Paikkaa sokkeli kestävästi

Kosteus ja lämpötilanvaihtelut saavat sokkelin rappauksen irtoamaan. Jopa asiaan vihkiytymätön pystyy kuitenkin yksinkertaisin keinoin varautumaan kosteuteen ja pakkaseen ja korjaamaan sokkelin tuoreella laastilla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
10 euroa

Johdanto

Harvat muuraustyöt ovat niin helppoja ja talon kannalta hyödyllisiä vaivaan nähden kuin sokkelin rappaus. Kun noudatat tämän artikkelin sisältämiä muurarin yksinkertaisia neuvoja, saat kauniin, hyvin suojatun ja kestävän sokkelin. Vaikka työ ei ole kovin suuri, sitä on kuitenkin ikävä tehdä uudestaan taas seuraavana keväänä.

Muuraustöiden perussäännöt juontavat juurensa siihen, että aina esiintyy kosteutta, lämpötilanvaihteluita ja pakkasta, jotka synnyttävät rappaukseen halkeamia ja saavat sen irtoamaan.

Työn piilotavoite on, että vesi pääse eikä pysty keräytymään rappauspinnan taakse, sillä pakkasella jäätyessään ja laajetessaan vesi voi irrottaa päällä olevan rappauksen. Lisäksi uuden rappauksen tulee kyetä myötäilemään alustan liikkeitä. Muutoin rappaukseen voi tulla halkeamia tai rappaus voi irrota lämpötilan muuttuessa nopeasti.

Ohjeet

01
Tartuntarappaus 5 Vaihe

Korjauksen kestävyyden ratkaisee vanhan muurauksen ja uuden laasti-kerroksen välinen tartuntapinta.

Varmista aluksi, ettei muurauksessa ole heikkoja kohtia. Jos rappaus on irron-nut yhdestä kohdasta, sen kiinnitys on todennäköisesti heikentynyt myös muualta. Kaikki heikot kohdat kannattaa irrottaa ja paikata kerralla.

Levitä seuraavaksi ohut tartuntarappaus, joka toimii sideaineena vanhan muurauksen pinnalla. Kerrospaksuus saa olla enintään 3 mm, jotta rappaus ei irtoa omasta painostaan ja muodostaa pitävän alustan täyterappaukselle.

1

Hakkaa irtoillut rappaus irti vasaralla ja taltalla tai muulla saatavilla olevalla työkalulla. Naputtele paikattavien kohtien viereisiä kohtia varovasti ja kuuntele, onko siistin pinnan alla oleva rappaus mahdollisesti irronnut.

Teräsharja poistaa irtorappauksen ja karkeuttaa pinnan kiinnitystä varten.

2

Harjaa alue kostealla siveltimellä tai harjalla. Se poistaa pölyn, mutta tärkein tehtävä on kostuttaa vanha rappaus ja betoni, jotta ne eivät ime kosteutta uudesta laastista. Jos näin käy, uusi laasti ei välttämättä kovetu kunnolla.

3

Sekoita tartuntarappauslaasti löysäksi. Rappaus on vain 2-3 mm:n paksuinen, eikä se kestä paksua kerrosta laastia ennen kovettumistaan, joten se saa olla löysää. Alustasta riippumatta käytetään laastia, joka sisältää hieman sementtiä.

4

Heitä löysä laasti sokkeliin pienin liikkein laastikauhalla. Se näyttää vaikeammalta kuin onkaan. Jos olet kesäisin lätkinyt sulkapalloa takapihalla, oikea tekniikka löytyy nopeasti. Rappauksen tulee olla vain muutaman millimetrin paksuinen.

5

Tartuntarappaus voidaan levittää myös muurausharjalla. Harjaaminen ei ehkä näytä yhtä ammattimaiselta kuin heittäminen eikä se teoriassa toimikaan aivan yhtä hyvin. Todellisuudessa ero on niin pieni, että voit huoletta käyttää harjaa.

02
Täyttörappaus 7 Vaihe

Kun tartuntarappaus on saanut rauhassa kuivua noin vuorokauden ajan, voit aloittaa täyttörappauksen tekemisen. Tartuntarappauksen epätasainen pinta muodostaa hyvän tartuntapinnan täyttörappaukselle, joten laastia voi huoletta levittää paksunkin kerroksen.

On hyvä huomata, että tässä työ-vaiheessa levitettävä tartuntarappaus ei jää pintakerrokseksi.

Ulkopinnan viimeistelevä pintarappaus levitetään, kun täyttörappaus on ehtinyt kuivua sen verran, että sen pinnan voi hioa tasaiseksi, sileäksi ja kestäväksi lastalla ilman, että täyterappaus irtoaa.

1

Kulmissa tarvitaan valutukia. Tähän tarkoitukseen valutukina voidaan kuvan mukaisesti käyttää pystyyn nostettuja levyjä, jotka tuetaan paikoilleen laudanpätkillä. Tue kulma aina valutuella kummaltakin puolelta.

2

Kostuta vuorokauden ikäinen tartuntarappaus kevyesti. Tartuntarappaus ei saa olla liian märkä, muuten tuore laasti ei tartu siihen. Kostutus estää laastin sisältämän veden imeytymistä tartuntarappaukseen kuivumisen aikana.

3

Heitä laasti sokkeliin läjittäin. Täyttörappaus on kiinteämpää kuin tartuntarappaus, joten se kestää oman painonsa. Aloita pienillä määrillä. Laasti tarttuu helposti. Voimakkaat heittoliikkeet ja löysä laasti saavat aikaan tasaisimmat kasat.

Jos heittäminen on vaikeaa, laastin voi levittää kauhalla, mutta nurkkien täyttäminen voi olla hankalaa.

4

Tasoita laasti ja hierrä sitä kevyesti, kunnes se on hieman ympäröiviä alueita matalampi. Ellet pyri täydellisyyteen, laastia ei tässä vaiheessa kannata tasoittaa liian huolellisesti, vaan odottaa, kunnes täyttörappaus on asettunut.

Levitä laasti aivan valutukien reunaan asti.

5

Poista valutuet, kun täyterappaus on asettunut. Rappauksen kannattaa antaa asettua vuorokauden ajan, mutta jos olet kärsimätön, voit jatkaa työskentelyä, kun rappaus on kiinteytynyt niin, ettei se painu sormella painettaessa.

Kevyt painallus ei saa jättää jälkeä.

6

Kostuta ja peitä valutukien alla olleet kohdat vastasekoitetulla laastilla ja tasoita pinta. Laastikerros saa olla noin 10-12 mm:n paksuinen, mutta tätä paksummat paikkaukset on yleensä syytä tehdä useina kerroksina.

7

Hierrä pinta kostealla lastalla pyörivin liikkein, kunnes laasti pehmenee niin, että sitä voi työstää, mutta ei niin, että se painuu sormella painettaessa. Jos pystyt pitämään lastan suorassa, kulma syntyy kuin itsestään.

03
Pintarappaus 4 Vaihe

Pintarappausta hiotaan ja työstetään pit-kään. Tarkoituksena on tehdä tasainen pinta ja samalla varmistaa, että rakeet ja sideaineet pakkautuvat ja kiinnittyvät kunnolla toisiinsa, jolloin hienoimmat rakeet nousevat pintaan ja muodostavat tiiviin, vesihöyryä läpäisevän pinnan.

Kokenut muurari voi siirtyä suoraan paksun täyterappauksen työstämisestä pintarappaukseen. Kokemattoman muurarin kannattaa antaa hierretyn täyterappauksen kovettua, kostuttaa se kevyesti ja levittää ohut kerros hieno-rakeista pintarappauslaastia. Näin lopputuloksesta tulee parempi.

1

Levitä viimeinen rappauskerros kauhalla tai teräslastalla. Levitä laastia melko ohuelti siten, että viimeisetkin epätasaisuudet peittyvät ja koko pintaa peittää laastikerros, joka on ohuimmillaan 1 mm:n paksuinen.

2

Hierrä tuore laasti paikoilleen lastalla. Käytä pehmeämpää lastaa kuin täyterappauksen levityksessä ja paina melko kevyesti. Lastan tulee olla kostea, jotta se ei ime itseensä laastin sisältämää vettä tai irrota sideaineita laastista.

3

Suojaa maalipinnan raja maalarinteipillä. Anna rappauksen kuivua ja kovettua riittävästi ennen maalausta, mieluiten niin, että sen väri on valkoinen tai vaaleanharmaa. Maalaustyötä ei voi tehdä samana viikonloppuna.

4

Maalaa sokkeli sokkelimaalilla. Kosteuden on haihduttava myös sementtilaastipintaisesta betonisokkelista, jotta maasta nouseva tai sateesta aiheutuva kosteus ei imeydy muuraukseen. Käytä hengittävää maalia.

Materiaalit

Tartuntarappaus (kynsirappaus):
• Säkillinen 0–2 mm:n M 100/400 -sementtilaastia

Täyttörappaus (karkearappaus):
• Säkillinen 0–2 mm:n KS 20/80/550 -kalkkisementtilaastia tai 0–2 mm:n M 100/400 -sementtilaastia

Pintarappaus:
• Säkillinen 0–1 mm:n KS 20/80/550 -kalkkisementtilaastia

Erikoistyökalut
• Laastikauha: Voit käyttää kaikkia kauhatyyppejä. Pieni, suorareunainen kauha on usein kätevin.
• Kova lasta: Paksu täyterappaus kannattaa levittää karkeapintaisella lastalla.
• Pehmeä lasta: Ohut pinta

Vie aikaa

1 viikonlopun

Hinta

Säkillinen kuivaa valmislaastia maksaa vajaan 10 euroa ja riittää moniin pieniin korjauksiin.

Vaikeusaste

Kun levität laastin pienissä osissa ja jaat korjaustyön viikonlopulle, rappaus-kerrokset ehtivät kuivua kunnolla.

Piirustus

Korjaus kerros kerrokselta

Puhdista sokkelista irronnut rappaus ja lika.

1-3 mm:n tartuntarappaus muo-dostaa kiinteän tartuntapinnan pak-sulle täyttörappauskerrokselle.

Täyttörappauskerros voi olla jopa 12 mm:n paksuinen. Paksut korjaukset tehdään useasta kerroksesta.

Pintarappaus muodostaa kauniin pinnan ja toimii samalla kosteus-sulkuna.

Maalin tehtävänä on pitää kosteus poissa, mutta myös päästää kosteutta sokkelista ulos.

Korjaus kerros kerrokselta

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …