20 korjausta, jotka voit tehdä viikonlopussa

Joka talossa on pieniä puutteita ja repsottavia paikkoja, jotka olisi pitänyt korjata jo ajat sitten. Mitä järkeä on katsella vuotavaa hanaa tai hankaavaa ovea vuodesta toiseen, kun asiat voi panna kerralla kuntoon? Näytämme, miten teet 20 tavallista pikkuremonttia yhdessä pitkässä viikonlopussa.

Moni ovenkahva löystyy vuosien mittaan. Se johtuu yleensä siitä, että peitekilven alla oleva puu kuluu, eivätkä ruuvit pysy kiinni missään.

Moni ovenkahva löystyy vuosien mittaan. Se johtuu yleensä siitä, että peitekilven alla oleva puu kuluu, eivätkä ruuvit pysy kiinni missään.

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten teet 20 pikkuremonttia viikonlopussa.

1. Nariseva kynnys

Jotkut kynnykset narisevat alusta asti, koska niitä ei ole tuettu kunnolla. Toiset kynnykset alkavat narista ajan myötä, kun niiden alla olevat rakenteet kuluvat. Se on ärsyttävää, sillä kynnys narahtaa joka kerta, kun sen päälle astutaan.

Narina johtuu yleensä siitä, että kynnys hankaa pystykarmeja vasten. Ongelman voi ratkaista tukemal-la kynnyksen kunnolla. Kynnyksen tukeminen lopettaa narinan useimmissa tapauksissa.

 • Työkalut: vasara, tuurna ja sorkkarauta
 • Materiaalit: vaneria, huopaa tai muovikiiloja

Irrota kynnyslista ja väännä kynnys irti sorkkaraudalla. Asenna kynnyksen alle sopivan kokoinen vanerinpala, huopaa tai muoviliuskoja.

Astu kynnykselle. Jos kynnys narisee edelleen, lisää sen alle tukikapuloita, kunnes narina lakkaa. Asenna kynnyslista takaisin ja upota naulan kanta puuhun tuurnalla.

2. Laajalta alueelta vajonnut nurmikko

Jos haluat oikaista nurmikossa olevan painauman, siihen on vain yksi keino. Lapioi kuoppaan niin paljon multaa, että se on nurmikon tasolla ja vedä ylimää-räinen multa pois vatupassilla. Kylvä multaan lopuksi ruohonsiemeniä ja odota kärsivällisesti, että nurmikko alkaa kasvaa.

 • Työkalut: vatupassi
 • Materiaalit: multaa ja ruohonsiemeniä

3. Rapistuva sokkeli

Uuden laastikerroksen pitää tarttuja lujasti kiinni vanhaan kivijalkaan, jotta sokkeli pysyy kunnossa pitkään. Irtolaasti pitää poistaa huolellisesti ja korjattava kohta pitää kostuttaa leveällä pensselillä ennen laastin levittämistä.

 • Työkalut: laastikauha ja hierrin
 • Materiaalit: esimerkiksi valmislaastia 100/400 0-2 mm

Tee ensimmäisen kerroksen laastista ohutta velliä ja heittele sitä sokkelin pintaan laastikauhalla. Kerroksen pitää olla vain pari milliä paksu.

Levitä karkea laasti. Voit tehdä kerroksesta noin 10-12 millin paksuisen. Jos haluat paksumman rappauksen, levitä laastia monta kerrosta.

Tasoita pinta, kun laasti on vetäytynyt hieman. Käytä tasoittamiseen kostutettua hierrintä ja liikuta sitä rauhallisin kiertoliikkein.

Levitä pintakerros laastikauhalla tai hiertimellä. Viimeisen laastikerroksen pitää olla ohut, jotta se tasoittaa viimeiset pienet kolot. Kostuta hierrin ennen tasoittamista, jotta se ei ime laastia kuivaksi. Älä kuitenkaan käytä liikaa vettä, jotta laastin sideaineet eivät lähde veden mukaan.

4. Tiukka ovi

Ovi voi tuntua tiukalta monesta syystä. Vika voi johtua jäykästä kahvasta tai liian tiukasta kielestä. Niihin auttaa lukkoöljy. Ruiskuta öljyä reilusti ja pyyhi liika öljy pois kuivalla rätillä.

 • Materiaalit: lukkoöljy

5. Hapertuneet saumat

Jos haluat korjata tiiliseinästä yhden sauman, voit käyttää patruunassa myytävää korjauslaastia. Putkilossa myytävän laastin käyttäminen on helppoa ja nopeaa siihen verrattuna, että laasti pitäisi sekoittaa itse ja levittää saumoihin laastikauhalla.

 • Työkalut: massapistooli
 • Materiaalit: esim. Polyfilla-korjauslaasti

6. Tylsä ruohonleikkuri

Vanhan ruohonleikkurin voi teroittaa irrot­ tamalla terän ja viilaamalla sen 25 asteen kulmassa. Katso ennen irrottamista, miten päin terä on, sillä sitä voi olla vaikea muistaa myöhemmin.

Kun terä on asennettu takaisin, kone on taas käyttövalmis. Tylsän ja terävän ruohon­ leikkurin ero on helppo huomata.

 • Työkalut: hylsysarja ja viila

7. Irronnut koukku

 • Työkalut: iskuporakone ja lasta
 • Materiaalit: tulppa, laastia ja tasoitetta

Poista irtolaasti ja -maali ja poraa reiän kohdalle isompi ja syvempi reikä. Paina reikään uusi tulppa seinän pinnan tasolle. Tulppa ei saa osua laastisaumaan, jotta se pysyy kunnolla kiinni.

Peitä reikä laastilla ja tasoitteella. Jätä laastin pinnalle tilaa noin 3-4 milliä paksulle tasoitekerrokselle. Varmista, ettei tulppaan mene laastia tai tasoitetta.

8. Vuotava räystäskouru

Pienen reiän paikkaaminen on helppoa. Puhdista reiän ympäristö huolellisesti puhdistusbensiinillä ja hio alue sen jälkeen kevyesti hienolla hiomapaperilla. Kun alue on puhdas, asenna kourun liitoskappale reiän päälle. Levitä liitoskappaleen reunoille kaksi tasaista vanaa kouruliimaa ja paina se kourun ympärille.

Jos kourussa on iso reikä, joudut vaihtamaan kouruun uuden pätkän tai koko kourun. Se kannattaa, sillä vuotava räystäskouru voi kastella talon seinän.

 • Työkalut: hiomapaperi
 • Materiaalit: liitoskappale ja kouruliimaa

9. Haljennut laatta

Kylpyhuoneen laatan vaihtaminen edellyttää sitä, että vanhoja laattoja on jäljellä tai samanlaisia laattoja on yhä myynnissä. Laatan vaihtaminen on suhteellisen helppoa, jos takana oleva seinä on tiiltä, betonia tai kevytbetonia. Kipsilevyseinään kiinnitettyä laattaa on vaikea saada irti levyä rikkomatta.

 • Työkalut: vasara, taltta, saumakaavin, lasta, kumilasta ja laattaristejä
 • Materiaalit: laatta, laastia ja saumalaastia

Kaavi sauma pois, jotta pääset irrottamaan laatan vasaralla ja taltalla. Voit käyttää sauman poistamiseen saumakaavinta tai monitoimityökalua.

Levitä laastia uuden laatan taakse laastikammalla. Imuroi alusta sitä ennen huolellisesti.

Paina laatta paikalleen. Varmista laattaristeillä, että kaikista saumoista tulee yhtä leveät. Varmista myös, että laatan pinta on samalla tasolle muiden laattojen kanssa pitämällä vatupassia tai höylättyä lautaa seinää vasten. Levitä saumalaasti kumilastalla viistosti saumojen yli. Viimeistele saumat pyyhkimällä seinä kostealla sienellä viistosti laattojen yli.

10. Vinoon painunut ovi

Monet ovet painuvat vinoon ajan kuluessa. Joidenkin kalliiden ovien saranoissa on säätöruuvit, mutta myös perinteisiä saranoita voi säätää niin sanotulla saranaraudalla. Kolmas vaihtoehto on nostaa ovea hieman ylöspäin korotusrenkailla. Ne ovat pieniä metallirenkaita, jotka pujotetaan saranoihin.

 • Työkalut: saranarauta, ruuvimeisseli ja kuusiokoloa vain
 • Materiaalit: saranan korokerenkaat

Voit suoristaa oven saranaraudalla. Aseta työkalu saranan päälle ja vedä sitä hieman taaksepäin, jotta ovi pysyy taas suorassa.

Uuden oven voi yleensä suoristaa säätämällä saranan pieniä pidätinruuveja tai isoja asennusruuveja.

Voit nostaa ovea hieman ylemmäs säätämällä saranan ruuveja kuusiokoloavaimella. Lisäksi voit nostaa ovea muutaman millin pujottamalla tappisaranoiden juureen yhden tai useamman metallirenkaan.

11. Poikki leikattu virtajohto

Jos olet leikannut sähkötyökalun virtajohdon poikki tai vahingoittanut sitä jollakin muulla tavalla, voit vaihtaa johdon kokonaan uuteen tai hyväksyä sen, että johto on nyt lyhyempi ja asentaa pistotulpan jäljelle jääneen johdon päähän. Älä yritä juottaa johtoa kuntoon tai yhdistää pätkiä liitosmuhvilla.

 • Työkalut: ruuvimeisseli tai katkaisupihdit
 • Materiaalit: tarvittaessa uusi virtajohto

12. Roikkuva kaapinovi

Ongelma johtuu yleensä siitä, että kaappi on niin kulunut, etteivät saranan ruuvit tartu enää kiinni mihinkään. Irrota sarana ja täytä ruuvien kolot kaksi-komponenttisella massalla (esimerkiksi Fischer Fill & Fix). Odota, että massa kuivuu ja kiinnitä sarana takaisin.

 • Työkalut: ruuvinväännin
 • Materiaalit: Fischer Fill & Fix

13. Vino aidantolppa

Vinon aidantolpan voi suoristaa nopeasti ja helposti pystyttämällä sen viereen toisen samanlaisen tolpan. Uusi tolppa pakottaa vinon tolpan suoraksi ja pitää sen oikeassa asennossa. Se ei ole kovin siisti ratkaisu, mutta lisää aidan käyttöikää muutamalla vuodella.

 • Työkalut: lapio ja vasara
 • Materiaalit: tolppa

14. Vuotava pönttö

Vuotava wc-pönttö kannattaa korjata viipymättä. Vuotavan pöntön käyttäminen on veden ja rahan tuhlausta.

 • Materiaalit: tarvittaessa uusi tiiviste

Irrota vesisäiliön kansi ja käännä poistoventtiilin päätä puoli kierrosta myötäpäivään. Huomaat kyllä, kun se irtoaa.

Nosta venttiili pois säiliöstä. Paina mieleesi venttiilin paikka, jotta saat asennettua sen helposti takaisin. Ota vaikka kuva.

Irrota tiiviste venttiilin alaosasta. Puhdista tiiviste kunnolla tai vaihda se uuteen, jos vanha venttiili on hapertunut tai muuten rikki.

Asenna uusi tai puhdistettu venttiili paikalleen ja asenna poistoventtiili takaisin. Väännä venttiiliä neljäsosakierros vasta-päivään. Jos tiivisteessä on valmistajan logo, sen pitää osoittaa ylöspäin, jotta tiiviste pitää vettä.

15. Vajonnut laatta

Pihalaatat voivat vajota ajan myötä, vaikka ne olisi asennettu oikein. Irrota vajonnut laatta varovasti, jotta viereiset laatat eivät mene rikki. Sen jälkeen pohjan oikaiseminen on varsin helppoa.

 • Työkalut: vatupassi, tolppa, linjari ja harja
 • Materiaalit: asennushiekkaa ja saumahiekkaa

Etsi vajonneet laatat 1. Etsi vajonneet laatat vatupassin avulla. Laatan pinnan ja vatupassin välinen rako kertoo, kuinka syvälle laatat ovat vajonneet ja kuinka paljon asennushiekkaa laatan alle tarvitaan.

Levitä laatan paikalle asennushiekkaa ja tiivistä se painavalla tolpalla tai vastaavalla esineellä.

Tasoita asennushiekka laudalla, joka sopii ko­ loon ja on samalla tasolla laattojen pohjan kanssa. Kokeile, miten laatta sopii paikalleen. Jos laatta on edelleen liian alhaalla, levitä sen alle lisää hiekkaa.

Täytä saumat saumahiekalla harjaamalla sitä viistosti laattojen yli. Kastele hiekka välillä ja jatka harjaamista, kunnes saumat ovat täynnä.

16. Lattialauta, jossa on kolo

Puutäytemassa sopii syvien halkeamien ja kolojen täyt­ tämiseen. Rautakaupoissa on kaikkien yleisten puu­ lajien värisiä massoja.

 • Työkalut: puutikku ja pieni lasta
 • Materiaali: puutäytemassaa

17. Reikäinen valokate

Jos et halua vaihtaa koko valokatetta, voit paikata vanhan levyn. Tee paikkapalasta niin iso, että se yltää kahden tai kolmen aallon verran reiän molemmille puolille. Ruuvaa levyt kiinni.

 • Työkalut: ruuvinväännin
 • Materiaalit: valokatelevy

18. Särkyneet tiilet

Yhden tai kahden särkyneen tiilen vaihtaminen on helppoa ja nopeaa. Vaikeinta on irrottaa särkyneet tiilet vahingoittamatta viereisiä tiiliä. Loppu sujuu kuin itsestään.

 • Työkalut: taltta, vasara, saumausrauta ja hierrin
 • Materiaalit: laastia, sementtiä ja uusia tiiliä

Hakkaa tiilet irti lyöntimeisselillä. Voit jyrsiä laastisaumat pois tiilen ympäriltä kulmahiomakoneella tai saumajyrsimellä, jos tiilet eivät irtoa muuten. Varo, ettet vahingoita viereisiä tiiliä. Puhdista kolo ja kostuta viereiset tiilet harjalla.

Sekoita suhteellisen notkea laasti, johon tulee 1 osa sementtiä ja 8-10 osaa muurauslaastia. Levitä laastia koloon laastikauhalla. Paina tiilet paikoilleen samaan tasoon ja linjaan muiden tiilten kanssa.

Saumaa tiilet ensimmäisen kerran ja anna laastin kuivua yön yli. Saumaa toiseen kertaan ja muotoile saumat saman näköisiksi muiden saumojen kanssa. Jos tiilissä näkyy valkoisia laasti- ja kalkkitahroja, voit pestä ne pois suolahapolla, joka on laimennettu suhteessa 1:20.

19. Löystynyt ovenkahva

Moni ovenkahva löystyy vuosien mittaan. Se johtuu yleensä siitä, että peitekilven alla oleva puu kuluu, eivätkä ruuvit pysy kiinni missään.

 • Työkalut: ruuvimeisseli, veitsi ja hiomapaperia
 • Materiaalit: kaksikomponenttista täytemassaa

Irrota lukkorunko, puhdista kolo ja täytä se kaksi komponenttisella massalla. Pidä reiän toisella puolella rättiä, jotta täytemassa ei leviä lukkorungon paikalle.

Asenna lukkorunko, peitekilpi ja kahva takaisin. Leikkaa ja hio ylimääräinen täytemassa pois ennen sitä.

20. Vuotava vesihana

Vuotava vesihana ja iso vesilasku johtuvat yleensä pilalle menneestä tiivisteestä. Voit vaihtaa tiivisteen irrottamalla liittimen papukaijapihdeillä ja vääntämällä vanhan yläosan irti jakoavaimella. Vaihda tiiviste uuteen ja varmista, ettei hanan pohjassa ole rosoja, jotka voivat rikkoa uuden tiivisteen.

 • Työkalut: papukaijapihdit ja jakoavain
 • Materiaalit: tiiviste

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Talo