Sokkelin rappauksen paikkaaminen

Talon sokkeli on hyvin alttiina kosteudelle, ja siksi sen kuntoa on syytä pitää silmällä. Jos rappaus alkaa varista, se on korjattava heti, ettei kosteus pääse tunkeutumaan perustuksiin.

Ennen rappaamista kaikki irtonainen rappaus on naputeltava alas ja poistettava harjalla. Rappaukseen tullut aukko voi alun perin näyttää pieneltä, mutta osoittautuukin sitten paljon isommaksi, kun sitä naputtelee vasaralla.

Mutta jos haluaa korjauksen kestävän, se on tehtävä kestävälle pohjalle.

Tämän tyyppisissä korjauksissa käytetään sementtiliimaa. Siihen tarvitaan muurauskauhallinen sementtiä, joka sekoitetaan veteen ohueksi seokseksi. Korjaus kostutetaan kevyesti muurarin harjalla, ennen kuin sementtiliima sivellään paikalleen. Reikään sivellään vain ohuehko kerros sementtiliimaa.

Myös tässä käytetään harjaa niin, että sementtiliima tarttuu kunnolla sokkeliin. Liiman tarttuessa sekoitetaan korjauslaasti, johon tulee 1 osa sementtiä ja 10 osaa hiekkaa.

Siihen lisätään myös hieman hienoa laastia, jotta koostumuksesta tulee juoksevampi. Paikkauksesta tulee kestävä, kun siihen lisätään laastia. Aluksi sivellään pieniä laastinokareita. Ylimääräinen laasti poistetaan rappauskauhalla, minkä jälkeen laasti tasoitetaan.

Laasti tasoitetaan varovasti ylivetolaudalla. Näin varmistetaan, ettei paikasta tule aiempaa rappausta paksumpi.

Tässä sokkelissa on maalattu roiskepinta. Siksi paikkaa taputellaan kostealla harjalla, jotta siihen tulee samanlainen rakenne. Noin viikon kuluttua sokkelin voi maalata, jolloin paikka ei juuri erotu sokkelista.

LUE LISÄÄ: Millä sokkeli kannattaa maalata?

    Muut lukevat juuri nyt …