Joka kodissa on tilaa etätyöpisteelle

Tarvitsetko kotiin etätyöpisteen, joka ei vie liikaa tilaa? Tämä työpöytä voidaan taittaa kokoon niin, ettei se pistä silmään huoneessa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
450 euroa
Rakenna etätyöpiste

Ylimääräinen kannatinlista mahdollistaa pöydän laskemisen, joten voit valita seisoma- tai istuma-asennon.

Johdanto

Haluaisitko työskennellä kotoa käsin ilman selkä-, käsi- ja hartiakipuja? Katso, miten voit tehdä kelpo etätyöpisteen - vaikka sinulla ei olisikaan tilaa työpöydälle.

Näissä rakennusohjeissa on:

 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Rakennuspiirustukset
 • Materiaalilista
 • Video

Voit sekä seistä että istua pöydän ääressä (kunnon työtuolissa) ja sulkea työpisteen omaan kaappiinsa. Jos työskentelet kannettavalla tietokoneella, työtasolla on tilaa myös sille.

Ohjeet

01
Aloita sahaamalla levyt 5 Vaihe

Olemme päättäneet tehdä etätyöpisteen 18 millin koivuviilusta. Vaneri on erinomainen valinta, ja siitä on saatavana useita eri versioita. Voit myös tyytyä 15 milliä paksuun levyyn. Sekin on riittävän lujaa.

Sahaa levyt irti. Muista tehdä merkinnät levyn taakse ja sahata sieltä. Levyn takapuolta on usein jouduttu korjailemaan jo tehtaalla. Sahaaminen takaa estää etupuolen lohkeamisen.

Kun kaikki palaset on sahattu, tee koeliitos ja merkitse levyjen liitoskohdat.

1

Säädä pistosaha noin 1-2 milliä levyn paksuutta syvemmälle, koska silloin sahauskohta lohkeilee mahdollisimman vähän (virta oli katkaistu kuvaa otettaessa).

2

Sahaa levyjen takapuolelta. Puu lohkeilee vähiten sahausuran pohjasta. Siksi kaikki merkinnät ja sahaaminen tehdään levyn takapuolelta.

3

Ohjainkiskosta on paljon apua. Tässä käytetään pistosahaa, mutta monissa pyörösahoissa voi myös käyttää kiskoa, mikä parantaa tarkkuutta huomattavasti. Suuri pöytäsirkkeli on sekin kätevä työkalu, jos käytössä on sellainen.

4

Kun kaikki osat on sahattu irti, etätyöpiste kootaan koeasennusta varten. Taustalevy on kiinnitetty levyn paksuuden verran sisemmäksi, jotta kannatinlistat jäävät piiloon. Kalustetta pitää koossa kulmissa oleva teippi, ja se kootaan tilapäisesti puristimilla.

5

Merkitse levyjen paksuus kahteen sivulevyyn (C), jotka asetetaan ylä- ja alalevyjen (A ja B) ulkopuolelle.

02
Lamelleilla liittäminen 8 Vaihe

Levyt kiinnitetään toisiinsa lamelleilla, joita kutsutaan myös lamellikekseiksi. Siksi lamellien paikat merkitään noin 15 sentin välein. Merkinnän tulee näkyä molemmissa liitettävissä levyissä.

Lamellijyrsin tekee tarkan uran molempien levyjen merkintöjen mukaan. Uraan sopii pieni lamellikeksi, joka liimataan kiinni. Liima saa lamellin turpoamaan, jolloin levyt pysyvät tiukasti yhdessä.

1

Merkitse lamellien paikat. Tee viivoja noin 15 sentin välein. Aseta levyt kulmittain niin, että saat tehtyä merkinnät molempiin levyihin. Käytämme levynpalaa merkintöjen tekemiseen.

2

Jyrsi takalevyn (D) lamellien paikat. Koneen keskimerkki sijoitetaan tarkasti merkittyyn kohtaan kuvan mukaisesti. Kone käynnistetään ja painetaan levyn reunaa vasten.

3

Jyrsi takalevyn kohtaa, jossa hyllyosan pystysuora välilevy (F) on takalevyä (D) vasten. Hyllyjen välilevyn takana olevat apulevyt varmistavat, että levy pysyy pystysuorassa ja vakaassa asennossa, jotta kone saa tukea jyrsinnän aikana.

4

Molemmilla puolilla (C) jyrsitään 27 millin (1,5 kertaa levyn paksuus) päästä reunasta - apulevyt kiinnitetään merkinnän mukaan.

5

Kun kaikki liitokset on jyrsitty, kokoa etätyöpiste kokeillaksesi, että kaikki on kunnossa.

6

Kokoa levyt kynän merkintöjen mukaan. Kun viivat kohtaavat, myös lamelleille jyrsityt urat osuvat kohdalleen. Voit myös pitää kulmat yhdessä teipillä, jos kaikkia levyjä on vaikea pitää paikallaan.

7

Poraa reiät pystysuuntaiseen hyllyjen välilevyyn ja takalevyyn johtojen vetämistä varten. Reikä porataan molemmilta puolilta siten, että poranterä tunkeutuu juuri ja juuri esiin. Sitten levy käännetään ja reikä porataan valmiiksi.

8

Hio kaikki sisäpinnat hiomapaperilla, jonka karkeus on 120. Epäkeskohiomakone tekee työn hetkessä. Ulkopuolet voidaan hioa valmiiksi, kun etätyöpiste on koottu.

03
Yhdistä lamelleilla ja liimalla 4 Vaihe

Nyt voimme vihdoin koota etätyötason. Teemme sen lamellikekseillä, joille jyrsittiin urat.

Lamellit kannattaa lyödä kiinni vain levyjen pintaan tehtyihin uriin. Siten voit varmistaa, ettet aseta kahta lamellia vastakkain. Levyjen reunojen urat täytetään sitten liimalla, minkä jälkeen levyt napsautetaan varovasti yhteen, ja lamellit pitävät ne koossa.

Koko rakennetta on pidettävä koossa. Jos annat liiman kuivua vuorokauden ajan, voit olla varma, että se on kuivunut täysin.

1

Sivele lamelliin liimaa levyn pintaan upotettavaan puoliskoon. Liima turvottaa lamellia, kun se kuivuu.

2

Naputa lamellit kumivasaralla uriin. Pyyhi ylimääräinen liima huolellisesti pois.

3

Levitä liimaa niihin uriin, joihin lamellit liitetään. Lisää liimaa sekä hyllyjen pystysuuntaisen välilevyn (F) kiinnityskohtaan että muiden levyjen reunoihin.

4

Kokoa etätyötaso puristimilla ja jätä se paikalleen vuorokauden ajaksi.

04
Tee kannatinlistat seinään ja tasoon 2 Vaihe

Jotta voit säätää työtason korkeutta niin, että voit työskennellä sekä seisten että istuen, kiinnitämme kolme viistoa listaa (L) etätyöpisteen takaosaan. Seinään kiinnitetään myös kolme listaa. Silloin työtason voi säätää joko korkeaksi tai matalaksi sen mukaan, haluatko seistä vai istua. Leikkaamme viilusta listat 45 asteen kulmaan. Sahaa kallistetaan vuorotellen kummallekin puolelle. Kolme seinäkannatinta asetetaan 92, 129 ja 156 sentin korkeuteen lattiasta. Työtason takana olevat listat on sijoitettu siten, että ne sopivat haluttuun istuma- ja seisomakorkeuteen.

1

Säädä saha 45 asteen kulmaan. Ohjainkisko kiinnitetään levyyn puristimilla. Sahan pitäminen paikallaan kiskossa on melko työlästä, joten kisko kannattaa kiinnittää vakaasti paikalleen.

2

Liimaa ja ruuvaa kolme listaa (L) kiinni takalevyyn. Kiinnitämme jokaisen listan viidellä 5,5 x 30 millin ruuvilla.

05
Viimeistele lopuksi yksityiskohdat 7 Vaihe

Nyt etulevyn, joka toimii samalla työtasona, voi leikata lopullisten mittojen mukaan - pianosaranan paksuus on 3,5 milliä, joten sen verran tilaa on oltava joka puolella. Etulevy on siis 7 milliä (2 x 3,5 mm) pienempi kuin takalevy kumpaankin suuntaan - tässä tapauksessa 59,3 x 84,3 senttiä on lopullinen mittamme.

Asennamme kannettavan koneen tuen (H), jotta näyttöä voidaan käyttää yhdessä ulkoisen näppäimistön ja hiiren kanssa. Asenna lopuksi etulevy (työtaso) ja kiinnitä siihen kädensija.

1

Kiinnitä lista (K) 5,5 x 30 millin ruuveilla keskelle takalevyä. Kiinnitä pianosarana listaan ja tukilevyyn (H) 3x16 millin ruuveilla, jotta levyn voi kallistaa alas pohjalevyä kohti.

2

Liimaa ja kiinnitä reunuslista (J) levyyn (H) 5,5 x 30 millin ruuveilla. Sitten levy tukee kannettavaa tietokonetta, ja sen näyttöä voi käyttää ulkoisen näppäimistön ja hiiren kanssa.

3

Etulevyä eli pöytätasoa (E) kantavan pianosaranan paikka merkitään pohjalevyyn. Kiinnitä sarana lopuksi etulevyn pohjaan 3 x 16 millin kartiopääruuveilla.

4

Keskitä etulevy (E) ja ruuvaa se kiinni merkittyihin kohtiin.

5

Ruuvaa sivusaranat kiinni. Ne pitävät pöytälevyä paikallaan, ja saranat ruuvataan kiinni 3,5 x 20 millin ruuveilla. Materiaalin paksuuden ansiosta ruuvit eivät pistä läpi 18 millin levyistä.

6

Ohut lista (tässä saarnia) liimataan kiinni levyn etu osaan kädensijaksi.

7

Pidä osat paikallaan puristimilla. Tumma lista toimii tukilistana, joten kiinnitettävä lista ei liiku, kun puristimet painavat sitä.

Materiaalit

18 mm koivuvaneria:

 • 2 ylä- ja alalevyä (A, B), 88,6 x 25,4 cm
 • 2 sivua (C), 63,6 x 25,4 cm
 • Takalevy (D), 60 x 85 cm
 • Etulevy (pöytätaso) (E), 60 x 85 cm
 • Hyllyjen välilevy (F), 56,4 x 19,7 cm
 • 2 hyllyä (G), 19,7 x 15 cmTukilevy kannettavalle (H), 31 x 22 cm
 • Kannatinlista (K), 31 x 2,8 cm
 • Reunuslista (J), 31 x 2,8 cm

Lisäksi:

 • Kädensija 10 x 20 mm rimasta
 • Pianosarana, 3,2 x 350 cm (katkaistaan kahteen osaan)
 • 2 kpl 350 mm sivusaranatRuuvit: 3 x 16, 3,5 x 20 ja 5,5 x 30 mm
 • Puuliimaa
 • Lamellikeksejä

Erikoistyökalut

 • Lamellijyrsin
 • Pisto- tai pyörösaha kiskolla

Vie aikaa

Päivä työtä sekä kuivumisaika.

Hinta

Noin 450 euroa (edullisempi, jos valitset muita materiaaleja).

Vaikeusaste

Vaikein vaihe on yhdistää osat toisiinsa lamelleilla. Se sujuu helpommin, kun harjoittelet ensin muutamalla levyllä.

Piirustus

Video

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Tue upotussahan ohjainkisko

Viistot ripustuslistat

Ihanteellinen ripustustapa raskaille esineille

Mittaa kätevästi taittomitalla

Vinkit & niksit

Istu ja seiso oikein

Järjestä työtaso siten, että noudatat työasentoa koskevia suosituksia ja varmistat hyvän ergonomian. Muista vaihtaa asentoa usein seisomalla ja istumalla sekä kävelemällä välillä.

Työtuolin korkeutta ja selkänojaaon voitava säätää. Kaikki ovat erilaisia, joten jos kotitoimistoa käyttävät eri ihmiset, tuoli täytyy säätää uudelleen ennen työpäivän aloittamista.

Näppäimistön ja hiiren on oltava erillisiä lisälaitteita. Tarvitset erillisen näppäimistön ja hiiren, jos työskentelet kannettavalla tietokoneella. Muuten etäisyys näyttöön ei ole ihanteellinen. Jos käytät vain kannettavan näppäimistöä ja kosketuslevyä, hartioita ja niskaa tulee jännitettyä liikaa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …