Korjaa kodinkoneet itse

Älä turhaan hävitä viallisia kodinkoneitasi. Voi olla, että pystyt korjaamaan ne itse sähköasentajan avulla.

Kodinkoneiden varaosat ovat yleensä halpoja. Siksi niiden korjaamista kannattaa ainakin yrittää itse.

Johdanto

Kun kallis ja suhteellisen uusi kodinkone menee rikki, sen korjaamista kannattaa ainakin yrittää. Maallikko ei saa korjata sähkölaitetta, mutta mikään ei kiellä koneen purkamista. Jos vika on helposti korjattava, voit tilata osat verkkokaupasta ja pyytää sähköasentajaa kokoamaan koneen uudelleen.

Korjaaminen voi kannattaa

Yksinkertainen kaava kertoo, milloin korjaaminen kannattaa. Korjaamisen pitää tulla halvemmaksi kuin koneen hankintahinta jaettuna sen käyttövuosilla.

Tuhat euroa maksava ja viisi vuotta vanha astianpesukone kannattaa korjata, jos sen korjaaminen maksaa alle 200 euroa. Jos osat ja tunnin työ maksavat vähemmän, kone kannattaa korjata itse!

Ohjeet

PYYKINPESUKONEIDEN TOP 5 -VIAT

Pyykinpesukoneiden varaosat ovat yleensä halpoja. Sen takia korjaamista kannattaa yleensä ainakin yrittää. Uusi lämpövastus ja sähköasentajan vierailu tulevat joka tapauksessa halvemmaksi kuin kokonaan uusi pesukone.

Näin vaihdat lämpövastuksen

1

Katkaise vesi, irrota virtajohto, vedä kone seinästä ja irrota lämpö vastuksen johdot. Irrota keskellä oleva mutteri, joka pitää lämpövastuksen paikallaan.

2

Lyö pulttia kevyesti, jotta se painuu sisään. Väännä lämpövastus irti koneesta. Käytä tarvittaessa ruuvimeisseliä, jos lämpövastus ei ala irrota.

3

Uusi sähkövastus asennetaan paikalleen. Mutteri kiristetään ja johdot asennetaan oikeille paikoilleen. Taustalevy kiinnitetään takaisin.

ASTIANPESUKONEIDEN TOP 5 -VIAT

Astianpesukone ja pyykinpesukone ovat hyvin samanlaisia. Lämpövastus, poistovesipumppu ja tuloventtiili ovat myös astianpesukoneiden vikalistan kärkipäässä. Astianpesukoneiden osat ovat niin halpoja, että uuden koneen viat kannattaa korjata itse sähköasentajan avulla.

Näin vaihdat poistovesipumpun

1

Katkaise vesi ja virta, vedä kone irti seinästä ja irrota alaetulevy ja pohjalevy. Varo, ettet revi sormiasi teräviin reunoihin!

2

Irrota kaikki johdot, jotka ovat kiinni pumpussa. Voit auttaa sähköasentajaa merkitsemällä johtojen paikat muistiin tai ottamalla niistä kuvan.

3

Irrota pumppu. Uusi pumppu väännetään kiinni, johdot liitetään takaisin oikeille paikoilleen ja kone kootaan uudestaan.

LIESIEN TOP 5- VIAT

Kallis liesi kannattaa yleensä korjata itse, jos keittolevyt tai uuni eivät enää lämpene. Liesi, astianpesukone ja pyykinpesukone ovat siinä mielessä samanlaisia, että yleisimmin rikkoutuvat osat on helppo vaihtaa uusiin.

Näin vaihdat kiertoilmavastuksen

1

Irrota virtajohto ja vedä liesi ulos. Irrota kiertoilmavastus taustasta. Irrota aluksi taustalevy ja johdot ja irrota sitten mutterit.

2

Irrota suojalevy uunin rungosta. Muista irrottaa kaikki levyn reunoilla olevat ruuvit.

3

Irrota viallinen kiertoilmavastus. Uuniin asennetaan uusi kiertoilmavastus ja suojalevy kiinnitetään takaisin paikalleen.

Lisää samasta aiheesta Talo