Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin helposti kunnostat paneelikaton

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Löytyykö kattoon aikoinaan asennettujen kipsilevyjen alta vanha paneelikatto? Tai ovatko paneelit jo liian kuluneen näköisiä? Asialle on siis tehtävä jotakin. Tarvitaan 2–3 päivää aikaa ja hieman työvoimaa. Seuraavassa ohjeet.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
70 euroa
Ruma ja reikäinen paneelikatto

Johdanto

Mitä pitäisi tehdä, kun olohuoneen kipsi-katto vaurioituu ja sen alta paljastuukin hieno vanhanajan helmipaneelikatto? Levyt voi ottaa pois ja palauttaa vanhan katon menneisyyden loistoon.

Kun levyt on poistettu, näkyvillä on tukuittain pieniä nauloja, naulanreikiä ja lohkeillutta maalia. Jäljet pitää tasoittaa akryylitasoitteella, joka sopii puun kanssa käytettäväksi. Tämän jälkeen katto hiotaan ja pestään.

Lautojen välisiin rakoihin tehdään joustavat saumat, jotka antavat myöten lautojen laajentuessa ja kutistuessa. Kun saumat ovat valmiit, on jäljellä vain katon maalaus.

Ohjeet

Tee näin

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Poista kaikki listat katonrajasta. Kaikki listat on poistettava ennen katon hiontaa, olivatpa ne sitten vanhoja varjo-listoja tai, kuten kuvassa, kipsilevyjen ja seinän liitoskohdan peittäviä kattolistoja.

2

Poista naulat, ruuvit ja koukut. Kannat rikkovat hiomapaperin, mutta vielä tärkeämpi seikka on se, että ne näkyisivät muuten, vaikka katto maalattaisiin kuinka moneen kertaan.

3

Tasoita kaikki reiät. Käytä akryyli-tasoitetta, joka joustaa hieman, jotta tasoite ei irtoa puupinnasta puun eläessä ilman kosteusvaihteluiden mukaan. TÄRKEÄÄ! Valitse tasoite, jota voi hioa ja jonka pinnan voi maalata.

Katon hiontaa helpottaa pitkään varteen kiinni-tetty hiomatyökalu.

4

Täytä sauma joustavalla saumamassalla. Paneelikatto elää sauma-kohdista paljon vuoden aikana, joten akryyli-massa ei sovi tähän tarkoitukseen. Käytä joustavaa saumamassaa. Sitä ei voi hioa, joten silota pinta märällä sienellä saman tien.

5

Maalaa katto lopuksi. Jos kattopinta on käsittelemätön, levitä sille ensin oksalakkaa ja pohjamaalaa sen jälkeen. Sivele pintamaalia kahteen kertaan. Valitse pesunkestävä kiiltoaste (eli puolikiiltävä).

Jos katto on maalattu aiemmin, välimaalaus ja loppumaalaus riitttävät.

Vie aikaa

2-3 päivää (sis.kuivumisajan).

Hinta

Noin 70 € riippuen katon pinta-alasta.

Vaikeusaste

Paneelikattoa ei ole hankala korjata. Tehtävä on kuitenkin raskas hankalan työasennon vuoksi.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin