8 ideaa - Enemmän tilaa

Tämä juttu sisältää täsmälääkkeet perheen kasvukipuihin ja lisätilan tarpeeseen. Esittelemme kahdeksan erilaisen talonlaajennusprojektin hyödyt ja haitat.

Uusi yläkerta lähes kaksinkertaistaa talon huonealan.

Kun talo käy ahtaaksi, on vain kaksi vaihtoehtoa. Talo pitää joko laittaa myyntiin ja vaihtaa isompaan tai taloon pitää rakentaa lisää neliöitä. Jälkimmäinen on hyvin usein parempi ja halvempi vaihtoehto.

Useimpia taloja voi laajentaa monin eri tavoin joko ylös, sivulle tai alas. Ullakon rakentaminen voi lähes kaksinkertaistaa talon asuinpinta-alan, mutta jos lisätilaa tarvitaan vain vähän, pieni sisäkuisti ajaa asian mainiosti.

Tarkista säännöt ja luvat

Suuren osa rakennustöistä voi tehdä itse. Rakentaminen on mukavaa, kun työt saa tehdä kaikessa rauhassa oman mielensä mukaan. Omalla työllä voi säästää myös reilusti rahaa, joka muuten kuluisi ammattilaisten palkkaamiseen.

Rakentaminen ei aina ole urakan vaikein osa, sillä rakentamista rajoittavat lukemattomat säännöt ja luvat, joihin on pakko perehtyä ennen projektin aloittamista. Pykäläviidakossa rämpiminen voi olla pahimmillaan paljon raskaampaa kuin vasaran heiluttaminen. Ota ajoissa yhteys oman kuntasi rakennusvalvontaan ja palkkaa tarvitsemaasi ammattiapua töiden suunnitteluun ja rakennustekniseen laskentaan. Työn iloa!

Kuisti

Etu- tai takaoven eteen rakennettava kuisti on helppo ja halpa lisärakennus, jossa on muutaman neliön verran tilaa kengille ja ulkovaatteille. Kuisti rakennetaan yleensä puusta, ja siihen tulee ovi ja ikkunoita. Hanki tarvittavat luvat ennen aloitusta ja varmista rakenne suunnittelijalta, että kuisti kestää lumen painon.

Kattoikkuna

Kattoikkuna päästää yläkertaan paljon valoa.

Kattoikkunalla voi luoda lisää tilaa talon ylimpään kerrokseen. Lattiapinta-ala laajenee vain hieman, mutta rakentamiseen tarvitaan joka tapauksessa rakennus- tai toimen-pidelupa. Kattoikkunan rakentaminen vaatii kokemusta. Ulkonevan kattoikkunan rakentaminen vaatii yleensä vähintään yhden kattotuolin katkaisemista, joten katon rakennetta pitää vahvistaa muilla tavoin. Sopivan vahvistuksen suunnittelu kuuluu ehdottomasti ammattilaiselle.

Laajennus

Laajennusosa lisää rakennuksen asuinpinta-alaa reilusti. Laajen-nuksen maksimikoko riippuu viime kädessä tontin rakennusoi-keudesta. Tontin rakennusoikeus ilmoitetaan joko neliö-määränä tai tehokkuuslukuna (esim. E=0,25). Laajennus osan rakentamiseen tarvitaan rakennuslupa.

Laajennusosan rakentaminen vastaa pitkälti talon raken-tamista, joten harkitse tarkasti, tarvitsetko urakkaan am-mattiapua. Voit joka tapauksessa tehdä ison osan töistä itse. Laajennuksen hinta riippuu siitä, millainen huone lisäosaan rakennetaan. Jos rakennat laajennukseen wc:n tai saunaosaston, varaudu siihen, että vesieristyskulut, laatoitus ja vesiputkien vetäminen nostavat hinnan alla kerrottua korkeammaksi.

Viherhuone

Viherhuoneesta puhutaan joskus myös talvipuutarhana, mutta molemmat tarkoittavat talon yhteydessä olevaa kylmää tilaa, jossa on läpinäkyvät seinät ja katto. Viherhuone rakennetaan usein terassille ilman varsinaista perustusta.

Viherhuone pidentää kesäkautta sekä alku- että loppupäästä. Viher-huoneessa tarkenee istua koleallakin säällä, ja suurin osa huonekasveista voi muuttaa sinne jo keväällä. Toisin kuin erillinen kasvihuone, viherhuone vähentää tontin rakennusoikeutta, ja sen rakentamiseen tarvitaan lupa.

Lisärakennus

Lisärakennus on itsenäinen, asuintaloon liittymätön rakennus. Vaatii rakennusluvan, rakennuspiirustukset ja yleensä ottaen kaiken, mitä isoon rakennusprojektiin liittyy. Loistava mahdollisuus kokea talon rakennusprojektiin liittyvä paperisota ja testata omat rakentamistaidot pienemmässä mittakaavassa.

Terassi

Katettu terassi on suojaisa ulkotila, jossa voi oleskella ison osan vuodesta. Katettujen terassien koko ja muoto vaihtelevat. Ison katetun terassin suunnitelmat kannattaa tilata arkkitehdiltä, jotta se sopii varmasti talon ulkonäköön.

Ullakko

Uusi yläkerta lähes kaksinkertaistaa talon huonealan.

Joitakin yksikerroksisia omakotitaloja voi laajentaa ylöspäin. Vanha katto puretaan rakenteineen päivineen ja tilalle nostetaan uudet kattoristikot, joiden alle mahtuu kokonainen uusi asuinkerros.

Aivan projektin aluksi kannattaa varmistaa rakennesuunnittelijalta, että talo ja maapohja kestävät toisen kerroksen lisäpainon. Kun se on varmistettu, arkkitehdin pitää piirtää tarkat suunnitelmat ja lupakuvat, jotka toimitetaan kunnan rakennus-valvontaan.

Kantavien rakenteiden ja katon rakentamiseen tarvitaan kokeneita rakentajia. Taitava tee se itse -rakentaja voi tehdä itse suuren osan sisäpuolen töistä. Sei-nien eristäminen, höyrynsulun asentaminen, levyttäminen ja panelointi, lattioiden tekeminen ja väliseinien pystyttäminen ovat töitä, jotka sopivat useimmille.

Kellari

Useimpiin kellareihin voi kaivaa lisää tilaa. Kaivaminen on kuitenkin raskasta ja likaista työtä, jossa tarvitaan asiantuntemusta. Kaivaminen pitää suunnitella ja toteuttaa huolellisesti, jotta kellarin seinät eivät kaadu tai lattia täyty vedestä kesken urakan.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Talo