Useimmat tekevät kaikkensa suojellaakseen itseään ja perhettään liikenneonnettomuuksilta ja muilta henkeä uhkaavilta vaaroilta. Mutta kuinka moni on suojannut itsensä ja perheensä radioaktiiviselta ja syöpää aiheuttavalta radonilta? Radon aiheuttaa enemmän kuolemia kuin liikenne ja vaanii usein omassa kodissa.

Radon on ilmassa, vedessä ja maassa esiintyvä jalokaasu, jota ei voi nähdä, haistaa, kuulla tai maistaa. Se lymyää talon alla olevassa maassa, rakennusmateriaaleissa ja vedessä.

Pitoisuudet voivat nousta haitallisiksi. Säteilyturvakeskus arvioi, että Suomessa on noin 220 000 asuntoa, joiden sisäilman radonpitoisuus ylittää uusien asuntojen ylärajan 200 becquereliä kuutiometrissä (Bq/m³). Onko sinun talosi vaaravyöhykkeellä? Jutussa oleva kartta antaa osviittaa, mutta sisäilman radonpitoisuudesta voi varmistua vain radonmittauksella. Mittaaminen on onneksi helppoa. Ryhdy toimiin heti, jos pitoisuudet ovat liian korkeat.

Mitä radon on?

Radon on alkuaine, radioaktiivinen jalokaasu, jonka kemiallinen merkki on Rn ja atominumero 86. Radon tunkeutuu talon sisäilmaan todella pienistä raoista.

Kaasu itsessään ei ole vaarallista mutta muodostaa hajotessaan syöpää aiheuttavia hiukkasia. Viranomaiset arvioivat, että radon aiheuttaa vuosittain noin 300 keuhkosyöpäkuolemaa, joten suojautumiseen kannattaa suhtautua vakavasti.

Lataa artikkeli ja lue lisää radonista. Voit katsoa muun muassa, asutko alueella, jossa on korkeat radonpitoisuudet. Voit lukea lisäksi, miten lasket pitoisuuden vaarattomalle tasolle.