnossapito.

Taulukot ovat erinomainen apu talon omistajalle, joka haluaa asua talossaan mahdollisimman kauan. Taulukoita voi etsiä verkosta esimerkiksi osoitteesta omakotiliitto. fi. Omakotitalon huoltokirja -niminen opas kertoo rakenteiden tekniset käyttöiät ja antaa suosituksia eri rakenteiden korjaus-, huolto ja uusimisaikatauluista.

ALUSKATE

Nykyaikaset aluskatteet kestävät yhtä pitkään kuin niiden päälle tarkoitetut katteet. Toisin oli ennen. Vielä 1990-luvulla aluskatteena saatettiin käyttää kaikkein halvinta rakennusmuovia. Vanhojen aluskatteiden kestävyydestä on vaikea sanoa mitään varmaa, mutta uusien aluskatteiden käyttöiäksi oletetaan katteen käyttöikää.

TYYPPIVUOTTA
Aluskatemuovi, konesaumakatto60
Umpilaudoitus ja huopa, tiilikatto50
Aluskatemuovi, profiilipeltikatto40
Aluhuopa, umpilaudoitus, huopakatto30
Aluskatemuovi, kuitusementtikatto50

LÄPIVIENNIT JA VESIKOURUT

Ilmastointien läpiviennit ja vesikourut kestävät yleensä kymmeniä vuosia, mutta ovat alttiita vaurioille. Raskas lumi saattaa irrottaa läpiviennin liitoksen katosta, ja täynnä lehtiä olevat vesikourut voivat haljeta pakkasessa. Kaikkia katolla olevia rakenteita ja niiden osia kannattaa pitää silmällä erityisen tarkasti. Kattorakenteiden vaihtaminen on halpaa siihen verrattuna, millaisia vahinkoja vuotava katto aiheuttaa.

TYYPPIVUOTTA
Huippuimurit50
Räystäskourut 20-40

KATE

Kate on katon ja koko rakennuksen päällimmäinen kerros, joten siihen pääsee helposti käsiksi. Kate voi olla joko halpa ja lyhytikäinen tai kallis ja kestävä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että katolla on usein vaikea tehdä jopa pieniä korjauksia. Katteen vaihtamiseen tarvitaan yleensä telineet, ja koko talo on vaihtamisen aikana pelkän aluskatteen varassa. Kallilla ja kestävällä katteella on puolensa, sillä kattoa ei kannata uusia joka muodin mukaan.

TYYPPIVUOTTA
Rivipeltikatto, sinkitty ja maalattu60
Tiilikatto50
Profiilipeltikatto40
Kaksikerroksinen kuitubitumikermikate30
Kuitusementtikate30
Yksikerroksinen kuitubitumikermikate25

ULKOSEINÄT

Ulkovuorauksen käyttöikä riippuu materiaalista. Mineriittilevyt ovat halpoja, mutta kestävät vain vähän aikaa muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Puu ja tiilet kestävät pitempään, mutta vaativat huoltoa. Ulkovuoraus pitää maalata säännöllisesti, ja lahonneet laudat on vaihdettava uusiin. Tiiliseinä kestää ainakin sata vuotta, mutta saumoja pitää paikata silloin tällöin. Alla olevaan taulukkoon on listattu joidenkin seinämateriaalien tyypilliset käyttöiät.

TYYPITVUOTTA
TiiliseinäRajaton
Lautaverhous50
Rappaus50
Pinnoitettu betoni 50-100
Pinnoittamaton betoni40
Asbestiton mineriitti30

OVET JA IKKUNAT

Korkealaatuiset ikkunat kestävät käytännössä ikuisesti, jos niistä huolehditaan kunnolla. Vanhoja ikkunoita vaihdetaan nykyään uusiin, vaikka ne olisivat vielä ihan hyvässä kunnossa, sillä uudet energiansäästölasit pienentävät sähkölaskua. Myös ovien lämpöarvot ovat parantuneet viime vuosina.

TYYPPIVUOTTA
Puu-alumiini-ikkunat60
Puuikkunat50
Metalliovet60
Puuovet40

PUTKET JA PATTERIT

Käyttövesiputket, lämmitysputket ja viemärit pitäisi vaihtaa uusiin ennen viimeistä käyttöpäivää. Jos putket ehtivät ruostua puhki, ne saattavat aiheuttaa todella vaikeita ja kalliita vesivahinkoja. Jotkut putket voi myös sukittaa, jolloin koko putkistoa ei ole pakko uusia. Myös viemärit voi pinnoittaa uusiksi sisäpuolelta.

TYYPPI VUOTTA
Lämmitysputket, kuparia50
Käyttövesiputket, kuparia, ruostumatonta terästä 40-50
Viemärit, valurautaa ja muovia50
Lämmitysputket, terästä ja muovia 40-50
Patterit, valurautaa50

KATTOIKKUNAT

Kattoikkunoiden valmistajat ovat harvassa, eikä erilaisia ikkunatyyppejä ole paljon. Hyvälle pohjalle rakennettu kattoikkuna vaatiin usein vain vähän huoltoa.

TYYPPIVUOTTA
Puuikkuna metallikehyksillä30

LATTIAT

Lattian pintamateriaalin käyttöikä riippuu hyvin paljon talon asukkaista. Esimerkiksi koirat tai kenkien pohjassa kantautuva vesi pilaavat hyvänkin parketin pinnan nopeasti. Lattian muut rakenteet ovat hyvin suojassa, ja niiden vauriot johtuvat usein vesivahingoista tai rakennusvirheistä.

TYYPPIVUOTTA
Massiivipuulattia >50
Alustaan liimattu parketti40
Linoleum-lattia30
Lautaparketti25
Kokolattiamatot20
Maali ja lakka10

Lataa koko artikkeli ja lue, kuinka voit ajoissa ehkäistä talon eri osien vauriot.